5 hyvää syytä muistaa selkä treenatessa

Selkä tahtoo jäädä vatsalihasten varjoon treenatessa. On kuitenkin useita hyviä syitä treenata selkälihaksia. Lue täältä 5 tärkeintä.

Nainen tekee selkäharjoitteita.

SELKÄ – Peilistä näkyvät lihakset on helpompi muistaa treenata. Selkä voi kuitenkin aiheuttaa vakavia vaivoja, jos siitä ei huolehdi.

© Jakob Helbig

Selkä kantaa suuren osan kehon painosta ja on tärkeä kaikessa arkisessa liikkumisessa. Silti moni ylenkatsoo selkätreeniä salilla käydessään. Se voi johtaa jäykkyyteen, kipuihin ja virheasentoihin.

Jos et vieläkään usko, että selkäharjoitteet ja soutuliikkeet ovat hyväksi, katso 5 hyvää syytä täältä.

Haluatko lisää intoa treeniin? Täältä löydät nettitreenejä joka lähtöön!

Huono ryhti oikenee

Selkätreeni vahvistaa ja vakauttaa tärkeitä lihaksia, jotka ehkäisevät huonoa istuma-asentoa työtuolissa. Monet selkäkivut johtuvat istuvasta elämäntavasta ja huonoista työasennoista. Noin 35 prosentilla työikäisistä suomalaisista on ollut selkäkipuja viimeisen vuoden aikana. Selkälihasten muistaminen treenatessa siis kannattaa.

Arki käy helpommaksi

Kumartuipa sitten poimimaan pudonneet avaimet, tekemään pihatöitä tai nostamaan painoja, tarvitsee vahvaa ja vakaata selkää, jotta ei tee vääriä liikkeitä. Vahva selkä ei näy päälle päin, mutta sen puutteen kyllä huomaa, jos selkä ei toimi niin kuin pitää.

Kivut vähenevät

Fysioterapeutti ja kiropraktikko antavat aina ohjeita kotiharjoitteisiin. Selkäkivuista kärsivälle ne ovatkin tarpeen, sillä treeni on selälle tärkeää. Vahvat ja joustavat selkälihakset varmistavat, että lukkiutuneet ja kipeät nivelet voivat rentoutua.

Ryhti paranee

Vahva selkä pitää huolen siitä, ettei lanneranka työnny eteen tai selkäranka painu lysyyn. Ajattele, että vartalosi on kuin korsetti, ja että pienet vakauttavat lihakset selkä­nikamien väleissä ovat kuin nyörejä, jotka kiristävät korsetin, kun niitä aktivoidaan treenin avulla.

Tasapaino paranee

On melkein itsestään selvää, että jos teet sarjan vatsalihasliikkeitä, tarvitsee selkäkin oman sarjansa. Selkäharjoitteet pitävät korsetin tasapainossa ja keskivartalon koossa, mikä on tärkeää mm. tasapainon vuoksi.

Muista nämä selkätreenissä

Vaihtele harjoitteita

Vaihtele harjoitteita ettet aina tee samoja liikkeitä. Lihakset tottuvat nopeasti samana toistuvaan rasitukseen.

Tee harjoitteet rauhalliseen tahtiin.

On tärkeämpää jännittää oikeita lihaksia oikealla tavalla kuin tehdä paljon toistoja.

Keksi vaihtoehtoja

Keksi vaihtoehtoja, jos et syystä tai toisesta voi tehdä harjoitteita. Esimerkiksi uinti voi tehdä selälle hyvää.