Nainen juoksukengät olalla.
Sopivat juoksukengät ovat juoksuharrastuksen A ja O.

Ne voivat jopa auttaa välttämään vammoja.

© iStock

Näin löydät sopivat juoksukengät

Etsitkö juoksukenkiä, jotka sopisivat juuri sinun askelluksellesi ja jalallesi? Lue 8 vinkkiä juuri sinulle sopivien juoksukenkien ostamiseen.

maanantai 1. helmikuuta 2010 teksti KUNTOPLUS

Juoksukenkäostoksilla on tärkeää kiinnittää huomiota seuraaviin 8 seikkaan, jotta saat ostettua juuri itsellesi sopivat kengät, jotka toimivat monissa eri maastoissa ja takaavat mukavan askelluksen.

Valitse juuri omaan jalkaasi sopiva merkki ja malli, olipa se nimetty sitten miesten- tai naistenmalliksi.

1. KÄYTÄ ASIANTUNTIJAN APUA

Osta kengät myymälästä, jossa saat asiantuntevaa valinta-apua. Juoksukengän valinnassa tulee ottaa huomioon oma paino, askellus, jalan muoto ja juoksualusta.

2. VANHAT KENGÄT MUKAAN

Asiantunteva myyjä näkee vanhoista kengistäsi, kuinka juokset ja millaista tukea tarvitset jalkineisiisi.

3. OTA HUOMIOON JALAN MUOTO JA ASKELLUS

Joissain urheiluliikkeissä on laitteisto jalan muodon ja askelluksen analysointiin, ja myös fysioterapeutti voi tutkia askelluksesi ja tarvittaessa rakentaa erikoispohjalliset.

Jalan muodon – normaali, korkea- tai matalaholvinen – näkee myös märästä jalanjäljestä. Jalan muoto vaikuttaa jalan liikkuvuuteen ja vaimennuksen tarpeeseen.

Parasta kuitenkin on, jos saat asiantuntijan analysoimaan askelluksestasi, mieluiten videokuvasta juoksumatolla juostessa, onko sinulla ylipronaatiota (nilkka kiertää sisäänpäin), supinaatiota (nilkka kiertää ulospäin) vai onko askelluksesi neutraali. Askelanalyysista voi löytyä myös apu urheiluvammoihin.

Juoksukengillä on väliä, missä tahansa tossuissa ei kannata juosta. Tutustu juoksukenkätestin tuloksiin, niin näet, mihin kannattaa kiinnittää huomiota.


4. VANHA MALLI EI VÄLTTÄMÄTTÄ ENÄÄ KÄY

Juoksukengät kehittyvät koko ajan, ja uusi vuosikerta suosikkimallistasi saattaa olla erilainen kuin edellinen, eikä se välttämättä enää sovi jalkaasi ja askelluksessi. Myös jalkasi muuttuvat iän myötä.

5. ÄLÄ KATSO HINTAA

Jos valitset kengät hinnan mukaan, ja ne osoittautuvatkin vääräksi valinnaksi, saatat joutua taas ostamaan uudet, ja rahaa palaa monin verroin.

6. ÄLÄ OSTA ULKONÄÖN PERUSTEELLA

Juoksukenkiä ei pidä ostaa sen perusteella, että ne ovat kivan näköiset, eikä hyviä kenkiä pidä jättää hyllyyn siksi, että väri ei ole mieluisa.

7. SOVITA KENKIÄ ILTAPÄIVÄLLÄ

Jalat ovat suurimmillaan iltapäivällä, joten kengät kannattaa valita silloin, ettei tule ostetua liian pieniä. Muutoinkin juoksukenkiin tulee jättää liikumavaraa noin yhden kokonumeron verran. Liian pienten juoksukenkien ostaminen on tyypillinen virhe.

8. OSTA ENEMMÄN KUIN YKSI PARI KERRALLA

Jos juokset erilaisilla alustoilla, kuten maantiellä ja maastossa, tai juokset välillä pitkiä matkoja ja välillä lyhyitä, nopeita pikamatkoja, tarvitset vaimennukseltaan ja tueltaan erilaiset kengät eri tarkoituksiin, joten voit joutua hankkimaan kerralla useamman kuin yhden kenkäparin.


Ei ole samantekevää, millaisissa kengissä lähdet juoksulenkille. Katso täältä kattava tietopaketti avuksi juoksukenkien ostoon.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mikä sinua auttaa rentoutumaan kiireisen päivän jälkeen?


KUNTO PLUS suosittelee