Merkitsevätkö suuret rinnat suurempaa rintasyöpäriskiä?

Rintasyöpä syntyy rintakudoksessa, mutta suuret rinnat eivät välttämättä ole sama asia kuin paljon rintakudosta, vastaa lääkäri.

Kaksi naista alusvaatteissa, rintasyöpä

RINTOJA on eri kokoisia ja eri muotoisia.

© gettyimages

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpätyyppi, mutta suuret rinnat, eivät kuitenkaan tarkoita, että sairastumisriski olisi suurempi.
Vaikka se saattaakin kuulostaa loogiselta, että suuremmat rinnat tarkoittaisi automaattisesti enemmän rintakudosta, ja koska rintasyöpä syntyy rintakudoksessa, mitä suuremmat rinnat, sitä enemmän kudosta, ja siksi riskinkin on oltava suurempi. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole.

Rinnoissa on myös rasvakudosta

Aivan kuten muuallakin kehossa, myös rinnoissa on rasvakudosta, ja suuret rinnat voivat sisältää runsaasti rasvakudosta. Eikä rinstasyöpä kehity rasvakudoksessa.

Rinnat voivat siis olla suuret ilman runsasta rintakudosta, ja päinvastoin: pienet rinnat voivat kätkeä sisäänsä paljon rintakudosta. Rintojen koko ei siis kerro rintasyöpäriskistä.

Tutki klo 12 ja 15 väliltä

Kuten edellä mainittiin, syöpä syntyy rintakudokseen ja tyypillisesti lähinnä kainaloa olevalle alueelle – oletettavasti siksi, että kudos on siellä tiheämpää. Kun tutkit rintaasi kyhmyjen varalta, kiinnittää erityistä huomiota alueeseen "kello 12 ja 3 välillä" (ks. kuva).

Lue myös: Rintasyöpä - mitä siitä on hyvä tietää

Nainen urheilurintaliiveissä, kellon kuva rintakehän edessä

RINTASYÖPÄ sijaitsee useimmiten keltaisella merkityllä alueella.

© gettyimages