Kultaotsa-ahventa, romesco-kastiketta ja uunikasviksia

40 minuuttia
712 kcal

Korvaa punainen välillä hurjan terveellisellä kalalla. Tässä runsaasti kuitua ja proteiinia sisältävässä ateriassa otetaan mallia Välimeren keittiöstä ja kokataan kultaotsa-ahventa uunikasvisten kanssa.

dorader

VOIT MYÖS GRILLATA KALAT. Isommat kalat voi grillata kokonaisena, pienemmät myös paloina vartaissa.

© wichmann+bendtsen

Kultaotsa-ahventa, romesco-kastiketta ja uunikasviksia

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

Romesco-kastike:

  • 1 punaista paprikaa
  • ½ dl manteleita
  • 50 g aurinkokuivattuja tomaatteja
  • ½ kynsi valkosipulinkynsi
  • ½ tl paprikajauhetta
  • ½ tl chilihiutaleita
  • ¼ tl merisuolaa
  • ½ rkl punaviinietikkaa (voi jättää pois)
  • 1 rkl ekstraneitsytoliiviöljyä
  • 1 rkl vettä

Uunikasvikset:

  • ½ munakoiso
  • ½ kesäkurpitsa
  • ½ paprika
  • ½ punasipuli
  • 2 kynsi valkosipulinkynttä
  • 1 rkl ekstraneitsytoliiviöljyä
  • merisuolaa
  • mustapippuria myllystä
  • ½ tlk palkokasvia, esim. härkäpapuja, kikherneitä tai valkoisia papuja
  • ¼ nippu tuoretta mausteyrttiä, esim. timjamia

Uunissa paahdettu kultaotsa-ahven:

  • 2 pientä tai 2 keskikokoista kultaotsa-ahventa
  • merisuolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 1 sitruunaa
  • ½ rkl ekstraneitsytoliiviöljyä
  • Muutama varsi yrttejä

Valmistus

  • Lämmitä uuni 200 asteeseen.
  • Valmista ensin romesco. Poista paprikoista sisukset, jaa ne neljään osaan ja kypsennä uunissa 20 minuuttia, kunnes ne pehmenevät ja saavat väriä.
  • Sekoita monitoimikoneessa paprikat, mantelit, valutetut aurinkokuivatut tomaatit, murskattu valkosipuli, mausteet, etikka, öljy ja vesi täyteläiseksi seokseksi.
  • Leikkaa kasvikset suupaloiksi. Kääntele palat öljyssä ja ripottele päälle suolaa ja pippuria. Pane kasvikset ja puolet mausteyrteistä uunivuokaan – säästä puolet yrteistä tarjoilua varten.
  • Paahda kasviksia uunissa noin 20 minuuttia. Lisää pavut ja paahda vielä 5 minuuttia.
  • Huuhtele kalat ja painele kuivaksi talouspaperilla. Tee nahkaan viiltoja molemmin puolin ja hiero suolaa ja pippuria ulko- ja sisäpuolelle.
  • Pane kalat voideltuun uunivuokaan. Viipaloi sitruuna ja pane puolet viipaleista kalan sisään. Kaada kalojen päälle oliiviöljyä ja jaa liput sitruunaviipaleista kalojen päälle. Lisää pari mausteyrtin vartta.
  • Paista uunissa 200 asteessa noin 20–25 minuuttia, kunnes kala on kypsää ja pehmeää. Kypsennysaika riippuu kalan koosta.
  • Tarjoile uunikasvisten ja romesco-­kastikkeen kanssa.

Vinkki

  • Kalan ja kasvikset voi mainiosti kypsentää kesällä myös grillissä.
  • Voit käyttää myös muita kaloja, kuten tonnikalaa, lohta, kuhaa tai taimenta.
  • Tarjoile lisukkeena herkullista foccaciaa.
  • Jos käytät kuivattuja papuja, liota ja keitä ne pakkauksen ohjeiden mukaisesti.