5 hyvää syytä kävellä mäkiä ja maita

Pidätkö kävelemisestä? Kannattaa kävellä taajamien ulkopuolella paikassa, jossa maasto on vaihtelevaa, vuoroin tasaista ja epätasaista. Sekä keho että mieli kiittävät.

Kvinde, der går på ujævnt underlag.

KUPERET TERRÆN – Find din indre bjergged frem, og udfordr bentøjet på ujævn grund.

© Ditte Capion

Ihmisen esi-isille oli luonnollista kävellä kilometritolkulla maastossa yli kivien ja juurakoiden. Nykyihmiset liikkuvat paljon useammin tasaisilla alustoilla kuten jalkakäytävillä, lattioilla tai juoksumatoilla.
Keho kuitenkin hyötyy, jos sen haastaa kävelemällä epätasaisessa maastossa.

Täältä löydät viisi hyvää syytä kävellä maastossa.

Energiaa kuluu enemmän

Kävelyteissä ja juoksumatoissa ei ole mitään vikaa, mutta jos haluaa kuluttaa enemmän kaloreita, epätasainen alusta auttaa suuresti. Michiganin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että jo pieni 2,5 cm:n nousu kasvattaa energiankulutusta 28 prosenttia.

Saat tasapainoharjoitusta

Maastossa kävellessä joutuu väistelemään kiviä ja juurakoita ja kulkemaan nousuja ja laskuja, jolloin joutuu käyttämään aivan eri tavalla keskivartalon lihaksia välttyäkseen kaatumasta. Se on hyvää tasapainoharjoittelua, joka on erityisen tärkeää, kun ikää karttuu, ja tasapaino sen myötä heikkenee.

Tärkeät lihakset ja nivelet vahvistuvat

Mäkisessä maastossa kävely on suunnilleen parasta, mitä voi lonkkiensa hyväksi tehdä. Se aktivoi tasapainoa ylläpitävät lihakset, jotka pitävät lonkan paikoillaan ja ehkäisevät kipuja. Sama koskee nilkkojen ja jalkaterien pieniä lihaksia ja niveliä, jotka aktivoituvat maastossa ihanteellisesti ja vahvistavat jalkojen liikkuvutta ja joustavuutta.

Keskittymiskyky paranee

Maastossa on mahdotonta kulkea ajattelematta mihin astuu. Jos ei ole tarkkaavainen, saattaa oksa, vesilammikko tai suuri kivi jäädä huomaamatta. Silloin joutuu pakosti olemaan tarkkana ja läsnä hetkessä, koska maastossa voi joutua pikaisesti tekemään päätöksen väistöliikkeestä ja reagoimaan siihen koko vartalolla.

Vammariski pienenee

Äkillisen kaatumisen tai nyrjähdyksen riski toki kasvaa maastossa kävellessä, mutta sen sijaan maastokävely auttaa välttämään tavallisemmat vaivat – ne, joita syntyy yksipuolisista lihasten ja nivelten liike­radoista. Vaihtelevassa maastossa jalka osuu alustaan aina eri tavalla, ja pehmeä metsänpohja on asvalttia lempeämpi alusta.

Valmistaudu kävelemään mäkisessä maastossa

Virkistä verenkiertoa ...

... rullaamalla pientä hierontapalloa tai vastaavaa jalkaterän alla, kun istut paikoillasi.

Lämmittele jalkaterän ...

... nilkan ja polven niveliä ennen liikkeelle lähtöä. Tee varpaille­nousuja ja koukistele polvia.

Valitse hyvät kengät ...

... jotka tukevat jalkaa. Matalahkot pohjat karkein kuvioin ovat hyvät, ja antavat kunnon pidon.