Miksi minua aina väsyttää lounaan jälkeen?

Aamupäivällä olo oli vielä ihan virkeä, mutta lounaan jälkeen lamaannuttava väsymys valtaa koko ihmisen. Lue, mistä ilmiö johtuu ja miten sitä voi torjua.

Nainen istuu väsyneenä tietokoneella

Voih! Miten ihmeessä jaksan loppupäivän? Ei hätää, ratkaisu löytyy kyllä.

© iStock

Tutkijoilla on sille nimikin: post-lunch dip

On aivan luonnollista, että silmiä alkaa painaa lounaan jälkeen, kun työpäivää on vielä monta tuntia jäljellä. Tieteentekijät tuntevat ilmiön nimellä “post-lunch dip”: noin seitsemän tuntia heräämisen jälkeen alkaa usein kaivata vähintään pieniä nokosia.

Ilmiö on tuttu ympäri maailmaa ja liittyy ihmisen vuorokausirytmiin. Vuorokaudessa on kaksi jaksoa, jolloin unihormoni melatoniinin määrä kasvaa ja saa olon tuntumaan väsyneeltä. Yleensä se tapahtuu noin klo 2–3 aamuyöllä ja lievempänä 12 tuntia myöhemmin – siis pari tuntia lounaan jälkeen.

Pitkätkään unet eivät ole tae siitä, että saat riittävästi syvää unta. Lue, paljonko syvää unta pitäisi saada yössä – ja mistä tiedät, saatko tarpeeksi.

7 tuntia heräämiseen jälkeen alkaa väsyttää

Esimerkkiaikataulu

6:30 - Herätys

12:00 - Lunas

13:30 - Iltapäiväväsymys (Post-lunch dip)

3 virkistävää vinkkiä

Juo kuppi kahvia lounasaikaan, sillä kahvin virkistävä vaikutus alkaa noin kahden tunnin kuluttua.

Jos kahvi ei enää virkistä entiseen malliin, älä huoli, sillä suurkuluttajakin voi saada piristävän vaikutuksen takaisin – lue vinkit täältä!

Kävele portaita, kun alkaa väsyttää. Sen lisäksi, että kävely virkistää, saat samalla osan päivän liikunnasta.

Tiesitkö, että portaiden kävely tehoaa iltapäivän väsymykseen paljon paremmin kuin kahvi? Portaiden kipuamiseen on muuta muutakin hyvää syytä – katso 8 porrasteenin hyötyä täältä!

Ota tehotorkut, jos se on mahdollista. Jo 20 minuuttia riittää antamaan aivoille uutta energiaa tekemättä oloa tokkuraiseksi, sillä siinä ajassa ei ehdi vaipua syvään uneen.

Vielä tehokkaammat torkut saat, jos nautit ensin kupillisen kahvia!

LUE MYÖS: Kokeile kirkasvalolamppua kaamosmasennusoireiden lievittämiseen