Millaiset sämpylät ovat terveellisimpiä?
Mitä on hyvä muistaa, kun ostaa tai leipoo sämpylöitä?
Älä kuitenkaan jätä sämpylöistä kaikkea sokeria (tai hunajaa) pois, sillä sitä tarvitaan taikinan kohoamiseen, ja ripaus suolaa ja sokeria vaikuttavat ratkaisevasti makuun.
Käytä mahdollisimman paljon täysjyväviljaa, sillä siitä saa tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita sekä kylläisyyden ja ruoansulatuksen kannalta tärkeää kuitua. Lisäämällä taikinaan siemeniä saat myös terveellisiä rasvoja.
Lue myös: TOP 10: Näissä ruoka-aineissa on eniten kuitua
Sämpylöihin on helppo lisätä proteiinia korvaamalla osa reseptin nesteestä raejuustolla tai hapanmaitotuotteella, kuten piimällä, rahkalla tai maustamattomalla jogurtilla.
Vihannekset, erityisesti palkokasvit sopivat mainiosti sämpylöihin, sillä ne antavat mehevyyttä, proteiinia ja kuitua. Lisää purkkipapuja taikinaan tai leivo ainakin osin palkokasvijauhoilla.
Lue myös: Ovatko palkokasvit terveellisiä tölkistäkin?
Pitkä kohotus tekee täysjyväjauhojen kivennäisaineista helpommin imeytyviä. Ravitsemuksellisesti pitkä kohotus on tärkeämpää kuin se, käytätkö hiivaa vai hapanjuurta.