Nainen hyppii narua kuntosalilla
© colourbox

Voimatreenistä vauhtia juoksuun

Lihasvoiman kasvattaminen auttaa myös parantamaan kestävyyttä ja taloudellisuutta juoksulenkillä.

maanantai 15. elokuuta 2016 teksti Martin Kreutzer

Treenaa maksimivoimaa

Maksimi- ja nopeusvoimaharjoittelu parantavat juoksun taloudellisuutta, kun jokaisella askelella voidaan tuottaa enemmän voimaa vähemmällä energialla. 

Tutkimusten mukaan räjähtävän voiman harjoittaminen ja etenkin plyometriaharjoitteet, kuten pudotushypyt, lisäävät lisäksi lihasten kykyä hyödyntää voimantuotossa ns. elastista energiaa. 

Elastinen energia tuo lisävoimaa askellukseen – tällaista voimantuottoa voisi verrata kuminauhaan, jota venytetään ja sitten vapautetaan.


Kokeile itse
Huolellinen lämmittely on tärkeää sekä plyometrisessä että maksimivoimaharjoittelussa. 

Jos voimatreeni ei ole ennestään tuttua, kannattaa aloittaa vammojen välttämiseksi kuntosalilaitteilla ammattilaisen ohjauksessa. Näin liikkeiden kuormitus saadaan kohdistumaan sinne, minne pitääkin. 

Plyometriset harjoitteet pistävät nilkat, polvet ja lonkat koetukselle ja edellyttävät hyvää tasapainoa, joten niihin tutustuvan kannattaa niin ikään aloittaa ammattilaisen ohjauksessa. 

Tee voimatreeni vähintään kerran viikossa. Ajoita viikon treenikalenterissa voimaharjoitukset mahdollisimman etäälle muista raskaista harjoituksista. Alussa vähemmän on enemmän: 3 x 6-8 kyykkyä, askelkyykkyä ja jalkaprässiä 3-4 minuutin tauoilla sarjojen välissä riittää jo hyvin.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2018!

Ehkä sinua kiinnostaa...

KUNTO PLUS suosittelee