Rakkauden kielten taito vahvistaa rakkautta

Jos tuntuu, että kumppanisi ei ilmaise rakkauttaan tarpeeksi, kyse voikin olla siitä, että puhutte eri rakkauden kieliä! Opi tuntemaan rakkauden kielet.

Nainen saa kukkia, joita hän arvostaa rakkaudenosoituksena. Kuvitusta 5 rakkauden kielestä.

IHMISSUHTEET – Kun rohkaistut kertomaan hänelle, miten sinulle voi ilmaista rakkauttaan, olette jo matkalla kohti parempaa parisuhdetta.

© iStock

Teoria rakkauden viidestä kielestä on yhdysvaltalaisen pariterapeutin, tohtori Gary Chapmanin kehittämä. Sen mukaan jokainen meistä ajattelee ja osoittaa rakkautta jollakin viidestä eri tavasta. Tee testi ja selvitä, mikä on oma rakkauden kielesi.

Alempana kerromme myös, miten voit kolmen helpon vaiheen avulla käyttää rakkauden kieltäsi parisuhteen vahvistamiseen.
Olipa rakkauden kielesi mikä tahansa, kolme vaihetta säilyvät aina samoina.

Onnea matkaan – ja rakkauteen!

1. ASKEL: Selvitä, mitä haluat saada

Tutki sisintäsi ja laadi toivelista konkreettisista asioista, joita toivot häneltä, jotta sinä voisit tuntea, että hän todella välittää sinusta ja arvostaa sinua.

Jos teit testin, sinulla on jonkinlainen käsitys siitä, mikä rakkauden kielistä on sinulle ominaisin. Mutta entä jos mikään niistä ei noussut muita tärkeämmäksi? Tai entä jos et oikein tiedä, miten saisit toiveesi toteutumaan käytännössä?
Rakkauden viisi kieltä määrittänyt ja ”Rakkauden kieli” -kirjan kirjoittanut yhdysvaltalainen pariterapeutti Gary Chapman esittää, että epävarmoissa tapauksissa on kolme tapaa selvittää, mikä oma rakkauden kieli on. Näin saat selville, mikä on omin rakkauden kielesi, jos kaksi vaihtoehtoa on kovin tasaväkisiä. Kysy itseltäsi seuraavia seikkoja:

Miten ilmaiset rakkauttasi muille?
Usein tapa, jolla itse osoittaa kiintymystä muille, voi olla se rakkauden kieli, jota haluaa myös kuulla, koska usein antaa muille sitä, mitä itsekin haluaa.

Mikä hänessä harmittaa sinua eniten?
Tyytymättömyytesi kertoo ehkä haluistasi ja tarpeistasi.

Mitä pyydät häntä useimmin tekemään?
Jos esimerkiksi pyydät häntä useimmin tuomaan asioita tai vaikka viemään roskat, teot ovat varmaankin sinun juttusi.

Testi: Mitä rakkauden kieltä puhut?

SANOISTA TEKOIHIN

Nyt on aika kaivautua sisäisten toiveidesi konkreettiseen ytimeen: millaisia sanoja tai tekoja sinä kaipaat kumppaniltasi voidaksesi tuntea, että hän rakastaa sinua? Mitä konkreettisemmin saat ilmaistua tarpeesi, sitä helpompi kumppanisi on niitä toteuttaa. Seuraavat kysymykset voivat auttaa löytämään oikeat keinot:

Mitä haluaisin hänen tekevän enemmän?

Mikä viimeksi sai sinut tuntemaan olevasi rakastettu?

Mikä nimenomainen teko sai sen aikaan ja mitä se sinusta tuntui?

Keksi viisi konkreettista asiaa, joita toivot hänen tekevän sinun vuoksesi.

2. ASKEL: Selitä hänelle, mitä haluat

Kerro hänelle, mitä sinä tarvitset, että tuntisit olevasi hänelle tärkeä. Asiasta puhuminen voi olla vaikeaa ja kipeää, mutta sitä tarvitaan, jos haluaa suhteen syvenevän.

Asiat, jotka sinusta ovat päivänselviä rakkaudenosoituksia, voivat mennä häneltä aivan ohi. Siksi asioista on kerrottava. Voit vaikka esitellä hänelle teorian viidestä rakkauden kielestä tai tarkkailla, mitä hän tekee sinun eteesi: halaako hän sinua aina, kun tapaatte, kuljettaako hän sinua harrastuksiin, kehuuko hän sinua?

Voit myös pyytää häneltä sitä, mitä kaipaat, vaikka: ”Tuu mun seuraksi keittiöön, kun mä laitan ruokaa. Musta on kiva, kun ollaan yhdessä.”

Jotkut pelkäävät, että lumous häviää, jos joutuu pyytämään toiselta sitä, mitä haluaa: ”Kyllä sellaiset asiat pitäisi tietää sanomattakin!” Jos odottaa toisen lukevan ajatuksia, tulee pettymään.

Hyvässä suhteessa on voitava puhua kaikista tärkeistä asioista.

Rohkeutta avata suunsa

Useimmista on valtavan vaikeaa saada sanottua, mitä haluaa. ”Ei häntä kiinnosta”, tai “En minä voi alkaa vaatimaan häneltä mitään sellaista”. Rajoitat omia mahdollisuuksiasi, jos et uskalla puhua.
Pelko häviää, kun otat riskin saada häneltä palautteeksi pelkkää silmien pyörittelyä tai olkapäiden kohautuksen. Kolmesta pienestä vinkistä voi olla apua. Tunnusta, että sinua hermostuttaa. Jo tilanteen hyväksyminen vie pahimman terän ahdistukselta.

Voit myös kertoa hänelle, että sinua pelottaa puhua aiheesta. Silloin on suurempi todennäköisyys, että hän osoittaa sinua kohtaan empatiaa ja myötätuntoa. Voit myös kysyä suoraan, ymmärtääkö hän, mistä sinä yrität puhua ja miksi. Jos keskustelun aihekin on hämärän peitossa, voi ensimmäiseksi käsitellä sitä, ja näin prosessi on saatu ainakin alkuun.

3. ASKEL: Osoita rakkauttasi käytännössä

Tavoitteena on oppia puhumaan ja käyttämään ”hänen kieltään” sujuvasti ja usein.

Nyt, kun tiedät, mitä tarvitset tunteaksesi olevasi rakastettu, pitäisi oppia, miten saat hänetkin tuntemaan itsensä rakastetuksi – hänhän on myös saattanut yrittää jo ties kuinka kauan kertoa, mitä hän kaipaisi. Nyt voitte alkaa käyttää rakkauden kieliä käytännössä.

Tämän vaiheen vaikeutena voi olla se, että vieraan rakkauden kielen käyttäminen (varsinkaan luontevasti) voi tuntua mahdottomalta, kun tuskin osaa omaakaan kieltään, joka sekin voi tuntua päälleliimatulta.

Kun rakkauden kieli on vasta idullaan, sen on ensin juurruttava kunnolla, ennen kuin se on riittävän vahva arkeen. On opeteltava kuulemaan, vastaanottamaan ja vastaamaan. Eikä vielä riitä, että puhuu sujuvasti omaa kieltään, vaan on opeteltava myös hänen kieltään, jotta voi sekä ymmärtää häneltä saamansa hellyydenosoitukset että vastata niihin kielellä, jota hän ymmärtää parhaiten.

Oppi tulee ajan myötä

Aluksi tuntuu taatusti kömpelöltä osoittaa hänelle rakkauttaan tavoilla, jotka eivät ole itselle luontaisimpia. ”Rakkauden kieli” -kirjan kirjoittajan mukaan kaikki kielet ovat opittavissa, mutta siihen menee aikaa. Harjoittele.

Jos kumppanisi janoaa kosketusta, kerro tunteistasi sivelemällä hänen selkäänsä, kun kuljet hänen läheltään kotona. Ajan mittaan se alkaa tuntua yhä luontevammalta.

Anna myös hänelle aikaa ja tilaisuuksia oppia puhumaan sinun kieltäsi. On tärkeää, että kerrot, millaisista hellyydenosoituksista sinä ilahdut, koska silloin hän tietää, mikä saa sinut uskomaan hänen arvostukseensa. Jos molemmat haluavat olla toisilleen tärkeitä, se kannustaa käyttämään sellaisia rakkaudenilmauksia, joita toinen ymmärtää. Jos molemmat pärjäävät kaikessa mainiosti omillaan, on todennäköisempää, että osapuolet ajautuvat omille teilleen.

Lääketieteellinen asiantuntija: jalka- ja nilkkakirurgi K. Haak