Millaiset sämpylät ovat terveellisimpiä?

Mitä on hyvä muistaa, kun ostaa tai leipoo sämpylöitä?

Kotona leivottuja sämpylöitä

KOTONA LEIVOTTUA tai sitten ei, mutta vältä liikaa suolaa ja sokeria.

© wichmann+bendtsen

Huomioi nämä, kun leivot itse

Varo liikaa sokeria ja suolaa.

Älä kuitenkaan jätä sämpylöistä kaikkea sokeria (tai hunajaa) pois, sillä sitä tarvitaan taikinan kohoamiseen, ja ripaus suolaa ja sokeria vaikuttavat ratkaisevasti makuun.

Panosta rouheuteen.

Käytä mahdollisimman paljon täysjyväviljaa, sillä siitä saa tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita sekä kylläisyyden ja ruoan­sulatuksen kannalta tärkeää kuitua. Lisäämällä taikinaan siemeniä saat myös terveellisiä rasvoja.

Lue myös: TOP 10: Näissä ruoka-aineissa on eniten kuitua

Lisää proteiinia.

Sämpylöihin on helppo lisätä proteiinia korvaamalla osa reseptin nesteestä raejuustolla tai hapanmaitotuotteella, kuten piimällä, rahkalla tai maustamattomalla jogurtilla.

Käytä palkokasveja.

Vihannekset, erityisesti palkokasvit sopivat mainiosti sämpylöihin, sillä ne antavat mehevyyttä, proteiinia ja kuitua. Lisää purkkipapuja taikinaan tai leivo ainakin osin palkokasvijauhoilla.

Lue myös: Ovatko palkokasvit terveellisiä tölkistäkin?

Kohota pitkään

Pitkä kohotus tekee täysjyvä­jauhojen kivennäisaineista helpommin imeytyviä. Ravitsemuksellisesti pitkä kohotus on tärkeämpää kuin se, käytätkö hiivaa vai hapanjuurta.

Huomioi nämä, kun ostat sämpylöitä

Tarkista sokeripitoisuus.

Myös ostosämpylöiden terveellisyyden kannalta on ratkaisevaa, että niissä ei ole käytetty liikaa sokeria, hunajaa tai siirappia.

Älä lankea mainosansaan.

Esimerkiksi ”porkkanasämpylät” saattavat kuulostaa erityisen terveellisiltä, mutta tarkista aina pakkausmerkinnöistä, mitä oikein oletkaan ostamassa.

Suosi merkittyjä tuotteita.

Tutki, onko myyntipakkauksessa suomalainen punainen sydänmerkki tai pohjoismainen vihreä tai musta avaimenreikämerkki, sillä ne molemmat kertovat pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaisista ja usein tuotekategoriassaan muita tuotteita terveellisemmistä valinnoista.

Lue myös: Mikä ihmeen eurolehti?

Huomioi siementen energiasisältö.

Siemensämpylät sisältävät terveellisiä rasvoja, mutta rasvoja ne ovat silti. Auringonkukan-, kurpitsan-, chian- tai pellavansiemenet voivat sekä kasvattaa sämpylöiden energiasisältöä että vähentää täysjyväviljan osuutta. Etsi siis korkeaa täysjyväpitoisuutta myös siemensämpylöissä.