Kannattaako vatsalihaksia treenata joka päivä?

Vatsa tahtoo olla ikuinen ongelma-alue. Auttaisiko, jos sitä treenaisi joka päivä?

Nainen makaa selällään jumppamatolla kädet niskan takana

VATSATREENI ei ole vaikeaa. Et tarvitse muita välineitä kuin oman kehon.

© iStock

Moni tekee istumaannousuja eli vatsarutistuksia ja lankuttaa tavoitteenaan litteä ja kiinteä vatsa. Vatsan rasvakerroksen hävittämiseen tarvittaisiin kuitenkin laihtumista. Vatsarasvaa ei käytännössä voi saada pelkällä treenillä pois.

”Jotta vatsa olisi litteä, kehon rasvaprosentin pitäisi olla pieni, ja siihen tarvitaan myös kaloreiden vähentämistä. Jos saa painoa pois, treenatut vatsalihakset näkyvät selvemmin”, selittää tohtorikoulutettava liikuntatieteilijä Lukas Moesgaard.

Laskuri: Paljonko liikunta kuluttaa kaloreita?

Pitääkö vatsalihaksia treenata JOKA PÄIVÄ?

Ei välttämättä. Vatsalihakset ovat lihaksia siinä, missä muutkin lihakset, ja niitä treenataan aivan samalla lailla kuin muitakin lihaksia.

Jos haluat suuremmat vatsalihakset, treenaa tehokkaammin. Tee monta sarjaa peräkkäin ja aina maksimimäärä toistoja eli niin paljon kuin vain pystyt. Tehotreenin jälkeen on syytä pitää palautumipäivä, että lihasten mikrovauriot korjautuvat ja lihakset kehittyvät.

Lue myös: 5 vatsalihasharjoitetta seisaaltaan

Vatsalihaksia voi treenata vaikka joka päivä, kunhan ei treenaa lihaksia äärirajoille joka kerta. Sarja vatsarutistuksia päivittäin on periaatteessa ihan OK, mutta useimpien tutkimusten mukaan parempia tuloksia saa tekemällä useamman sarjan maksimimäärällä toistoja, mikä jälkeen useimpien vatsalihakset kaipaavat aikaa palautumiselle.
— L. Moesgaard, tutkijakoulutettava liikuntatieteilijä

Palautumiseen tarvittava aika on yksilöllinen. Asiantuntijamme liikuntatieteilijä Lukas Moesgaardin mukaan päivän kunto on hyvä mittari:
“Jos jaksat tänään tehdä vähemmän toistoja kuin eilen tai toissapäivänä, elimistö tarvitsee lepopäivän.”

Asiantuntija: L. Moesgaard, liikuntatieteen jatko-opiskellija

Miksi vatsalihaksia pitää treenata?

Vatsalihastreenillä ei välttämättä saa litteää vatsaa, mutta vatsalihakset vahvistuvat. Vahvoista vatsalihaksista on monenlaista etua.

Vatsalihakset tukevat selkää

Vatsatreeni kehittää vartalon tukilihaksia eli corea, johon kuuluvat vatsalihasten lisäksi lantio- ja selkälihakset.

Erityisesti alaselän lihakset ja vatsalihakset tukevat ja vakauttavat selkärankaa. Mitä vahvemmat vatsalihakset, sen parempi tuki selälle.

Vatsalihakset auttavat kaikessa treenissä

Vahva core eli vartalon tukilihakset auttavat pitämään oikean ryhdin, juostessa, maastavedossa, kyykyissä ja että käytät käsivarsia etkä selkää nostoissa.

Arki kevenee

Vahva core eli vartalon tukilihakset auttavat taapainoa ja vakauttavat kehoa ja pitävät ryhtiä. Corea tarvitaan muun muassa vuoteesta nousuun, raskaiden esineiden nostamisessa ja tavaroiden kurkottamisessa ylähyllyltä.

Arjen askereissa ei väsy eikä rasitu, kun core on kunnossa.

Lihakset erottuvat paremmin

Mitä suuremmat vatsalihakset ovat, sitä paremmin ne näkyvät, kunhan niitä peittävä vararavintokerros ei ole kovin paksu.

Asiantuntija: liikuntafysiologi H. Duer