Opas: omat makuuhuoneet – näin se toimii

Omiin sänkyihin siirtyminen voi sytyttää uuden kipinän – tai sammuttaa viimeisenkin. Seksologi ja pariterapeutti Sara Skaarup antaa vinkit siihen, miten erillään nukkumisesta saadaan molempia tyydyttävä ratkaisu.

Nainen ja mies syleilevät toisiaan. He sanovat hyvät yöt toisilleen, koska he nukkuvat eri huoneissa.

OMA MAKUUHUONE – Erillään nukkumisesta ei tarvitse tehdä ehdotonta – yhdessä voidaan nukkua vaikka aina viikonloppuisin.

© iStock

Pariskuntien on perinteisesti ajateltu nukkuvan samassa huoneessa, mutta yhä useampi pari on päättänyt nukkua erikseen ja kutsua toisensa luokseen halujen herätessä.

Jos erillään nukkuminen kiinnostaa, asia kannattaa esittää kumppanille hellävaroen, jotta tämä ei koe itseään hylätyksi.

Rauhoitu ja virkisty ohjatuilla kuunneltavilla hengitysharjoituksilla

Myös seksielämään täytyy tietoisesti panostaa, jos parisängystä siirrytään eri huoneisiin.

Erillään nukkuminen voi kuitenkin itse asiassa lisätä läheisyyttä ja sytyttää uuden kipinän parisuhteeseen.

Lue pariterapeutin vinkit erillään nukkumiseen sekä parivuoteen omaan makuuhuoneeseen vaihtaneen Marian, 48, kokemuksista.

Unille omiin huoneisiin. Parhaat käytännön vinkit.

Tiedosta tavoite

Kumpuaako itselläsi tai teillä molemmilla halu nukkua omassa huoneessa oman tilan ja ajan tarpeesta – vai kyllästymisestä kumppaniin? Omiin huoneisiin poteroituminen ei ole oikea tapa ratkaista parisuhteen konflikteja.

Mitä kaipaat?

Mitä oman huoneen kaipuun taustalla piilee? Haluatko ottaa etäisyyttä johonkin? Vai kaipaatko kenties jotain niistä ajoista, jolloin et vielä ollut puoliso tai vanhempi?

Ota asia puheeksi

Jos haluaisit nukkua yksin, sano se rohkeasti ääneen kumppanillesi. Tarve tuskin haihtuu mihinkään itsestään, joten tartu härkää sarvista ja ota asia puheeksi kumppanisi kanssa.

Tue kumppaniasi

Jos ajatus erillään nukkumisesta aiheuttaa kumppanissasi epävarmuutta, tee selväksi, että kyseessä ei ole ensi askel eroon tai edes välttämättä jokaöinen ratkaisu. Omat huoneet voivat olla parisuhteelle myös eduksi.

Suunnittele etukäteen

Aluksi kannattaa sopia yhdessä siitä, miten monta yötä viikossa nukutaan yhdessä tai erillään. Näin kumpikaan ei koe itseään hylätyksi. Esimerkiksi viikonloput voidaan sopia nukuttavaksi aina yhdessä.

Aikaa läheisyydelle

Kun yöt vietetään erillään, täytyy läheisyydelle järjestää aikaa muuten. Miten olisi esimerkiksi yhteinen kylpy tai suihku tai muu yhteinen hetki, johtipa se seksiin tai ei?

Yhteistä tekemistä

Panostakaa yhteisten öiden sijaan mukavaan yhteiseen tekemiseen muina aikoina – oli se sitten kävelylenkki tai vaikkapa treffi-ilta lempiravintolassanne.

Vastuu seksin jatkumisesta

Ottakaa yhdessä vastuuta siitä, että seksielämänne ei kuihdu. Seksiä voi harrastaa makuuhuoneen ulkopuolellakin, aamuisin tai yhteisiksi sovittuina öinä esimerkiksi viikonloppuisin. Erillisten huoneiden ei tarvitse olla kuolinisku intiimille suhteelle.

Kokeilkaa ensin

Erillään nukkumisesta ei tarvitse tehdä lopullista päätöstä – pelkkä kokeilukin voi tuoda piristävää vaihtelua arkeen. Parivuoteeseen voi aina palata, jos ­omissa huoneissa nukkuminen ei tunnu sittenkään omalta.

Asiantuntija: seksologi ja pariterapeutti S. Skaarup