Lisää kierroksia juoksuvauhtiin

Enemmän, pidemmälle, nopeammin? Näin saat lisää vauhtia - ja taloudellisuutta - lenkkeihisi!

Pari juoksulenkillä

Lisää vauhtia

Jos tavoitteenasi on juosta 10 km tuntiin, juokse osia lenkeistäsi 6 minuutin kilometrivauhdilla. Intervalliharjoittelu pari kertaa viikossa tavoitevauhdilla voi tuottaa tulosta jo 6–8 viikossa. Etenkin lyhyissä intervallivedoissa kannattaa juosta tavoitevauhtiakin kovempaa, ja tästä on tutkimusten mukaan hyötyä myös rauhallisempien lenkkien taloudellisuudelle.

Vanhassa harjoittelurutiinissa pitäytyminen ei sen sijaan tuota tulosta lyhyellä aikavälillä. Jos juokset tavallisesti 7 minuutin kilometrivauhtia, hapenkulutuksesi kehittyy optimaaliseksi juuri tällä vauhdilla. Sen sijaan tavoitevauhtisi taloudellisuus ei tällä parane moneen vuoteen, ennen kuin juostut kilometrit alkavat näkyä kehon liikkeissä.

Kokeile itseJakamalla juoksutreenin vauhdikkaisiin vetoihin, joiden välissä pidät lyhyen tauon, saat lisää puhtia myös pidemmille matkoille. Alla esimerkki intervalliharjoituksesta: - 4 x 1 000 m 5 sekuntia 10 km:n tavoitevauhtiasi nopeampaa kilometrivauhtia.

  • 4 x 500 m 10 sekuntia nykyistä 10 km:n kilometrivauhtiasi nopeammalla vauhdilla.
  • 2-3 minuutin tauko pidempien vetojen välillä ja 1-1,5 minuutin tauko lyhyempien vetojen välillä.

Juoksuvauhtiaan voi kehittää myös osallistumalla lyhyiden matkojen juoksutapahtumiin. Esimerkiksi viiden kilometrin kilpailuissa tulee automaattisesti kirineeksi vauhdin lähemmäs tavoitetasoa.

Kuntoa ja kiinteyttä KUNTO PLUSsalta!

KUNTO PLUSsan tärkein tavoite on tehdä terveellisestä elämäntavasta helppo. Nettisisältömme ja sovelluksemme tarjoavat tiedot ja välineet, joilla tarveellinen elämäntapa sujuu mutkattomasti. Tilaajana saat käyttöösi sivuston ja sovelluksen kaikki palvelut.

Sivustossa ja sovelluksessa mm:

  • Yli sata 5–40 min treenivideota
  • Kuunneltavat juoksuohjelmat myös vasta-alkajille
  • Pääsy satoihin terveellisiin resepteihin
  • Viikon ruokalista resepteineen sähköpostilla

KUNTO PLUSsan digitilaus – tutustu täältä!


Newsletter background