Nojatuolilla huopa ja kirja, pöydällä kuppi teetä

Päätä jokainen päivä ruuduttomaan hetkeen, jolloin aivot saavat laskeutua rauhassa levolle ja uni tulee nopeammin.  

© iStock

Iltarutiinit edistävät nukahtamista

Pyöritkö sinäkin sängyssä unettomana tuntikausia, kun uni ei vain tule? Apu on lähellä! Oikeanlaisilla iltarutiineilla ennen nukkumaanmenoa saat tuuditettua aivot unelle otolliseen tilaan.

tiistai 12. syyskuuta 2017 teksti Maria Jespersen

Moni meistä pyörii öisin unettomana sängyssä ja murehtii maailman menoa tai omia murheitaan. Levottomat ajatukset vaikuttavat väistämättä yöuneen. Jopa yhdeksän kymmenestä uniongelmasta liittyy stressiin tai akuuttiin kriisiin.

Jos päässä pyöriviä ajatuksia ei saa siivottua pois mielestä ennen nukkumaanmenoa, yöllä ei välttämättä pääse lainkaan syvän unen vaiheeseen, jolloin aamulla herää valmiiksi väsyneenä. Nukahtamisen ja syvän unen saavuttamisessa kannattaa ottaa avuksi samana toistuva iltarutiini, joka viestittää aivoille, että nyt on aika käydä nukkumaan ja rentoutua. 

Ratkaisu kymmeneen tavalliseen uniongelmaan

Tee näin

Varmista, että sinulla on tietty iltarutiini, jota noudatat joka ilta tunti ennen nukkumaanmenoa alkaen. Tämä rutiini syrjäyttää aivoista muut kognitiivista aktiivisuutta vaativat ajatukset, jolloin murehtimiselle ei jää tilaa.  

Himmennä valoja ja tee jotain mukavaa, jotta iltarutiinista tulee miellyttävä osa arkea ja jotta sillä on rauhoittava vaikutus. Voit esimerkiksi tehdä käsitöitä, ratkoa sanaristikoita tai sudokuja, juoda kofeiinitonta teetä, käydä lämpimässä kylvyssä tai kuunnella rauhallista musiikkia. Tärkeintä on välttää elektronisten laitteiden näyttöjä, sillä niiden taustalla oleva sininen valo stimuloi hermojärjestelmää ja estää nukahtamista.

Jos tuntuu, että päässä pyörii liikaa asioita, voit yrittää saada ne ulos kirjoittamalla ne paperille. Näin irtaudut alitajuisesti mieltä vaivaavista ajatuksista ja nukut paremmin.

Unentarve vaihtelee yksilöllisesti. Katso täältä suuntaviivat siihen, paljonko juuri SINÄ tarvitset unta öisin

Lähde: Mikael Rasmussen, uniasiantuntija

KUNTO PLUS suosittelee:

Analysoi untasi Active Fit Trackerin avulla

Hyvät yöunet ovat ratkaisevan tärkeitä terveyden kannalta. Mutta miten hyvin itse asiassa nukut? Aktiivisuusranneke voi kertoa vastauksen!
Aktiivisuusranneke Active Fit Tracker mittaa esimerkiksi, kuinka monta tuntia syvää ja kevyttä unta nukut ja tallentaa untasi koskevat tiedot.

Vaikka tiedämme, että uni on terveyden ja vireyden kannalta ratkaisevan tärkeää, moni meistä ei tiedä, kuinka paljon – tai kuinka hyvin – nukkuu öisin.

Nukutko tarpeeksi? Ja nukutko riittävän hyvin? Aktiivisuusrannekkeen Active Fit Tracker avulla voit seurata omaa nukkumistasi.

Ranneke mittaa, kuinka syvää tai kuinka kevyttä uni on. Aktiivisuusranneke tallentaa kaikki uneen liittyvät tiedot – toisin kuin esimerkiksi unta mittaavat sovellukset, joiden käyttö edellyttää sitä, että puhelin on nukkuessa tyynyn alla.

Aktiivisuusranneke lähettää tiedot langattomasti puhelimen sovellukseen, josta unta koskevia tietoja on helppo tarkastella.

Nyt saat unta mittaavan Active Fit Tracker -aktiivisuusrannekkeen, kun tilaat tarjoushintaan KUNTO PLUS -lehden

Unen seuraamisen lisäksi rannekkeessa on lukuisia muitakin toimintoja:
  • Askelmittari – laskee jokaisen päivän aikana ottamasi askeleen.
  • Sykemittari – mittaa sykkeen ja tallentaa tiedot sykkeestä ympäri vuorokauden.
  • Kalorilaskuri – laskee jatkuvasti, paljonko energiaa olet liikkumalla kuluttanut.
  • Ilmoitukset – ranneke ilmoittaa värinähälytyksellä puhelimeen saapuvista puheluista ja viesteistä.
  • Liikkumattomuushälytys – rannekkeen voi asettaa hälyttämään, kun olet istunut liian pitkään paikoillasi.
  • Rannekello – tavallinen rannekello, joka toimii myös herätyskellona – tyylikkään näköinen ranneke on myös mukava käyttää.
Active Fit Trackeren on arvoltaan 90 euroa. Kun tilaat KUNTO PLUS -lehden, saat neljän numeron lisäksi aktiivisuusrannekkeen yhdistettyyn tarjoushintaan vain 24,90 euroa. Säästät yhteensä 104,10 euroa!

KATSO TARJOUS: Active Fit Tracker + 4 numeroa KUNTO PLUS -lehteä tarjoushintaan 24,90 euroa.

VIDEO: Katso, mitä kaikkea Active Fit Tracker -aktiivisuusrannekkeella voi tehdä:

Active Fit Tracker seuraa aktiivisuustasoasi ja nukkumistasi. Laite lähettää tiedot langattomasti Bluetooth-yhteyden kautta mobiilisovellukseen, josta näet nopeasti terveytesi kannalta tärkeät tiedot.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2019!

Ehkä sinua kiinnostaa...

KUNTO PLUS suosittelee