Nukut paremmin kuin luulet

Vaikka sinusta tuntuu, ettet ole ummistanut silmiäsi koko yönä, asia ei välttämättä ole niin. Tutkimuksen mukaan nukumme nimittäin enemmän kuin uskomme.

Sikeästi nukkuva nainen

UNOHDA UNIHUOLET Voi olla, että murehdit nukkumistasi syyttä suotta. Moni meistä nukkuu enemmän kuin kuvittelee.

© iStock

Huoh! Töissä tuntuu, että valuu tuolilta työpöydän alle kuin ilmapallo, josta on laskettu ilmat pihalle. Eikä ole ihmekään, jos väsyttää, sillä taas tuntuu siltä, ettei tullut nukuttua kovin monta tuntia viime yönä, ehkä neljä tai olisiko ollut jopa vain kolme tuntia. Unen määrästä ei ole varmuutta, mutta sen tietää, että takana on taas yksi huonosti nukuttu yö.

Mutta montako tuntia itse asiassa tuli nukuttua? Vaikka monissa tutkimuksissa on todettu yöunien lyhentyneen ja uniongelmien yleistyneen, ei kannata vaipua epätoivoon ja uskoa, että unettomuus uhkaa, jos jonain aamuna tuntee itsensä hieman väsyneeksi.

LUE MYÖS: Mitä syvä uni on?

Unen määrä aliarvioidaan helposti

Asiantuntijoiden mukaan ihminen ei osaa itse kovin tarkasti arvioida yöuniensa pituutta, ja yleisesti voidaan sanoa, että nukumme enemmän kuin uskommekaan. Tanskalaisen terveyden edistämisen järjestön Vidensråd for Forebyggelsen raportissa kirjoitetaan näin:

"Uniongelmista kärsivät aliarvioivat usein yöuniensa pituuden. Kun pitää päiväkirjaa yöunistaan ja kirjaa muistiin, milloin meni nukkumaan, milloin suunnilleen nukahti, kuinka monta kertaa heräsi yön aikana, mihin aikaan heräsi aamulla ja milloin nousi sängystä ylös, moni yllättyy siitä, kuinka paljon oikeastaan nukkuu."

Psychosomatic Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa päädyttiin samankaltaiseen tulokseen. Tutkimuksessa analysoitiin uniongelmista kärsivien ja normaalisti nukkuvien unta. Unettomuudesta kärsivistä, eli niistä, joilla oli nukahtamisvaikeuksia vähintään kolmesti viikossa ja jotka olivat usein väsyneitä, masentuneita ja alla päin päivän mittaan, jopa 42 prosenttia aliarvioi yöuniensa pituuden. Normaalisti nukkuvista 18 prosenttia arvioi väärin yöunensa määrän.

LUE MYÖS: Kuinka paljon pitäisi nukkua?

Aivot johtavat harhaan

Muissa tutkimuksissa on nukkuvien ihmisten aivoja kuvaamalla havaittu, että aivot voivat saada ihmisen uskomaan, että tämä nukkuu vähemmän kuin todellisuudessa tekee. Joidenkin ihmisten aivot ovat unessa muita aktiivisemmat, jolloin aivot saavat ihmisen uskomaan, että tämä on ollut hereillä. Tällaista kohonnutta aktiviteettia on havaittu enemmän nimenomaan uniongelmista kärsivillä kuin normaalisti nukkuvilla.

Unohda unihuolet – ja nuku

"En nukkunut silmällistäkään koko yönä. Jos en nuku kahdeksan tunnin yöunia, olen töissä ihan poikki." Kannattaa olla varovainen uneen liittyvien ajatusten kanssa, sillä yöunesta huolehtiminen voi sekin vaikuttaa negatiivisesti nukkumiseen. Eli murehtimalla vain pahentaa ongelmaa.

Jos oma nukkuminen huolettaa, muista, että todellisuudessa uniongelmista kärsii vain murto-osa ihmisistä. Kaikille tulee silloin tällöin huonosti nukuttuja öitä, mutta se ei ole vaarallista. Ihminen on luotu selviämään pienistä yöunen ongelmista. On esimerkiksi normaalia herätä lyhyeksi aikaa muutaman kerran yössä. Pienistä ja lyhytkestoisista yöunen ongelmista ei siis kannata liikaa murehtia.

LUE MYÖS: Onko yöhikoilu normaalia?

Unta analysoimalla saat tarkkaa tietoa

Jos haluat tarkempaa tietoa siitä, miten ja kuinka paljon nukut öisin, kannattaa kokeilla aktiivisuusranneketta tai urheilukelloa, jolla voi mitata myös yöunta.

Nyt saat KUNTO PLUS -lehden tilauksen yhteydessä myös unta mittaavan aktiivisuusrannekkeenkatso tarjous täältä!