Kesätreeniä vesillä

Luonnonvesissä voi tehdä paljon muutakin kuin uida. Kesä on parasta aikaa laineilla treenaamiseen, ja vesitreenistä hyötyy niin keho kuin mielikin. Lue vinkit luonnonläheiseen treeniin.

Nainen meloo kajakilla

KAJAKKIMELONTA – liikuntaa ja luontoelämyksiä

© iStock

Kesällä moni mielii kaupunkien kuumilta ja pölyisiltä kaduilta vesille. Kesäkuumalla on ihana pulahtaa vilvoittelemaan viileään järvi- tai meriveteen, mutta yhtä lailla sielu lepää, kun katselee peilityynen järven pintaa tai nauttii meren pauhusta. Onneksi Suomessa vettä riittää, joten jokaisella on ainakin kohtuullisen matkan päässä järvi, joki tai meri. Veden äärellä rentoutumisen ja rauhoittumisen lisäksi kannattaa muistaa, että vesi on myös oiva elementti liikuntaan, jossa sykkeen voi saada helposti reilustikin koholle ja hien pintaan, joten pakkaa rantakassiin mukaan myös treenivarusteet.

Kun siirrät treenisi kuivalta maalta aaltojen syleilyyn, keho saa aivan uudenlaista haastetta. Vedessä liikkuminen aktivoi lukuisia lihasryhmiä, olipa lajina sitten uinti, melonta tai vaikka lainelautailu. Myös tasapaino joutuu vesilajeissa koetukselle, ja vesi tarjoaa luontaisen vastuksen, jolloin syke on helppo saada koholle. Vedessä tapahtuva liikunta sopii myös erilaisten vammojen kuntoutukseen loistavasti.

Eräs parhaista syistä vedessä liikkumiseen on sen rentouttava vaikutus. Vesillä pääsee lähelle luontoa ja samalla voi nauttia maisemista ja mahdollisesti myös luonnon rauhasta, mikä rauhoittaa mieltä. Ajatukset saavat virrata vapaasti samalla, kun keho työskentelee. Vedessä liikkuminen on puhdasta terapiaa, ja rentouttava vaikutus kestää pitkään vielä vedestä nousemisen jälkeen. Vesiliikuntaan on runsaasti hauskoja ja rentouttavia vaihtoehtoja, joista esittelemme neljä jokaiselle sopivaa lajia. Esittelyssä on myös muutama uskalikoille sopiva laji, jotka haastavat sekä kehoa että mieltä.

7 hyvää syytä lähteä luontoon

Mela

Melonta – ylävartalo tiukkaan testiin

Onnistuvatko treeni ja rentoutuminen yhtä aikaa? Ilman muuta – meloessa. Vaikka syke nousee ja erityisesti käsivarsien, hartioiden ja keskivartalon lihakset joutuvat töihin, vesillä äänettömästi lipuminen rauhoittaa mieltä. Veden pinnan tasolla oleminen vahvistaa entisestään luontokokemusta. Melonta rauhoittaa ja tyhjentää pään stressaavista ajatuksista.

Kajakilla tai kanootilla melomisen hyviin puoliin kuuluu myös se, että kulkupelillä pääsee sellaisiinkin paikkoihin, jotka jäisivät isommalla veneellä tutkimatta. Voit siis meloa pitkin rannikkoa, tutkia kapeita uomia ja oikaista vesikasvien läpi. Jos olet melojana vasta-alkaja, kannattaa varata opastettu melontaretki, jonka aluksi melontatekniikka käydään läpi, tai osallistua melontaseuran järjestämälle alkeiskurssille. Tekniikka on hyvä olla hallussa, jotta vältät jalkojen, hartioiden ja selän lihasten ylikuormittumisen ja pystyt melomaan mahdollisimman taloudellisesti. Melonta on loistavaa, kokonaisvaltaista liikuntaa, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla, vaikka kajakki tai kanootti olisikin toistaiseksi uusi tuttavuus.

Mitä siitä saa?

  • Vahvistaa ylävartaloa
  • Rauhoittaa mieltä
  • Kauniita maisemia
Uimari

Avovesiuinti – vaihtelua sisäaltaalle

Jos uinti uimahallissa kuuluu perustreenimuotoihisi, kesällä uinnin siirtäminen luonnonvesiin on itsestäänselvä vaihtoehto. Avovesiuinti on hyvää vaihtelua hallissa uimiselle, etkä joudu kääntymään ympäri tasaisin väliajoin tai väistelemään muita uimareita. Avovedessä uiminen on helposti altaassa uimista rankempaa treeniä, kun taistelet tuulta, aaltoja ja virtauksia vastaan.

Vedet ovat jo lämmenneet, joten et tarvitse treenin aloittamiseen muuta kuin uimapuvun. Luonnonvesissä uidessa on tärkeää huomioida turvallisuus, joten ui kaverin kanssa tai varmista, että rannalla joku seuraa uintiasi. Ui aina rannan suuntaisesti, jotta jalat yltävät tarvittaessa pohjaan tai olet ainakin lähellä rantaa, jos jokin hätätilanne yllättää. Voit myös kellua välillä selälläsi, jos väsymys yllättää kesken treenin.

VINKKI! Hae rannasta kaksi merkkiä noin 100–200 metrin välein ja ui niiden väliä edes takaisin aivan kuin uimahallissa.

Mitä siitä saa?

  • Nostaa sykettä
  • Vahvistaa koko kehoa
  • Hellävaraista liikuntaa
VINKKI! Maskin ja snorkkelin avulla voi tutkia pinnan alaista elämää helposti, kunhan vesi ei ole kovin sameaa.
Nainen suppailee

SUP-lautailu – rauhallista mutta rankkaa

Laudan päällä vedessä seisominen tuo useimmille mieleen lainelautailun eli tuulen, vauhdin ja jättimäiset aallot. SUP-lautailu on kuitenkin kaukana surffauksesta. Suppailu laudalla seisten on paljon surffausta rauhallisempi laji, jossa tärkeintä on nauttia luonnon rauhasta ja maisemista. Suppailu tyynillä vesillä rauhalliseen tahtiin sopii kaikille normaalin tasapainon omaaville, ja laji on helppo oppia. Nimenomaan seisten tapahtuvaan melontaan suunniteltu SUP-lauta on vakaa ja turvallinen, joten tasapainon säilyttäminen ei ole ylivoimaista. Suppailun ideasta saa yleensä nopeasti kiinni, jolloin pääsee tutkimaan vesiä rauhalliseen tahtiin. Suppailu treenaa miltei kaikkia kehon lihasryhmiä, ja mitä kovempaa meloo, sitä korkeammalle syke nousee. Moneen muuhun vesiurheilulajiin verrattuna suppaillessa on hyvin aikaa nauttia säästä ja maisemista, joten ei tarvitse keskittyä otsa rypyssä puurtamiseen.

Näin suppailu aktivoi kehoa:

Käsivarret ja hartiat: Laudalla meloessa käsivarret ja hartiat tekevät eniten töitä.

Keskivartalo: Tasapainon säilyttäminen vaatii keskivartalon lihasten jännittämistä, mikä on niille tehokasta treeniä.

Kunto: Rivakkaan tahtiin melominen nostaa sykettä ja kohottaa siten kuntoa.

Reidet: Reisilihasten aktivointi vakauttaa asentoa. Reidet joutuvat töihin, kun seisot jalat kevyesti koukussa.

Suppailla voi lähes missä vain: meressä, järvessä tai joessa. Aloita tyynessä vedessä ja pysyttele polviseisonnassa, kunnes olet sinut laudan kanssa. Nouse sitten rohkeasti seisomaan.

Mitä siitä saa?

  • Vahvistaa keskivartaloa
  • Kehittää tasapainoa
  • Rauhoittaa mieltä
Nainen kävelee hiekkarannalla

Kävely rannalla – raitista ilmaa ja tilaa hengittää

Riisu kengät ja lähde kävelylle veden äärelle. Suomessa pääsee monessa kohteessa kävelemään rantaviivaa pitkän matkaa, jolloin voit nauttia veden läheisyydestä ilman tarvetta kastautua. Rannalla kävellessäsi voit keskittyä nauttimaan lämpimästä säästä, maisemista ja raikkaasta ilmasta. Veden äärellä kävely kohottaa mielialaa ja tuo lisää vireyttä. Kävely onnistuu myös niinä päivinä, kun sää estää uimaan tai vesille lähtemisen.

Lisäksi myös jalkaterille tekee hyvää päästä hetkeksi eroon kengistä. Paljain jaloin kävely aktivoi ja vahvistaa jalkaterän lihaksia ja jänteitä aivan eri tavalla kuin kengät jalassa kävely. Myös jalkojen verenkierto paranee.

Mitä siitä saa?

  • Tekee hyvää jalkaterille
  • Virkistää mieltä
  • Helppoa liikuntaa

Vesiaktiviteetteja uskalikoille

Jos olet varsinainen vesihirmu ja kaipaat hieman haastavampaa tekemistä vedessä, tutustu alla oleviin viiteen lajiin. Listasta löytyy jokaiselle jotakin.

Jos sinua kiinnostaa

vauhti

Vesihiihto/-lautailu: Tekniikan oppiminen vaatii hieman harjoitusta, mutta kun sen kerran hoksaa, pääsee todella nauttimaan vauhdista. Lumilautailun harrastajille vesilautailu eli wakeboarding on helppoa.

Lainelautailu: Kaikissa lainelautailun eli surffauksen eri muodoissa pääsee kokemaan vauhdin hurmaa ja ratsastamaan aalloilla. Tekniikan oppiminen vaatii opettajaa, mutta onneksi myös oppimisprosessi on superhauska.

joukkuelajit

Kajakkipoolo: Pallon heittäminen ja kiinniotto ja kajakin pitäminen samalla hallinnassa haastaa kehoa monin tavoin. Lajissa tulee melottua huomaamatta paljon ja kovaa, mutta peli tempaisee mukaansa niin, ettei väsymystä useinkaan edes huomaa.

Vesilentopallo: Oikeaan vesilentopalloon vaaditaan verkko, mutta ilmankin voi pelailla ja harjoitella. Treenatkaa yhdessä pallon pitämistä ilmassa mahdollisimman pitkään. Laji on hyvää treeniä, jota koko perhe tai kaveriporukka voi harrastaa yhdessä.

seikkailu

Sukellus: Sukeltaessa pääsee kokemaan upean vedenalaisen maailman, joten selvitä, voisitko käydä alkeiskurssin vaikkapa etelänlomalla tai katso, millaista tarjonta on kotimaassa.

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 10/2021