Kasvaako osteoporoosin riski painon pudotessa?

Paino vaikuttaa osteoporoosin riskiin monella tapaa, mutta onneksi luuston pitkäikäistä terveyttä voi myös edistää monipuolisesti.

Sisäänpäin kasvanut karva.

KARVAN KASVUHÄIRIÖ – Sisäänkasvaneet karvat ovat hankalia poistaa.

© iStock

Jos on selvästi alipainoinen eli painoindeksi on alle 18,5, niin se kasvattaa jo itsessään osteoporoosin eli luukadon riskiä, sillä alipainoisilla on keskimäärin normaalipainoisia pienempi luumassa.

Painoindeksilaskuri – miten painoindeksi lasketaan ja mitä se kertoo

Lisäksi erittäin hoikilla naisilla on muita vähemmän luukudoksen muodostumista edistävää estrogeenia, sillä estrogeenia sitoutuu elimistöön varastoituneeseen rasvaan.

LUE MYÖS: Tahaton laihtuminen: Miksi laihdun vaikken laihduta?

Paino ei kuitenkaan ole osteoporoosin kannalta merkittävin tekijä, vaan suurimmat riskitekijät ovat ikä ja sukupuoli. Osteoporoosin riski alkaa kasvaa 40 vuoden iässä, ja jos elää riittävän vanhaksi, koko elimistön heikentyminen on lopulta väistämätöntä.

Näin keho pysyy toimivana ja vahvana kaiken ikää

Lisäksi naiset ovat miehiä alttiimpia osteoporoosille, ja sen riski kasvaa naisilla entisestään vaihdevuosien jälkeen, kun elimistön estrogeenitaso laskee.

Luuston haurastumista voi kuitenkin onneksi torjua monin elämäntapavalinnoin. Tärkeimmät neuvot löydät tästä vierestä.

Torju osteoporoosia

Tumppaa tupakat.

Tupakointi vaikuttaa luumassaan, joten tässä on taas yksi hyvä syy lopettaa tupakointi.

Harrasta luuliikuntaa.

Luuliikunnalla tarkoitetaan esimerkiksi kävelyä, juoksua ja tanssia eli liikuntamuotoja, joissa tulee tärähdyksiä ja joissa elimistön on kannettava oma painonsa.

Käytä alkoholia korkeintaan kohtuullisesti.

Suuri alkoholinkulutus kasvattaa osteoporoosin riskiä, joten sekin on syy pitäytyä korkeintaan kohtuukäytön suosituksissa: ei siis enempää kuin 7 (naiset) tai 14 (miehet) annosta viikossa eikä koskaan enempää kuin 6 annosta päivässä.

Syö ravitsemussuositusten mukaisesti.

Parasta osteoporoosin ehkäisyä on syödä monipuolisesti ravitsemussuositusten mukaisesti sekä käyttää kaikille talviaikaan suositeltua D-vitamiinilisää ja tarvittaessa jatkaa sen käyttöä ympäri vuoden.

Lähteet: Osteoporoosiyhdistys, Terveyskirjasto

Kunto Plus nro. 11/2023