Pitääkö herkkusienten syömistä rajoittaa?

Sienet eivät ole vihanneksia. Sienet ovat sieniä. Myös joissakin syötävissä sienissä on syöpävaarallisia aineita. Uskaltaako sieniä siis syödä?

Herkkusieniä rasiassa

ELINTARVIKEVIRANOMAISET Tanskassa varoittavat syömästä paljon herkkusieniä syöpäriskin takia.

© iStock

Runsaasti umamia, pähkinäinen maku ja hyvä purutuntuma. Herkkusienet ovat hyviä, niitä saa kaupasta ympäri vuoden, eivätkä ne maksa mahdottomia.

Herkkusienten ravintoarvotkin ovat kohdallaan. Herkkusienissä on kasviksiin verrattuna suhteellisen paljon proteiinia ja kuitua sekä vitamiineja ja kivennäisaineita.

Vinkki! Kokeile KUNTO PLUSsan superhyvää ja terveellistä yhden pannun broileri-pesto-herkkusienipastaa

Vaikka herkkusienten hyvvät puolet ovat kiistattomat Tanskan elintarvikevirasto suosittelee syömään herkkusieniä vain rajoitetusti.

Syynä on herkkusienissä luontaisesti esiintyvä fenyylihydratsiini ja sen johdannainen agaritiini, jotka ovat Tsekkiläisen tutkimuksen mukaan lisänneet jonkin verran syöpätapauksia hiirikokeissa, joissa hiirille annettiin eläinten kokoon nähden todella paljon sientä kypsentämättömänä.

Lue myös: Tutkimustietoa riisistä – pitääkö pelätä syöpää?

Kypsennys on ratkaisu

Suomessa sienten fenyylihydratsiinista on mainittu jo Sosiaali- ja terveysministeriön vuoden 2004 suosituksessa Lapsi, perhe ja ruoka – Imeväis- ja leikki-ikäisten lasten, odottavien ja imettävien äitien ravitsemussuositus sivulla 221 näin:
"Sienet, Koko väestö
Varmistuttava syöntikelpoisuudesta, käsittely sienilajin mukaan Luontaisesti haitalliset aineet (esim. fenyylihydratsiini)".

Käytännössä tuo "käsittely sienilajin mukaan" tarkoittaa sitä, että herkkusieniä ei pidä syödä kypsentämättä ainakaan paljon.

Tanskalaisetkaan eivät kiellä herkkusienten syömistä kokonaan, vaan suosittelevat rajoittamaan sen alle kahteen kiloon vuodessa ja kehottavat kypsentämään sienet.

Ranskalaisessa tutkimuksessa herkkusienten syöpävaarallisuus käytännössä kumotaan yhteenvedossa, jossa todetaan, että sienten syöpävaarallisuuden voi välttää olemalla syömättä herkkusieniä kypsentämättä, huonosti kypsennettyinä, tuoreina tai kuivattuna."

Lue myös: Top 3 – Terveellisimmät kasvikset