Jo 11 minuutin kävely antaa lisää elinvuosia!

Jo 11 minuutin päivittäiset kävelylenkit pienentävät ennenaikaisen kuoleman riskiä neljänneksellä, osoittaa tutkimus.

Montako minuuttia päivässä vietät puhelinta selaten? Entä sohvalla möllöttäen? Entä kahvitauoilla? Voisitko uhrata 11 minuuttia kaikesta istumisesta ja kävellä hetken? Jo 11 minuutilla pidennät mahdollisuuksiasi elää pidempään.

Tähän tulokseen päädyttiin Cambridgen yliopistossa tehdyssä laajassa tutkimusanalyysissa, jossa tarkasteltiin 196 tieteellistä artikkelia ja analysoitiin kaikkiaan 30 miljoonaa henkilöä koskevia tietoja.

Lue myös: Laihdu kävelemällä – kuunneltava kävelytreeniohjelma

Henkilöillä, jotka liikkuivat kohtalaisella teholla 75 minuuttia viikossa, mikä vastaa 11 minuutin ripeää kävelyä päivässä, oli liikuntaa täysin harrastamattomiin henkilöihin verrattuna 23 % pienempi riski kuolla mihinkään muuhun kuin vanhuuteen.

11 minuuttia päivässä riitti myös pienentämään sydän-ja verisuonitautien riskiä 17 prosentilla ja syöpäriskiä 7 prosentilla.

Joka 10. kuolema vältettäisiin

Toisin sanottuna joka 10. ennenaikainen kuolemantapaus sadasta voitaisiin tutkitusti välttää, jos kaikki kävelisivät reippaasti 10 minuuttua päivässä eli 75 minuuttia viikossa.

Lue myös: Kahvinjuojien 5 terveysetua

Maailman terveysjärjestön WHO:n aikuisten liikuntasuositusten mukaan viikossa tarvitaan vähintään 150 min kohtalaista liikuntaa. Jos kaikki tutkimushenkilöt olisivat liikkuneet suosituksen mukaan, 16 sadasta kuolemantapauksesta oltaisiin WHO:n suosituksen perusteella laskettuna voitu välttää.

Tutkimus ei kuitenkaan voi varmuudella vahvistaa, että fyysisellä aktiivisuudella on suora syy-yhteys pienempään sairastavuuteen ja pidempään elinikään. Kuten muissakin samantyyppisissä tutkimuksissa, selitys voi olla myös se, että sairastaminen on syy liikkumattomuuteen.

Joogaa vasta-alkajalle – 20 minuutin joogaohjelma koko keholle

Joka tapauksessa tulokset ovat linjassa monien muiden tutkimusten kanssa, joissa vähäiselläkin päivittäisellä aktiivisuudella on osoitettu olevan merkittäviä terveyshyötyjä.