Uupunut nainen

Jos olo on juostessa ­vetämätön ja jalat kuin lyijyä, syynä voi olla esimerkiksi nestevaje tai matala verensokeri.

© iStock

7 syytä miksi juoksu ei kulje

Mielikuvissasi juoksu sujuu kevyesti ja vauhdikkaasti. Lenkkipolulla jalat ovat kuitenkin kuin lyijyä, ja puhti loppuu heti alkuunsa. Ennen kuin ripustat tossut lopullisesti naulaan, lue seitsemän mahdollista syytä siihen, miksi juoksu ei kulje, sekä vinkit sujuviin lenkkeihin.

sunnuntai 4. kesäkuuta 2017 teksti Inge Eriksen

Miksi juoksijan askel ei aina kulje

1. Kärsit raudanpuutoksesta

Vaikutus 

Rautaa tarvitaan elimistössä muodostamaan hemoglobiinia, joka kuljettaa happea lihaksiin. Liikkuessa, kuten juoksulenkillä, lihasten hapen tarve kasvaa. Jos elimistö ei saa tarpeeksi rautaa, suorituskyky voi heikentyä ja olo saattaa olla väsynyt ­ja vetämätön.

Naisilla kuukautiset voivat lisätä raudan tarvetta etenkin, jos vuoto on runsasta. Naisjuoksijoiden kannattaa siis kiinnittää huomiota riittävään raudan saantiin.

Mitä voi tehdä 

Ruokavalioon kannattaa sisällyttää rautaa sisältäviä ruoka-aineita, kuten punaista lihaa ja sisäelimiä. Muita hyviä raudan lähteitä ovat mm. täysjyväviljat, palkokasvit, kuivatut hedelmät ja pähkinät. C-vitamiini edistää raudan imeytymistä, joten aterialla kannattaa syödä myös kasviksia, etenkin kaalia, ja juoda ruokajuomaksi appelsiinimehua. Kofeiini häiritsee raudan imeytymistä, joten jätä kahvit myöhemmälle.  

Lue lisää raudansaannista.


Asialliset treenivaatteet! NYT saat huippumukavan ja hyvännäköisen Craftin pitkähihaisen treenipaidan + 4 KUNTO PLUS -lehteä 24,90 eurolla.

2. Ylipaino

Vaikutus 

Mitä painavampi keho on, sitä enemmän voimaa sen liikuttaminen vaatii. Jos juoksijalle on kertynyt ylipainoa, lenkkeihin voi saada lisää virtaa ja vauhtia yksinkertaisesti karistamalla liikakiloja.

Nyrkkisäännön mukaan jokainen pudotettu kilo nopeuttaa juoksua 2–3 s/km. Jos painoa pudottaa 8 kiloa, viiden kilometrin lenkkiin kuluu 1,5–2 minuuttia vähemmän. Samalla niveliin kohdistuva kuormitus kevenee.

Mitä voi tehdä

Ratkaisu on yksinkertaisesti laihduttaminen. Tehokkaimmin se käy ruokavaliota muuttamalla, vaikka liikuntakin toki lisää energiankulutusta. 

4 ruokavaliovinkkiä   

  1. Annoskoot kohtuullisiksi.
  2. Runsaasti kasviksia joka aterialla.
  3. Lisää proteiinia esim. munista, kalasta ja maitotuotteista.
  4. Vähemmän sokeria, alkoholia ja nopeita hiilihydraatteja. 

Lisää painonpudotusvinkkejä täältä.

3. Puutteellinen juoksutekniikka ­

Vaikutus 

Oikea juoksuasento ja -tekniikka tekevät ­juoksusta ­vauhdikkaampaa, taloudellisempaa ja turvallisempaa. ­Väärällä ­tekniikalla juokseminen kuluttaa turhaan voimia, kuormittaa vääriä lihaksia ja rasittaa niveliä.

Mitä voi tehdä

Tekniikan saa parhaiten hiotuksi kuntoon juoksuvalmentajan opastuksella. Asiantunteva valmennus on hintansa väärti sekä vauhdin lisäämiseksi että vammojen ehkäisemiseksi.

Katso vinkit juoksutekniikan parantamiseksi.

4. Matala verensokeri

Vaikutus

Kun verensokeri laskee liikaa, elimistö alkaa puolustusreaktiona erittää stressihormoneja adrenaliinia ja kortisolia, mistä voi seurata esimerkiksi hikoilua ja heikotuksen tunnetta. Treenikin tuntuu tällöin erityisen raskaalta. Matala verensokeri voi aiheuttaa myös ärtymystä, jolloin treenaaminen ei edes huvita.

Mitä voi tehdä

Syö säännöllisesti noin kolmen tunnin välein. Näin verensokeri ei pääse heilahtelemaan, ja treeniin riittää energiaa. Jos ateriaväli venähtää, syö ainakin jokin ­välipala noin pari tuntia ennen lenkkiä.

Lisää tietoa verensokerin hallinnasta

5. Liian rankka treeniohjelma

Vaikutus

Treenaaminen aikaansaa pieniä lihasvaurioita, ja riittävä palautuminen treenien välillä on tärkeää, jotta vauriot korjaantuvat. Lihakset tarvitsevat lepoa kehittyäkseen. Liian rankka ja tiheä treenaaminen voi johtaa ylirasitukseen ja pahimmillaan niin sanottuun ylikuntoon. Palautumiseen tarvittava aika ­riippuu aina treenin kestosta ja ­kuormittavuudesta.

Mitä voi tehdä

Riittävä lepo, nesteensaannista huolehtiminen sekä terveellinen, hyviä hiilihydraatteja ja proteiinia ­sisältävä ruokavalio ovat palautumisen kulmakiviä. Aloittelijan kannattaa pitää kohtuullisesti kuormittavan treenin jälkeen yksi lepopäivä ja rankan treenin jälkeen 2-3 lepopäivää. Kokeneemmilla lepopäivään voi kuulua myös verkkainen, palauttava lenkki. 

Vinkit tehokkaaseen palautumiseen

6. Niukka nesteensaanti

Vaikutus

Hikoillessa elimistöstä poistuu nestettä, jolloin myös veren tilavuus pienenee. Kun verta kulkee vähemmän, ­lihaksiin kulkeutuu vähemmän ­happea, ja ne väsyvät herkemmin. Myös syke nousee, ja sydämen tehdessä ylitöitä myös treenaajan suoritus­kyky heikkenee.

Nestehukka nostaa myös kehon lämpötilaa, sillä nesteen puutteessa hikoilu vähenee ja kehon lämmön­säätely heikkenee.

Mitä voi tehdä

Juo ­juoksupäivinä nesteitä tasaisesti pitkin päivää. Liikaa ei kannata kulauttaa kerralla, sillä ylimääräinen neste vain huuhtoo elimistöstä suoloja eikä imeydy. Juo kunkin aterian yhteydessä iso lasillinen vettä ja ennen lenkkiä vielä noin 2,5 dl, niin nestetasapaino pysyy kunnossa. Ota yli tunnin pituisille lenkeille mukaan vettä tai urheilujuomaa, joka sisältää nesteen imeytymistä edistäviä elektrolyyttejä. 

Lisää tietoa nesteensaannista

7. Vaihtelun ja haasteiden puute

Vaikutus

Jos juokset aina saman lenkin samalla vauhdilla, elimistö tottuu kuormitukseen eikä kunto enää kehity.

Mitä voi tehdä

Haasta elimistösi esimerkiksi intervallitreenillä 1-2 kertaa viikossa. Vaihtele reittejä ja maastoa ja käytä sykemittaria apuna rankkuuden vaihtelussa.

Kokeile hauskaa intervallitreeniä, niin juoksukunto kohenee miltei huomaamatta.

YLÖS, ULOS JA LENKILLE

Juokset kyllä mielelläsi, mutta tänään vaivaa päänsärky ja eilen oli stressiä, joten lenkki jäi väliin. Mutta huomenna kyllä suuntaat lenkkipolulle - jos ei vain sada.

Jos juoksuharrastuksesi tyssää usein tekosyihin, voimme kenties olla avuksi.

Ensinnäkin: Juokseminen ei ole rangaistus, vaan asia, jota teet omaksi hyväksesi. Väsymys, päänsärky tai stressi eivät katoa sohvalla makaamalla, mutta reipas juoksulenkki raittiissa ilmassa lempimusiikkia kuunnellen voi antaa sinulle aikaa hengähtää ja ladata akkujasi. Juostessa arjen huolet unohtuvat, eikä ajatusten nollaaminen edellytä puolimaratonin mittaista lenkkiä, vaan tunnet vaikutuksen jo lyhyelläkin pyrähdyksellä.

Toiseksi: Kannattaa muistaa, että jos juokset vain kauniilla säällä, et pääse liikkeelle kovin monena päivänä vuodessa. Muista, että huonoa säätä ei olekaan, on vain huonoja varusteita. Nyt saat käytännöllisen ja tyylikkään Craftin treenipaidan sekä 4 numeroa KUNTO PLUS -lehteä hintaan 24,90 euroa.

Kyllä kiitos, juokseminen alkaa taas kiinnostaa!

Saavuta tavoitteesi vuonna 2018!

Ehkä sinua kiinnostaa...

KUNTO PLUS suosittelee