4 erilaista päänsärkyä

Se, miten päätä särkee, kertoo usein myös mistä särky johtuu. Lue, mistä erilaiset päänsäryt johtuvat.

Naisella särkee päätä

Päänsärky voi juontua niin lihaskireyksistä, stressistä kuin hermokivusta.

© iStock

Pitkää ja kosteaa iltaa seuraavan päänsäryn syitä ei tarvitse juuri veikkailla, mutta muissa tilanteissa särkyyn voi olla moniakin syitä.

LUE MYÖS: Mitä on migreeni?

Päänsärkyä on monenlaista, listasimme neljä mahdollista syytä erilaisiin särkyihin.

LUE MYÖS: Miksi päätä särkee?

1. Rasituksen aiheuttama päänsärky

Erityisen rankka treeni voi laukaista voimakkaan, mutta onneksi myös lyhytaikaisen päänsäryn. Tällainen päänsärky kestää noin 15-20 minuuttia ja menee ohi itsestään.

Tunnetko muistisairauden ensimmäiset oireet?

2. Kolmoishermosärky

Kolmoishermosärky aiheuttaa lyhyitä, sähköiskumaisia kipuja kasvojen yhdellä puolella. Särkyy juontuu jommasta kummasta kasvoja hermottavasta kolmihaaraisesta hermosta. Kivun voi laukaista esimerkiksi kasvoille osuva kylmä viima, hampaiden harjaus tai kasvojen koskettaminen.

3. Korkean verenpaineen aiheuttama päänsärky

Jos verenpaine on erittäin korkea (yläpaine yli 200 ja alapaine yli 130), se voi aiheuttaa päänsärkyä tai huimausta. Normaali verenpaine on alle 130/85 mmHg. Korkea verenpaine ei välttämättä aiheuta fyysisesti koettavia oireita, joten verenpaine kannattaa mittauttaa aika ajoin.

LUE MYÖS: Mitä Hortonin syndrooma on?

4. Jännityspäänsärky

Jännityspäänsärky on tavallisin päänsäryn muoto. Se juontuu usein niska-hartiaseudun ja päänahan lihasjännityksiin ja liittyy myös stressiin ja masennukseen. Kipu tuntuu usein tasaisena, vannemaisena puristuksena tai kiristävänä ohimoilla, päälaella tai takaraivolla. Jännityspäänsäryn hoidossa liikunta ja etenkin ulkoilu sekä niska-hartiaseudun kireyksien hoito esimerkiksi akupunktiolla voivat olla tehokkaita keinoja lievittää oireita, kipulääkkeitä kannattaa käyttää vain lyhytaikaisesti.

Lähteet: health.com, headaches.org, Duodecim/Terveyskirjasto.fi

LUE MYÖS: Jännityspäänsärky – miten sitä voi lievittää?