KUNTO PLUS -testi: 8/16-pätkäpaasto

16 h päivässä ilman ruokaa. Tiina kokeili 8/16-pätkäpaastoa 7 viikkoa ja laihtui.

8/16-pätkäpaastoa kokeillut Tiina hymyilee

PÄTKÄPAASTO – Tiina laihtui 9,3 kg KUNTO PLUSsan 7 viikon pätkäpaastolla.

© Thomas Dahl

”Vakuuttavaa”, sanoi ravitsemusasiantuntijamme Tiinan tuloksista 7 viikon 8/16-pätkäpaastolla. Mittaustulokset puhuvat myös puolestaan: 9,3 kg, 9 cm vyötäröltä ja 8 cm lantiolta. Tiinalla on hyvä syy onnitella itseään suorituksestaan.

Lue Tiinan haastattelu täältä ja katso huikeat tulokset.

1 Tiinan kokemukset 16:8-paastolla


8/16-paasto oli alkuun vaikea. Sain päänsärkyä, mutta se meni muutamassa päivässä ohi, ja uudet tavat tulivat rutiiniksi. Söin yleensä klo 11–19, mutta oli hyvä, että kellonaikoja saattoi tarvittaessa säätää.

Paastolla on periaatteessa ollut hyvä olo, mutta huonojakin päiviä on ollut. Toisaalta paasto antoi uutta energiaa, ja se auttoi pääsemään vaikeistakin päivistä yli. Olin kyllä itse syypää vaikeuksiin, koska yhdistin paastoon sen, että en syönyt leipää enkä makeaa enkä juonut alkoholia koko 7 viikon jakson aikana.

Parasta 8/16-paastossa oli se, että huomasin pystyväni olemaan syömättä, vaikka en olisi ikinä uskonut. Ja oli aivan mahtavaa, kun paino putosi paastoamalla nopeasti.

Paras tulos ... oli se, että vyötärö kapeni niin paljon. Vyötäröltä lähti kaikkiaan 9 senttiä! i taljen.
— Tiinan kokemukset 16:8-paastolla

Vaikeinta 8/16-paastossa oli päästää irti totutuista tavoista, niin kuin iltanapostelusta. Ja mieliteot vaivasivat myös silloin, kun lapset söivät lauantaikarkkejaan tai kuin muut söivät makeita jälkiruokia. En kestänyt katsella vierestä, vaan minun oli pakko poistua paikalta.

Hankalin hetki oli, kun muut tekivät hampurilaisia ja ranskalaisia kotona. Tuoksu oli mielettömän houkutteleva ja se levisi koko taloon!

Kun tuli kova nälkä, join kaloritonta limsaa jäillä ja sitruunaviipaleen kanssa. Siitä tuli kuin palkkio minulle, niin hyvältä se maistui.

Kun mieliteko oli käydä ylivoimaiseksi lähdin pois. Poissa silmistä, poissa mielestä.

Kun paino jämähti paikoilleen, olin äkäinen ja pettynyt. Itse asiassa painokehitys ei kertaakaan jäänyt ihan paikoilleen, mutta joinakin viikkoina laihtuminen hidastui. Sisuuntuneena yritin sitten vain kahta kovemmin. Olin yllättynyt, että minulla oli NIIN paljon tahdonvoimaa. En olisi ikinä uskonut itsestäni!

Laihtumisen lisäksi olin selvästi paljon energisempi, mikä oli ihanaa. Lisäksi vessassa tarvitsi käydä harvemmin. Kun söi vähemmän, hätäkin tuli vastaavasti harvemmin. Iso hätä antoi yhdessä vaiheessa odottaa itseään kokonaista viisi päivää, mikä ei tuntunut kivalta. Mieliala heilahteli varsinkin loppua kohti, kun olin jo täysin tympääntynyt koko paastoon. Sitten kokeilin yhtä vaatetta, johon en ollut mahtunut aikoihin, ja mieliala nousi siinä samassa.

2 Tiinan tulokset 8/16-pätkäpaastolla


Tiina-16-8-paasto-tulokset-

3 Miten 8/16-pätkäpaastoa noudatetaan?


8/16-pätkäpaasto

8/16-PÄTKÄPAASTO | joka päivä ollaan 16 h syömättä

Lyhyesti 8/16-pätkäpaastosta


MENETELMÄ

16 h vuorokaudesta syömättä, eikä ruokaa 2–3 h ennen nukkumaanmenoa. Muuten paaston ajankohdan voi valita. Esim. syödä voi klo 9–17, klo 11–19 tai 12–20.

MILLOIN

Joka päivä

HYVÄÄ

Helppo sovittaa perhe-elämään, koska aina voi esim. syödä yhdessä perheen kanssa.

HUONOT PUOLET

  • ”Syö vapaasti” on 8 tunnin aikaikkunassa niin väljä määritelmä, että hoikistuminen voi helposti jäädä pelkäksi haaveeksi, jos on kovin vapaa syömisissään.
  • Vapaapäiviä ei ole, vaan aina on oltava 16 h syömättä.

PAASTON ULKOPUOLELLA

Syö aterioilla terveellisesti, ettet kumoa paaston vaikutuksia.

SYÖ NÄITÄ

  • (Tuoreita) hedelmiä
  • (Kuitupitoisia) kasviksia
  • Täysjyvää (esim. ruisleipää, täysjyväpastaa, -riisiä)
  • Terveellistä proteiinia (kalaa, äyriäisiä, lintua, munia, palkokasveja)
  • Terveellisiä kasviöljyjä

KENELLE SOPII

Sille, joka haluaa päivittäin syödä itsensä täyteen.