7 harjoitetta, jotka tehostavat jälkipolttoa

Seitsemän tehokasta harjoitetta panevat kaikki isot lihasryhmät töihin ja nostavat samalla sykettä, mikä tarkoittaa, että myös treenin jälkeinen energiankulutus, jälkipoltto, tehostuu.

Nainen tekee burpee-harjoitetta nurmikolla

MONTA LIHASRYHMÄÄ KERRALLA AKTIVOIVAT HARJOITTEET, kuten burpee ja vuorikiipeilijä, tehostavat jälkipolttoa.

© iStock

Jälkipoltto tarkoittaa sitä energiamäärää, jonka elimistö kuluttaa treenin ansiosta – treenin jälkeen. Tutkijat arvioivat, että jälkipoltto vastaa tyypillisesti 6–15 % siitä energiamäärästä, joka kuluu itse harjoittelun aikana.

Erittäin suuren jälkipolton salaisuus on muun muassa haastaa lihakset ja treenata korkealla intensiteetillä. Tämä 30 minuutin ja 7 supertehokkaan harjoitteen ohjelma toimii juuri näin. Harjoitteet nostavat hien pintaan, mutta niihin ei tarvita mitään välineitä (paitsi jumppamatto) ja ne voi hyvin tehdä kotona.

Tee ohjelma näin

Tee 3 kierrosta ilman taukoja kierrosten välissä. Treeni kestää silloin puoli tuntia, ja siihen sisältyy 5–10 minuutin lämmittely. Treenin on tarkoituskin olla rankka, joten tee harjoitteet niin kovaa kuin jaksat ja pidä välissä vain lyhyitä taukoja.

Lue lisää kotitreenin hyödyistä

Onko lajisi juoksu vai pyöräily?

  • Ota kovavauhtiset intervallit osaksi treeniäsi. Voit esimerkiksi kävellä tai pyöräillä vuorotellen rauhallisesti 2 min ja sitten juosta tai pyöräillä kovaa 1 min.
  • Pidä kovaa vauhtia yllä jokaisella kerralla hieman pidempään.
  • Tee kovavauhtiset vedot ylämäkeen. Se kehittää kuntoa ja jalka- ja pakaralihaksia.

Haluatko lisätietoa treenin jälkeisestä energian jälkipoltosta? Lue, mitkä uskomukset jälkipoltosta pitävät paikkansa ja mitkä ovat silkkaa tarua

KOLME KEINOA TEHOKKAAMPAAN JÄLKIPOLTTOON

1.Treenaa kovalla teholla – tee mieluummin lyhyt ja rankka treeni kuin pitkä ja kevyt.

2. Koettele voimiasi rankalla lihastreenillä – ei kuitenkaan kannata treenata niin kovaa, että lihakset ovat kipeänä koko seuraavan viikon.

3. **Kaikki liikunta kiihdyttää aineenvaihduntaa** – myös säännöllinen kevyt liikunta lisää siis treeninjälkeistä energiankulutusta mutta vähäisemmässä määrin.

Asiantuntija: *L. Nybo, Kööpenhaminan yliopiston integratiivisen fysiologian professori*