Jälkikulutus ja ravinto

Treenin jälkeistä kulutusta voi kiihdyttää syömällä oikein. Näin se tapahtuu.

Jos treenin jälkeen ei syö, palautuminen hidastuu sillä elimistö ei saa harjoittelun jälkeen kaipaamiaan ravintoaineita, ja kunnon kohentuminen hidastuu.

Jälkikulutuksen voi myös unohtaa, jos syöminen jää vähäiseksi. Jälkikulutuksessa on pääosin kyse lihasten hiilihydraattivarastojen täydentämisestä ja treenin aikaansaamien laihasvaurioiden korjaamisesta. Ellei syö, vauriot korjaantuvat hitaammin ja jälkikulutus jää pieneksi.

Syö puolen tunnin sisällä treenistä

Elimistölle kannattaa siis suoda sen kaipaamia ravintoaineita oikein ajoitetulla aterialla. Syö 20–30 minuutin kuluessa ateria, joka sisältää sekä proteiinia lihasten rakennusaineeksi että hiilihydraattia varastojen täydentämiseen.

Kestävyysharjoittelun jälkeen ateriassa pitäisi olla kolme osaa hiilihydraattia ja yksi osa proteiinia. Lihaskuntoharjoittelun jälkeen tarvitaan enemmän proteiinia, joten hiilihydraatin ja proteiinin suhde saa olla silloin yksi yhteen.

Ravintoaineiden määrälläkin on oma merkityksensä. Nauti kestävyystreenin jälkeen 10–15 grammaa proteiinia ja 40–50 grammaa hiilihydraattia. Syö vaikkapa rukiinen eväsleipä juuston tai kinkun kanssa.

Lihastreenin jälkeen proteiinia ja hiilihydraattia tulisi saada 20–30 grammaa. Sen saa esimerkiksi parista pilkotusta hedelmästä ja kahdesta desistä proteiinipitoista skyriä tai maitorahkaa.