Nämä 5 ruoka-ainetta voivat aiheuttaa päänsärkyä
Jos kärsit usein päänsärystä, syynä voi hyvinkin olla se, mitä syöt ja juot.
Jos kärsit usein päänsärystä, syynä voi hyvinkin olla se, mitä syöt ja juot.
Cincinnatin yliopiston professori analysoi satoja päänsärkyyn ja ravitsemukseen liittyviä tutkimuksia. Tulokset olivat osin yllättäviä.
Yli kolme kuppia kahvia päivässä voi aiheuttaa päänsärkyä mutta niin voi myös kahvinjuonnin liian äkkinäinen lopettaminen. Silloin seurauksena ovat vieroitusoireet, kuten jyskyttävä päänsärky.
Arominvahventeena käytettävää natriumglutamaattia löytyy niin makkaroista, liemikuutioista, pakasteena myytävistä valmisruuista, keitoista, välipaloista kuin salaatinkastikkeistakin. Glutamaatti voi laukaista migreenin tai aiheuttaa voimakasta päänsärkyä. Glutamaatti löytyy tuoteselosteista myös nimillä MSG ja E620-E625.
LUE MYÖS: Miten jännityspäänsärkyä voi lievittää?
Esimerkiksi pekonin, kinkun ja makkaran säilyvyyttä parantava nitriitti voi aiheuttaa päänsärkyä, ja tutkimusten mukaan pieni osa migreenistä kärsivistä havaitsi migreenikohtausten lisääntymistä niinä päivinä, kun olivat syöneet nitriittiä.
Kaikki alkoholi aiheuttaa suurissa määrin nautittuna päänsärkyä viimeistään seuraavana päivänä, mutta erityisesti histamiinia sisältävä alkoholi, kuten punaviini, voi aiheuttaa joillekin päänsärkyä jo pienen annoksen jälkeen.
Omega-3- ja omega-6-rasvahappojen saannilla on yhteys päänsärkyjen yleisyyteen. Suurin osa ihmisistä saa liikaa omega-6-rasvahappoja, joita on mm. auringonkukkaöljyssä, viinirypäleensiemenöljyssä ja safloriöljyssä ja joita elintarviketeollisuudessa laitetaan esimerkiksi kekseihin, valmisruokiin ja majoneesiin. Jos söisimme näiden sijaan enemmän ruokia, joissa on runsaasti omega-3-rasvahappoja, kuten rasvaista kalaa, pellavansiemeniä ja saksanpähkinöitä, voisimme välttää ärsyttävän päänkivistyksen.
Tankkaa hyviä omega-3-rasvahappoja herkullisten kalareseptien avulla