Banaanista löytyi yllättävä haitta

Yhdysvaltalainen tutkimus näyttää löytäneen banaanista haitan, joka saattaa yllättää.

Banaani

BANAANI sopii kyllä smoothieen, mutta siitä ei ehkä saa niin paljon terveellisiä yhdisteitä kuin luultiin.

On monia hyviä syitä heittää banaani tehosekoittimeen, kun valmistaa smoothieita. Esimerkiksi vitamiinit, makeus, terveelliset kuidut ja pehmeä rakenne.

Nyt yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa on kuitenkin saatettu löytää pieni haittapuoli suositusta keltaisesta hedelmästä.

Kalifornian yliopiston tutkimus osoittaa, että banaanit saavat osan smoothien terveellisistä aineista katoamaan.

Syynä on banaaneissa oleva entsyymi

Banaanista mahdollisesti kärsiviä aineita ovat flavonoidit, ryhmä antioksidantteja, joita esiintyy esimerkiksi marjoissa ja joiden uskotaan vahvistavan immuunijärjestelmää.

Kyseessä on polyfenolioksidaasientsyymi, jota on lähes kaikissa hedelmissä, mutta erityisesti banaaneissa. Tutkijat käyttivät smoothieita selvittääkseen, miten polyfenolioksidaasit vaikuttavat flavonoidien imeytymiseen elimistöön.

84 prosentin ero

Koehenkilöille annettiin smoothieita – banaanin kanssa ja ilman banaania – ja flavonoideja sisältäviä kapseleita, minkä jälkeen heidän verensä ja virtsansa analysoitiin.

Suureksi yllätyksekseen tutkijat havaitsivat, että banaanismoothieta juoneilla oli elimistössään 84 prosenttia vähemmän flavonoideja kuin niillä, jotka joivat smoothieta ilman banaania.

Tutkimus oli hyvin pieni, mutta jos juo smoothieita ensisijaisesti flavonoidien vuoksi, kannattaa harkita banaanin ja marjojen välttämistä samassa smoothiessa.

Suosikkisekoituksensa nauttimista ei kuitenkaan tarvitse lopettaa, jos nauttii sitä saadakseen hedelmiä ja vihanneksia.

Lue myös: Terveelliset kaura-banaaniletut – ilman jauhoja ja sokeria

LÄHDE: pubs.rsc.org, Royal Society of Chemistry