Treenikengät testissä – näin valitset juuri itsellesi sopivat
Treenikengät ovat järkevä investointi. Toki salitreenin voi tehdä myös juoksukengissä, mutta saat treenistä enemmän irti, kun jalassasi on sopivat treenikengät – ja myös jalat kiittävät!
Treenikengät ovat järkevä investointi. Toki salitreenin voi tehdä myös juoksukengissä, mutta saat treenistä enemmän irti, kun jalassasi on sopivat treenikengät – ja myös jalat kiittävät!
Haluatko varmistaa treenimotivaation säilymisen? Aloita valitsemalla itsellesi ja treeniisi sopivat treenikengät.
Juoksuun tarkoitetut lenkkarit sopivat hyvin lenkkipolulle, mutta kaikki kuntosalilla tehtävät treenit vaativat kunnolliset treenikengät, jotka sopivat juuri sinulle ja juuri siihen treeniin, jota teet. Tämä johtuu siitä, että käytät kehoa eri tavalla vaikkapa hypyissä, tanssiessa, raskaita painoja nostellessa tai soutulaitteella soutaessa.
Ilman oikeanlaisia kenkiä harjoitteita voi olla vaikea tehdä oikein, ja pahimmassa tapauksessa seurauksena on loukkaantuminen, kun kehoa kuormitetaan väärällä tavalla. Mutta millaiset treenikengät sitten tulisi valita kaikista tarjolla olevista? Vastaamme tärkeimpiin treenikenkiin liittyviin kysymyksiin ja samalla voit myös katsoa treenikenkätestimme tulokset.
Kun on päättänyt ostaa treenikengät, täytyy vielä ottaa monta seikkaa huomioon ennen ostopäätöksen tekemistä. Tarkista ainakin pohjan paksuus ja iskunvaimennus ennen kassalle suuntaamista. Oikeanlaiset treenikengät voivat auttaa ehkäisemään vammoja ja helpottavat harjoitteiden tekemistä oikein.
KUNTO PLUS testasi erilaisia treenikenkiä. Arvioimme kenkiä käyttömukavuuden, tuen, muotoilun ja hinnan perusteella.
Mitkä treenikengät selvisivät testivoittajiksi? Entä missä oli paras hinta-laatusuhde? Lataa testiartikkeli alta ja tutustu tuloksiin.
Mitkä treenikengät selvisivät testivoittajiksi? Entä missä oli paras hinta-laatusuhde? Lataa testiartikkeli alta ja tutustu tuloksiin.
Tutustu vuoden 2018 suureen testiin, jossa tarkastelussa olivat erilaiset treenikengät. Kriteereinä olivat mm. mukavuus, iskunvaimennus ja ilmanvaihto. Lisäksi saat vinkkejä siihen, miten jalat voivat treenikengissä mahdollisimman hyvin.
Tutustu testituloksiin, niin näet, mitkä treenikengät olivat testin parhaat ja mitkä hinta-laatusuhteeltaan paras ostos. Lataa testiartikkeli alta:
Kuntosalilla voi tehdä monenlaisia treenejä aina tanssista ja aerobicista kovaan voimaharjoitteluun ja laitteilla tehtävään kestävyystreeniin. Siksi sinun kannattaa ensin selvittää, mihin lajiin treenikengät pääasiassa tulevat.
Treenikengät voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään:
Jos teet paljon lihaskuntotreeniä esimerkiksi painotangolla, käsipainoilla tai kahvakuulalla, kannattaa valita suhteellisen matalapohjaiset treenikengät, jotta saat hyvän kontaktin alustaan.
Kahvakuulalla esimerkiksi etuheilautusta tehtäessä tai raskasta painotankoa pään ylle nostaessa on tärkeää, ettei jalka pääse muljumaan kengässä. Lihaskuntotreenissä tarvittavat treenikengät ovat siis tukevat ja vakaat, mutta toisaalta iskunvaimennuksen ei tarvitse olla huippuluokkaa.
Olet saattanut joskus nähdä kuntosalilla myös paljasjalka- tai ohutpohjakenkiä. Ne sopivat myös hyvin lihaskuntotreeniin, koska niissä kontakti alustaan säilyy ohuen pohjan ansiosta hyvänä.
Ryhmäliikuntaan sopivat treenikengät valitaan tietysti ryhmäliikunnan mukaan. Esimerkiksi spinningissä käytetään pyöräilykenkiä, ja enemmän voimaharjoittelua sisältävillä tunneilla taas kannattaa olla kiinteäpohjainen ja tukeva treenikenkä.
Jos taas käyt usein tunneilla, jotka sisältävät runsaasti hyppyjä, spurtteja, tanssiaskelia, steppilaudan käyttöä tai juoksua, kannattaa valita treenikengät, joissa on hyvä iskunvaimennus. Ja koska tämäntyyppisillä tunneilla tulee hikoiltua runsaasti, kannattaa valita hyvin hengittävät treenikengät.
LUE MYÖS: Mitä jalkasieni on?
Useimmat kuntosalilla treenaavat käyttävät treenikenkiään monissa eri lajeissa, kuten lihaskuntotreenissä, ryhmäliikuntatunneilla ja kestävyyskuntoa kasvattavilla laitteilla. Siksi kannattaa valita treenikengät, jotka sopivat tällaiseen monipuoliseen treeniin.
Juoksukengät on suunniteltu eteenpäin suuntautuvaan liikkeeseen, jossa jalkaterä rullaa eteenpäin kantapäältä päkiälle. Treenikengät taas on suunniteltu myös muunsuuntaiseen liikkeeseen, jossa paino voi olla sisä- tai ulkosyrjällä, kantapäällä tai päkiällä, mutta toisaalta kenkien tulisi antaa myös vakautta esimerkiksi raskaita nostoja tehtäessä.
Juoksukenkien pohja on yleensä paksumpi, ja niissä on parempi iskunvaimennus ja tuki kuin treenikengissä, koska juostessa jalkaan kohdistuu voimakasta iskutusta. Parempi iskunvaimennus tarkoittaa myös sitä, että kenkä ei ole niin vakaa kuin esimerkiksi kyykyissä tai askelkyykyissä tarvittaisiin.
Treenikengissäkin on yleensä iskunvaimennus, sillä jos et tee aivan pelkkää lihaskuntotreeniä, myös treenikengillä tulee hypittyä ja juostua hieman. Iskunvaimennus on kuitenkin niissä usein vähäisempää kuin juoksukengissä.
Treenikengissä ei ole suositeltavaa juosta ainakaan kovin pitkiä matkoja. Treenikenkien pohjassa ei nimittäin ole juoksussa tarvittavaa hyvää iskunvaimennusta, ja jos juokset säännöllisesti kengissä, joiden iskunvaimenns ei ole riittävä, altistat itsesi vammoille, kuten selkä- ja polvikivuille.
Treenikengät kannattaa uusia vuoden tai puolentoista välein. Tämä riippuu luonnollisesti myös siitä, kuinka usein käytät niitä. Jos käytät kenkiäsi vain kerran pari kuussa, ne säilyvät käyttökelpoisina pidempään.
Yleensä pohjasta ja kengän sisäpuolelta näkee, kun ne on aika uusia. Tärkeintä on, että treenikengät tukevat edelleen jalkaa ja että iskunvaimennus ei ole menettänyt täysin toimintakykyään. Jos olet epävarma, käy näyttämässä treenikenkiäsi urheilukaupassa.
Vaikka treenikengät eivät kastuisikaan ulkona sateessa ja loskassa, ne voivat alkaa haista, koska jalat hikoilevat treenatessa.
Treenikenkien koko riippuu tietysti merkistä ja mallista, mutta usein voi olla niin, että treenikengät ovat puoli numeroa tai jopa yhden numeron isommat kuin tavalliset kengät. Tärkeintä on, etteivät treenikengät ole liian pienet, jolloin varpailla ei ole kengissä tarpeeksi tilaa päkiälle noustessa.
Treenikengät eivät myöskään saa olla liian suuret, jolloin jalka mahtuu liikkumaan kengässä liikaa. Sovita siis kenkiä kaupassa huolella. Voit hyppiä ja juosta kengillä, jotta näet, ovatko ne sinulle sopivat.