Hyvä uni voi antaa pitemmän elämän

Voit elää tutkitusti jopa 5 vuotta pitempään, jos asetat hyvän unen etusijalle. Lue täältä miten.

Nainen, joka nukkuu puolisonsa kanssa.

UNI – Vahvista niitä rutiineja, jotka takaavat parhaan unen.

© iStock

Hyvien unitottumusten suosiminen voi tuoda jopa viisi vuotta lisää elinikää.

Kaikki joskus huonosti nukkuneet tietävät, mitä huono uni tekee energiatasolle, mielialalle ja hyvinvoinnille.

Hyvä, säännöllinen uni on niin tärkeää, että se voi jopa pidentää ikää

Miehillä viisikin vuotta, naisilla kaksi ja puoli, todettiin Harvard Medical Schoolin tutkimuksessa, joka perustui 172 321 henkilön vastauksiin vuosien 2013–2018 aikana tehdyissä kyselyissä.

Neljän tutkimusvuoden jälkeen havaittiin, että huonosti nukkuvat olivat myös niitä, jotka sairastivat ja kuolivat muuhun kuin vanhuuteen.

Viisi ratkaisevaa tapaa

Kyselylomakkeessa koehenkilöiden piti antaa 0 tai 1 pistettä viidestä unitottumuksestaan. Eniten lisää elinvuosia saivat ne, jotka saivat kyselystä täydet 5 pistettä.

Unimuuttujat olivat: 1) 7–8 tunnin uni joka yö, 2) nukahtamisvaikeuksia enintään kahtena iltana viikossa, 3) keskeytynyt uni enintään kaksi kertaa viikossa, 4) ei unilääkkeitä ja 5) itsensä tunteminen hyvin levänneeksi vähintään viisi kertaa viikossa.

Tutkimuksessa ei selvinnyt, mistä ero miesten ja naisten välisissä lisävuosissa johtuu, eikä toisaalta myöskään varmistunut, oliko juuri hyvä uni se tekijä, jonka ansiota ylimääräiset elinvuodet olivat.

On kuitenkin vankkaa tieteellistä näyttöä siitä, että hyvä uni on ratkaisevan tärkeä monille keskeisille elintoiminnoille.

Kilde: American College of Cardiology

Miksi uni on niin tärkeää terveydelle?

Uni vahvistaa immuunipuolustusta

Unen aikana eritttyy tärkeitä tulehdusta torjuvia aineita.Huonosti nukkuvan immuunipuolustus joutuu kovemmalle rasitukselle.

Solut uudistuvat

Unessa elimistö käyttää vähemmän energiaa, mm. siksi, että ruumiinlämpö laskee. Näin syntyvä lepotauko auttaa soluja uudistumaan.

Aivot puhdistuvat

Aivo-selkäydinneste huuhtelee unen aikana aivokudosta kuljettaen kuona-aineet pois ja edelleen maksaan hajotettavaksi.

Verenkierto paranee

Verenpaine laskee nukkuessa, ja verisuonet pysyvät terveinä, jotta ne kykenevät laajenemaan ja supistumaan tarpeen mukaan.

Hyvä uni pienentää kalkkeutumisen ja sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Stressihormonit vähenevät

Jos nukkuu liian vähän, elimistö tuottaa stressihormoni kortisolia, joka voi sekä lisätä ruokahalua että olla koko elimistölle haitaksi pitemmällä aikavälillä.