Treenikengät testissä – näin valitset juuri itsellesi sopivat

Treenikengät ovat järkevä investointi. Toki salitreenin voi tehdä myös juoksukengissä, mutta saat treenistä enemmän irti, kun jalassasi on sopivat treenikengät – ja myös jalat kiittävät!

Nainen treenikengät jalassa

TREENIKENGÄT Harjoittelusi tehostuu, kun teet treenin jalassasi laadukkaat treenikengät.

© iStock

Haluatko varmistaa treenimotivaation säilymisen? Aloita valitsemalla itsellesi ja treeniisi sopivat treenikengät.

Juoksuun tarkoitetut lenkkarit sopivat hyvin lenkkipolulle, mutta kaikki kuntosalilla tehtävät treenit vaativat kunnolliset treenikengät, jotka sopivat juuri sinulle ja juuri siihen treeniin, jota teet. Tämä johtuu siitä, että käytät kehoa eri tavalla vaikkapa hypyissä, tanssiessa, raskaita painoja nostellessa tai soutulaitteella soutaessa.

Ilman oikeanlaisia kenkiä harjoitteita voi olla vaikea tehdä oikein, ja pahimmassa tapauksessa seurauksena on loukkaantuminen, kun kehoa kuormitetaan väärällä tavalla. Mutta millaiset treenikengät sitten tulisi valita kaikista tarjolla olevista? Vastaamme tärkeimpiin treenikenkiin liittyviin kysymyksiin ja samalla voit myös katsoa treenikenkätestimme tulokset.

Treenikengät – testit ja vinkit

Treenikengät testissä – KUNTO PLUS testasi salitreeniin sopivia kenkiä

Kun on päättänyt ostaa treenikengät, täytyy vielä ottaa monta seikkaa huomioon ennen ostopäätöksen tekemistä. Tarkista ainakin pohjan paksuus ja iskunvaimennus ennen kassalle suuntaamista. Oikeanlaiset treenikengät voivat auttaa ehkäisemään vammoja ja helpottavat harjoitteiden tekemistä oikein.

KUNTO PLUS testasi erilaisia treenikenkiä. Arvioimme kenkiä käyttömukavuuden, tuen, muotoilun ja hinnan perusteella.

KUNTO PLUSsan 2020 testaamat 9 treenikengät:

 • Under Armour-treenikengät – Women’s UA TriBase™ Reign 2 Training Shoe
 • Reebok-treenikengät – HIIT Shoes
 • Craft-treenikengät – V150 Engineered W
 • Diadora-treenikengät – Mythos Blushield Elite Hip W
 • Inov-8-treenikengät – F-Lite G 300 Women's Training Shoes
 • Saucony-treenikengät – Women's Kinvara 11
 • Skechers-treenikengät – Womens GOrun Steady,
 • Puma-treenikengät – Provoke XT Women's Training Shoe
 • Merrell-treenikengät – Trail Glove 5

Mitkä treenikengät selvisivät testivoittajiksi? Entä missä oli paras hinta-laatusuhde? Lataa testiartikkeli alta ja tutustu tuloksiin.

KUNTO PLUS testasi nämä kuudet treenikengät vuonna 2019:

 • Reebok-treenikengät – Speed TR Flexweave
 • Craft-treenikengät X165 Engineered W
 • Asics-treenikengät DynaFlyte 3
 • Skechers-treenikengät GOtrain - Viper
 • Nike-treenikengät Metacon 4XD
 • Puma-treenikengät – Defy Women's Trainers

Mitkä treenikengät selvisivät testivoittajiksi? Entä missä oli paras hinta-laatusuhde? Lataa testiartikkeli alta ja tutustu tuloksiin.

Treenikenkätesti 2018

Tutustu vuoden 2018 suureen testiin, jossa tarkastelussa olivat erilaiset treenikengät. Kriteereinä olivat mm. mukavuus, iskunvaimennus ja ilmanvaihto. Lisäksi saat vinkkejä siihen, miten jalat voivat treenikengissä mahdollisimman hyvin.

KUNTO PLUS testasi nämä treenikengät vuonna 2018:

 • Diadora-treenikengät – Swan 2 W
 • Under Armour -treenikengät – Women's UA Squad 2.0 Training Shoes
 • Reebok-treenikengät – Speed TR Flexweave
 • Asics-treenikengät – RoadHawk FF
 • Skechers-treenikengät – GORun 600
 • Nike-treenikengät – Flex Trainer 8
 • Salomon-treenikengät – Sonic Ra Pro W
 • Puma-treenikengät – Defy Wn's

Tutustu testituloksiin, niin näet, mitkä treenikengät olivat testin parhaat ja mitkä hinta-laatusuhteeltaan paras ostos. Lataa testiartikkeli alta:

Miten sopivat treenikengät valitaan?

Kuntosalilla voi tehdä monenlaisia treenejä aina tanssista ja aerobicista kovaan voimaharjoitteluun ja laitteilla tehtävään kestävyystreeniin. Siksi sinun kannattaa ensin selvittää, mihin lajiin treenikengät pääasiassa tulevat.

Treenikengät voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään:

 1. Treenikengät tempo- ja sykelajeihin, joissa tärkeää on hyvä iskunvaimennus. Näissä kengissä välipohjassa on tyypillisesti vaahtomuovia, joka vaimentaa iskuja hyppiessä, spurtatessa, tanssiessa, juostessa tai steppilaudalle astuessa.
 2. Treenikengät voimalajeihin, joissa harjoitteet tehdään yleensä paikallaan seisten ja esimerkiksi painoja nostaen. Näissä kengissä kanta on kiinteä eikä sisällä kovin paljon vaahtomuovia, mikä on hyvä silloin, kun kantoja painetaan alustaan ja yritetään johtaa siitä voimaa muualle kehoon.

Mitkä treenikengät sopivat lihaskuntoharjoitteluun?

Jos teet paljon lihaskuntotreeniä esimerkiksi painotangolla, käsipainoilla tai kahvakuulalla, kannattaa valita suhteellisen matalapohjaiset treenikengät, jotta saat hyvän kontaktin alustaan.

Kahvakuulalla esimerkiksi etuheilautusta tehtäessä tai raskasta painotankoa pään ylle nostaessa on tärkeää, ettei jalka pääse muljumaan kengässä. Lihaskuntotreenissä tarvittavat treenikengät ovat siis tukevat ja vakaat, mutta toisaalta iskunvaimennuksen ei tarvitse olla huippuluokkaa.

Olet saattanut joskus nähdä kuntosalilla myös paljasjalka- tai ohutpohjakenkiä. Ne sopivat myös hyvin lihaskuntotreeniin, koska niissä kontakti alustaan säilyy ohuen pohjan ansiosta hyvänä.

Millaiset treenikengät sopivat ryhmäliikuntaan?

Ryhmäliikuntaan sopivat treenikengät valitaan tietysti ryhmäliikunnan mukaan. Esimerkiksi spinningissä käytetään pyöräilykenkiä, ja enemmän voimaharjoittelua sisältävillä tunneilla taas kannattaa olla kiinteäpohjainen ja tukeva treenikenkä.

Jos taas käyt usein tunneilla, jotka sisältävät runsaasti hyppyjä, spurtteja, tanssiaskelia, steppilaudan käyttöä tai juoksua, kannattaa valita treenikengät, joissa on hyvä iskunvaimennus. Ja koska tämäntyyppisillä tunneilla tulee hikoiltua runsaasti, kannattaa valita hyvin hengittävät treenikengät.

LUE MYÖS: Mitä jalkasieni on?

Millaiset treenikengät sopivat useantyyppiseen harjoitteluun?

Useimmat kuntosalilla treenaavat käyttävät treenikenkiään monissa eri lajeissa, kuten lihaskuntotreenissä, ryhmäliikuntatunneilla ja kestävyyskuntoa kasvattavilla laitteilla. Siksi kannattaa valita treenikengät, jotka sopivat tällaiseen monipuoliseen treeniin.

Treenikengät – tarkista nämä 5 asiaa:

Treenikengät – tarkista ainakin nämä 5 asiaa
 1. Pohjan kuvioinnin tulee olla sellainen, että treenikengät jalassa voi tehdä nopeita suunnanmuutoksia ilman, että jäykkä tai liian liukumaton kenkä estää sen. Tämä on nopeissa lajeissa erityisen tärkeää.
 2. Nauhojen tulee varmistaa, että kenkä pysyy napakasti jalassa ja että pohja myötäilee jalkaterän liikkeitä.
 3. Kengän päällisen ja kärjen tulee olla kestävää materiaalia, jotta treenikengät kestävät hyvin myös niihin kohdistuvan hankauksen ja muun rasituksen esimerkiksi punnerruksia tai vuorikiipeilijää tehdessä.
 4. Ulkopohjan tulee joustaa mutta toisaalta myös antaa hyvä tuki keholle tasapainon säilyttämiseksi.
 5. Välipohjan tulee vaimentaa iskuja ja toisaalta vakauttaa kenkää, jotta treenikengät jalassa on mukava tehdä niin hyppyjä kuin kyykkyjäkin.

Miten treenikengät ja juoksukengät eroavat toisistaan?

Juoksukengät on suunniteltu eteenpäin suuntautuvaan liikkeeseen, jossa jalkaterä rullaa eteenpäin kantapäältä päkiälle. Treenikengät taas on suunniteltu myös muunsuuntaiseen liikkeeseen, jossa paino voi olla sisä- tai ulkosyrjällä, kantapäällä tai päkiällä, mutta toisaalta kenkien tulisi antaa myös vakautta esimerkiksi raskaita nostoja tehtäessä.

Juoksukenkien pohja on yleensä paksumpi, ja niissä on parempi iskunvaimennus ja tuki kuin treenikengissä, koska juostessa jalkaan kohdistuu voimakasta iskutusta. Parempi iskunvaimennus tarkoittaa myös sitä, että kenkä ei ole niin vakaa kuin esimerkiksi kyykyissä tai askelkyykyissä tarvittaisiin.

Treenikengissäkin on yleensä iskunvaimennus, sillä jos et tee aivan pelkkää lihaskuntotreeniä, myös treenikengillä tulee hypittyä ja juostua hieman. Iskunvaimennus on kuitenkin niissä usein vähäisempää kuin juoksukengissä.

Voiko treenikengät jalassa juosta?

Treenikengissä ei ole suositeltavaa juosta ainakaan kovin pitkiä matkoja. Treenikenkien pohjassa ei nimittäin ole juoksussa tarvittavaa hyvää iskunvaimennusta, ja jos juokset säännöllisesti kengissä, joiden iskunvaimenns ei ole riittävä, altistat itsesi vammoille, kuten selkä- ja polvikivuille.

Miten usein pitää ostaa uudet treenikengät?

Treenikengät kannattaa uusia vuoden tai puolentoista välein. Tämä riippuu luonnollisesti myös siitä, kuinka usein käytät niitä. Jos käytät kenkiäsi vain kerran pari kuussa, ne säilyvät käyttökelpoisina pidempään.

Yleensä pohjasta ja kengän sisäpuolelta näkee, kun ne on aika uusia. Tärkeintä on, että treenikengät tukevat edelleen jalkaa ja että iskunvaimennus ei ole menettänyt täysin toimintakykyään. Jos olet epävarma, käy näyttämässä treenikenkiäsi urheilukaupassa.

Miten treenikengistä voi poistaa hajut?

Vaikka treenikengät eivät kastuisikaan ulkona sateessa ja loskassa, ne voivat alkaa haista, koska jalat hikoilevat treenatessa.

 • Laita treenikengät kuivaan ja lämpimään paikkaan, kun tulet kuntosalilta kotiin, jotta ne kuivuvat nopeasti.
 • Irrota pohjallinen ja laita se kuivumaan kenkien viereen. Treenikenkien sisäpuolen kuivuminen voi kestää monta tuntia.
 • Laita treenikengät ulos tuulettumaan, kun ne ovat kuivuneet.
 • Jos treenikengät haisevat pahalle, voit kokeilla laittaa ne muovipussiin ja pakastimeen vuorokaudeksi.
 • Jotkut treenikengät kestävät konepesua, mutta eivät suinkaan kaikki. Kysy asiaa, kun olet ostamassa kenkiäsi.
 • Ripottele kenkiin ruokasoodaa ja imuroi se pois seuraavana päivänä. Haju on hapanta, joten siksi emäksinen aine voi auttaa neutraloimaan hajua.

Minkäkokoiset treenikengät kannattaa hankkia suhteessa muihin kenkiin?

Treenikenkien koko riippuu tietysti merkistä ja mallista, mutta usein voi olla niin, että treenikengät ovat puoli numeroa tai jopa yhden numeron isommat kuin tavalliset kengät. Tärkeintä on, etteivät treenikengät ole liian pienet, jolloin varpailla ei ole kengissä tarpeeksi tilaa päkiälle noustessa.

Treenikengät eivät myöskään saa olla liian suuret, jolloin jalka mahtuu liikkumaan kengässä liikaa. Sovita siis kenkiä kaupassa huolella. Voit hyppiä ja juosta kengillä, jotta näet, ovatko ne sinulle sopivat.