TESTI: Kuinka vahva olet?
Missä kunnossa lihaksistosi on? Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa lihaskuntotreeniä, jos haluat paremmat yöunet, paremman tasapainon ja vahvat luut ja nivelet.
Missä kunnossa lihaksistosi on? Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa lihaskuntotreeniä, jos haluat paremmat yöunet, paremman tasapainon ja vahvat luut ja nivelet.
Hengästyttääkö jo muutaman portaan harppominen? Uuvuttaako kauppakassien kantaminen? Kipuilevatko polvet tai särkeekö selkää? Aina ei kannata vain napsia kipulääkkeitä tai turvautua hissiin tai autoon, vaan moneen vaivaan voi löytyä ratkaisu lihaskunnon parantamisesta.
Itselleen ei silti suinkaan tarvitse pumpata bodareiden pinkeitä lihaksia – siihen tarvitaan etenkin naisilla todella ankaraa panostamista – vaan tavoitteena on yleishyvä lihaskunto, joka auttaa tekemään arjen askareista ja jaksamisesta helpompaa.
Lihaskunnosta ja -massasta huolehtimisen merkitys korostuu ikävuosien karttuessa. Lihasvoima on suurimmillaan 20–30 vuoden iässä, ja sitä voi aikansa pitää helposti yllä vähäiselläkin treenillä. Lihasvoima alkaa kuitenkin huveta 50 ikävuoden jälkeen ensin noin yhden ja sitten puolentoista prosentin vuosivauhdilla. 75–80-vuotiaan lihasvoima on pudonnut noin puoleen 20-vuotiaan tasosta. Samalla aineenvaihdunta hidastuu ja kehon rasvan määrä kasvaa.
Uusi tutkimus kuitenkin osoittaa, että omaa jaksamistaan voi vanhoillakin päivillä kohentaa treenaamalla. Ikääntymistä ei tietenkään voi hidastaa, mutta lihastreenin avulla voi jarruttaa sarkopeniaa eli lihasmassan ja -voiman vähenemistä sekä pitää yllä lihaskuntoa ja toimintakykyä mahdollisimman pitkään.
Tutkimuksen mukaan lihaksistoa, hermostoa, motoriikkaa ja tasapainoa kohentava 12 viikon lihaskuntoharjoittelu voi kumota jopa vuosikymmenen lihaskadon ja lisätä voimaa 10–45 prosentilla. Mitä aiemmin aloittaa, sen parempi, mutta toisaalta koskaan ei ole liian myöhäistä. Lihaskuntoharjoittelun on nimittäin todettu parantavan vielä 80-vuotiaidenkin toimintakykyä vastaamaan 60-vuotiaiden tasoa.
Jos ei tässä vielä ole riittävästi hyviä syitä aloittaa lihaskuntotreeniä, kenties ajatus pidemmästä elämästä voi panna puntteihin vipinää. Yhdysvaltalaistutkimus on näet osoittanut, että mitä enemmän lihasmassaa, sitä pienempi ennenaikaisen kuoleman riski.
Lihastreeni edistää myös unta: raskas treeni väsyttää kehoa luonnollisesti ja auttaa nukahtamaan helpommin ja nukkumaan paremmin (kunhan ei treenaa rankasti illalla viimeiseksi juuri ennen nukkumaanmenoa). Hyvät yöunet ovat terveyden ja suorituskyvyn perusta, ja ne edistävät sekä fyysistä että henkistä jaksamista. Kohentunut lihaskunto parantaa suorituskykyä myös muissa lajeissa.
Vahvemmilla lihaksilla saa esimerkiksi lisää vauhtia juoksuun ja pyöräilyyn, ja kun lihakset jaksavat pitää yllä tarkoituksenmukaista asentoa, treenin kuormitus kohdistuu sinne, minne pitääkin, jolloin harjoittelusta tulee tehokkaampaa ja turvallisempaa.
Kaiken kukkuraksi lihastreeni auttaa muun muassa laskemaan verenpainetta ja nostamaan mielialaa. Joko aloitetaan?
Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 8/2018.