Hyvästi surkeat tekosyyt!
”Terveellinen ruoka ei maistu miltään”
Jos terveelliset ateriat eivät helli makuhermoja ja tuntuvat lähinnä rangaistukselta, ei ole ihme, jos veri alkaa vetää makeiden, rasvaisten ja suolaisten ruokien puoleen.
Terveellisyys ei kuitenkaan sinänsä tee ruoasta pahaa. Maailma on pullollaan herkullisia mausteita, jotka antavat ruokiin veden kielelle herauttavaa makua ilman ylenpalttista voilla ja kermalla lotraamista. Kokeile esimerkiksi yrttejä, chiliä ja valkosipulia, joilla on myös monia terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia.
Ruoanlaitossa kannattaa hyödyntää monipuolisesti eri perusmakuja. Kun syödessä keskitytään rauhassa ruoan synnyttämiin aistimuksiin, kylläiseksi voi ehtiä jo ennen lautasen tyhjenemistä.
Perusmaut
- Karvas Esimerkiksi kaali, yrtit, tumma suklaa, saksanpähkinät, kahvi, rukola ja greippi
- Hapan Esimerkiksi sitruuna, limetti, etikka, hapatettu ruisleipä ja hapanmaitotuotteet
- Makea Esimerkiksi hunaja, hedelmät, kypsennetyt juurekset ja kaneli
- Suolainen Esimerkiksi kaprikset, pekoni, fetajuusto, anjovis ja oliivit
- Umami Esimerkiksi liha, kala, äyriäiset, levä, parmesaani, sienet ja aurinkokuivatut tomaatit
”Terveellisyys käy kukkarolle”
Terveelliseen elämään saa toki törsättyä, jos haluaa käydä kaupungin trendikkäimmällä salilla, uusia treenigarderobinsa kerran sesongissa ja herkutella eksoottisilla superfoodeilla ympäri vuoden. Vaihtoehtojakin silti löytyy. Esimerkiksi metsässä kävely tai suorastaan trendikäs polkujuoksu eivät edellytä jäsenmaksuja tai kalliita vetimiä.
Kotona treeni sujuu ilman mitään kustannuksia. Tutustu KUNTO PLUSsan kotitreeniohjelmiin.
Ruokakaupassa voi kokeilla jättää karkit ja limut ostamatta. Kun perehtyy hieman kasvisten satokalenteriin, voi säästää selvää rahaa ostamalla hevi-osastolta kauden vihanneksia ja hedelmiä. Yksinkertaisimmillaan rahaa säästää ostamalla vain sen, minkä oikeasti syö. Roskiin päätyvä ruoka on kalleinta.
”Terveysruoasta jää aina nälkä”
Jos terveellisen aterian jälkeen olo ei ole kylläinen, syynä on luultavasti aterian koostumus – lautasella ei ole tällöin oikeassa suhteessa tarvittavia ravintoaineita. Silloin verensokeri voi heitellä aterioiden välillä, ja nälkä iskee pian entistä vaativampana.
Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että joka ateriasta vähintään neljäsosa olisi laadukasta proteiinia, esimerkiksi palkokasveja, kanaa, munaa tai kalaa. Lisäksi päivittäin olisi hyvä saada ravinnosta noin 30 grammaa kuitua, joka lisää kylläisyyttä ja pitää suolen toiminnassa. Hyviä lähteitä ovat täysjyvätuotteet, kasvikset ja pähkinät.
Kauppalistalle
- Kaurahiutaleet 10 grammaa kuitua/100 g
- Ruisleipä 10–15 grammaa kuitua/100 g
- Avokado 6 grammaa kuitua/100 g
- Vadelmat 4 grammaa kuitua/100 g
- Porkkanat 2,5 grammaa kuitua/100 g
Täältä löydät herkullisia ja täyttäviä reseptejä.
”Terveellisyys on vaivalloista”
Uusien asioiden opettelu ja tottumusten muuttaminen on toki oma vaivansa, mutta esimerkiksi terveellisempien ruokaostosten tekeminen ja terveellisemmän ruoan laittaminen ei ole välttämättä sen hankalampaa kuin epäterveellisemmät vaihtoehdot. Kasviksia ja salaatteja saa valmiiksi pilkottuina tai pakasteina, ostokset voi tehdä verkossa ja ruokaa kerralla isomman satsin ja pakastaa loput seuraaville päiville. Kuiva- ja jääkaappiin kannattaa koota pieni vakiovarasto terveellisiä ruoka-aineita, joista saa tarvittaessa nopeasti pyöräytettyä aterian. Näin pitkän työpäivän tai raskaan treenin jälkeen ei tarvitse turvautua pikaruokiin, kun ainekset ovat valmiina.
Ateriasuunnitelman avulla syöt terveellisemmin helposti. Suunnitelman kaikki illalliset valmistuvat puolessa tunnissa.
”Olen ansainnut herkkuni”
Painonhallinnan kannalta ei ole oikein ideaa palkita itsensä esimerkiksi treenin jälkeen karkkipussilla, sillä makean napostelu vain pitää yllä makeanhimoa ja treenikarkista tulee helposti tapa. Liikunnalla kulutettu energia tulee helposti haukattua takaisin korkojen kera, ja verensokerikin voi heitellä.
Jos palkinto tuntuisi olevan paikallaan, hemmottele makuhermoja ja elimistöä herkuilla, jotka eivät singauta verensokeria kattoon ja jotka sisältävät pelkän sokerin sijaan tärkeitä ravintoaineita, kuten taateleilla tai banaaniletuilla.