Työpaikan kahvi voi sairastuttaa

Töissä juomasi kahvi voi lisätä sydän- ja verisuonitautien riskiäsi.

KAHVIN VALMISTUSTAPOJA ON MONENLAISIA. Työpaikan kahvikoneen kahvi ei välttämättä ole kaikkein terveellisintä.

© iStock

Saavut aamulla töihin. Olet ehkä nukkunut huonosti edellisenä yönä. Edessä on mahdollisesti kokous tai muuten vain pitkä työpäivä.

Raahustat kahvikoneelle. Sen surina on musiikkia korvillesi, kun painat cappuccino-nappia ja lisäät sitten kahviisi vielä ekstrashotin espressoa.

Olet ehkä joskus ajatellut, että päivän aikana tulee juotua paljon kahvia etenkin töissä. Mutta oletko koskaan miettinyt, miten työpaikalla juomasi kahvin valmistustapa voi vaikuttaa terveyteesi?

Monilla työpaikoilla nykyään yleisten kahvikoneiden kahvi voi sisältää paljon kolesterolia kohottavia aineita.

Tähän tulokseen tulivat ruotsalaisten Uppsalan yliopiston ja Chalmersin teknillisen korkeakoulun tutkijat tutkimuksessaan.

Lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä

Kahvi sisältää runsaasti diterpeeni-nimisiä aineita, jotka voivat kohottaa veren kolesterolipitoisuutta.

Ja se, miten paljon näitä aineita saamme kupillisesta kahvia, riippuu kahvin valmistustavasta.

Monissa työpaikkojen kahvikoneissa käytetään metallisuodattimia. Siksi niillä valmistetussa kahvissa on paljon diterpeenejä.

Metallisuodattimet eivät suodata diterpeenejä niin hyvin kuin paperiset suodattimet, jotka estävät lähes kaikkien diterpeenien pääsyn valmiiseen kahvikupilliseen.

”Suurin osa kahvinäytteistä sisälsi pitoisuuksia, jotka voivat mahdollisesti vaikuttaa kahvinjuojien veren lipideihin (veressä oleviin rasvoihin) ja tulevaan sydän- ja verisuonitautiriskiin”, selittää Uppsalan yliopiston tutkija ja tutkimuksen johtaja David Iggman lehdistötiedotteessa.