Kahvinjuonnin iloja: 5 terveyshyötyä

Kahvi tekee muutakin kuin virkistää. Viime vuosina on löydetty yhä uusia terveyshyötyjä muutamasta päivittäisestä kahvikupillisesta. Lue lisää täältä.

Nainen, joka nauttii kahvia.

KAHVI – Kahvi on terveellistä, kun et juo enempää kuin 3–5 kuppia kahvia päivässä.

© iStock

Onko kahvi terveellistä vai ei?

Kysymys on askarruttanut tutkijoita vuosikaudet. Yhä useammat todisteet näyttävät kuitenkin puhuvan kahvin terveellisyyden puolesta.

Ison-Britannian biopankin tietoihin perustuvassa, 450 000 aikuisen kahvinjuontitottumuksia 12,5 vuoden ajan seuranneessa tutkimuksessa havaittiin, että noin kolme kuppia kahvia päivässä minimoi riskin kuolla muuhun kuin vanhuuteen.

Suodatinkahvia juoneilla oli 27 % pienempi riski kuolla ennenaikaisesti ja 20 % pienempi riski sairastua sydän- ja verisuonitautiin tai infarktiin kuin henkilöillä, jotka eivät juoneet kahvia lainkaan.

Pikakahvia juoneiden riskit olivat 11 % ja 9 % alhaisemmat, ja kofeiinitonta kahvia juoneilla oli 14 % pienempi kuoleman riski ja 6 % pienempi sairastumisen riski.

Miksi kahvi tehoaa?

Koska tutkimus keskittyi kahvinjuontiin, ei voida varmuudella sanoa, että pienentynyt riski oli juuri kahvin ansiota. Voi myös olla, että kahvinjuojat liikkuvat enemmän, syövät vähemmän ja pitävät painonsa terveellisissä lukemissa.

Tutkimusten mukaan on kuitenkin todennäköistä, että kahvin sisältämät ainesosat vaikuttavat riskiin. Kahvipavuilla on vahvoja antioksidanttisia ominaisuuksia, mikä vähentää matala-asteista tulehdusta ja antaa suojaa sairauksia vastaan.

Matala-asteinen tulehdus lievittyy syömällä näin

Kahvinjuonnin terveyshyödyt

Pienempi riski saada tyypin 2 diabetes

Kahvia säännöllisesti juovilla on selvästi pienempi riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. 30 aiempaa tutkimusta käsitellyt katsaus vuodelta 2018 osoittaa, että tyypin 2 diabeteksen riski laskee 6 % jokaista päivittäistä kahvikuppia kohti.

Pienempi dementian riski

Kofeiinipitoiset juomat, kuten kahvi ja tee, suojaavat aivoja kognitiivisten taitojen heikentymiseltä, ainakin useiden väestötutkimusten mukaan. 1 409 vanhusta 21 vuoden ajan seuranneessa tutkimuksessa havaittiin, että 3–5 kuppia kahvia päivässä juoneilla oli pienin riski sairastua Alzheimerin tautiin.

Parempi mieliala

Jos pidät kahvista, tiedät sen jo muutenkin, mutta myös tutkimukset vahvistavat, että kahvi parantaa myös mielialaa. Esimerkiksi Harvardin yliopiston 50 000 naista koskevassa tutkimuksessa havaittiin, että masennusriski pieneni, kun joi pari kuppia kahvia päivässä.

Enemmän energiaa treeniin

On myös useita viitteitä siitä, että kahvinjuonti ennen treeniä auttaa lihaksia suoriutumaan paremmin. Kestävyys ja kivunsieto paranevat. Urheilijoille tehty tutkimus osoitti, että lihasten energianlähteenä toimiva glykogeeni uusiutui kaksi kertaa nopeammin, jos urheilijat joivat kahvia ennen treeniä.

Lähde: European Journal of Preventive Cardiology