Työkiireet, perheenjäsenet, jotka eivät muista viedä roskia mennessään, törpöt autoilijat, myöhässä olevat junat ja ruokakauppojen hinnankorotukset. Tällaisista asioista tulee helposti valitettua täysin tiedostamatta – valitusvirsi vain lipsahtaa suusta aivan kuin automaattisesti.
Mieti hetki, kuinka tavallista on aloittaa keskustelu valittamalla jostakin. Millaisen sävyn asettaa kanssakäymiselle tai koko ihmissuhteelle, jos aina kiinnittää huomion jokaiseen ärsyttävään tai epätyydyttävään asiaan? Silloin näkee ensimmäiseksi (ja kenties viimeiseksi) sen, mikä on jotenkin pielessä.
Herranjestas, eihän valitus maailmaa kaada, tuhahdat ehkä. Saatat kuitenkin yllättyä siitä, mitä erikoispsykologi Siri Wetlesenillä on tähän sanottavana.
”Valittamisen vaarana on, että se voi tuhota suhteet muihin ihmisiin. Ihmisestä voi tulla myrkyllistä seuraa, jos hänen ulosantinsa on ainoastaan kielteistä. Se on vaarallista myös valittajalle itselleen, sillä se on henkisesti kuluttavaa”, hän selittää.
Valitatko terveellä tavalla?
Harjoitus tekee mestariksi
Joka kerta, kun marmattaa huonosta palvelusta, huoltoyhtiöstä tai surkeasta säästä, harjoittaa aivojaan valittamisen taidossa. Tuhannet hermosolut aktivoituvat aina, kun päivittelee sitä tai tätä asiaa, ja valittamiseen liittyvät hermoyhteydet vahvistuvat ja vakiintuvat.
”Ihminen tulee hyväksi siinä, mitä hän harjoittelee. Jos oikein kunnolla treenaa valittamista, tulee ikään kuin sokeaksi muille kuin negatiivisille asioille, eikä aivoilla ole enää pääsyä kaikkiin resursseihinsa. Tällä tavoin valittamisesta voi tulla tapa, jota ei osaa edes kyseenalaistaa”, sanoo Wetlesen.
Jos tunnistat itsesi yhdestä tai useammasta kohdasta, se voi olla merkki siitä, että valittamisesta on tullut kaava, josta kannattaa pyrkiä irti.
On taitolaji valittaa silloin, kun jokin turhauttaa aidosti tai ärsyttää hyvästä syystä. Sillä ihan todella: kuka oikeasti haluaa olla mielensäpahoittaja, joka viettää jokaisen päivän huonolla tuulella tai loukkaantuneena jostakin? Ei kukaan! Mutta mitä voi tehdä päästäkseen ulos valittamisen kierteestä?
”Kun minulla on asiakkaita, jotka valittavat paljon ja vaikuttavat pudonneen valitusansaan, tapaan olla melko suora. Silloin sanon: ’Jos haluat työstää tätä asiaa, sinun on otettava se tosissasi ja panostettava siihen. Sinulla on kolme vaihtoehtoa: 1. Tee ongelmalle jotain. 2. Opi hyväksymään asia ja elämään sen kanssa. 3. Lopeta valittaminen – riippumatta siitä, koskeeko tyytymättömyys parisuhdettasi, työtäsi tai ystävääsi.’ Mutta se on helpommin sanottu kuin tehty. Valittamisen lopettaminen on kovaa työtä, jos se on ehtinyt muodostua tavaksi”, sanoo Wetlesen.
Hän keksii valittamisesta vain kaksi myönteistä asiaa:
”Jos sitä käyttää joko saadakseen tukea ja olkapäätä tai neuvoja ja suuntaviittoja, valittamisesta voi olla etua. Muussa tapauksessa minun on vaikea nähdä siinä paljoa hyötyä. Päinvastoin, valittaminen voi saada tarttumaan tiukemmin kiinni siihen, mihin on tyytymätön.”
Luo yhteenkuuluvuutta
Mutta jotta ei tuomittaisi jo pienintä inahdusta karmeasta elokuvasta tv:ssä tai paria valittua sanaa siitä, että ihmiset eivät sulje WC-pöntön kantta, kerrotaan lopuksi jotain myönteistäkin valittamisesta.
Vaikka valittamisella ei tunnetusti voi todellisuudessa ratkaista ongelmia, on valittamisella kuitenkin tärkeä virka ihmisten elämässä. Tarpeelle valittaa asioista kanssaihmisille löytyy evolutiivinen peruste.
”Se on tapa hakea yhteyttä muihin. Kun tuo esiin jonkin asian ja sanoo, ettei niin ole oikein tehdä, ja muut vahvistavat mielipiteen, saa tunteen yhteenkuuluvuudesta. Se tunne on erittäin tärkeä ihmiselle”, sanoo Wetlesen.
Samasta syystä valittajaa eniten ärsyttävä vastaus on ”No jaa, en ole koskaan ajatellut sen olevan ongelma.”, koska se selvästi torjuu valittajan kutsun asettua yhdessä ongelmaa vastaan. Tavan puolesta valittavalle ei sovi myöskään alkaa antamaan hyviä neuvoja.
”Urautuneet mielensäpahoittajat eivät jätä tilaa sille, että heidän kanssaan voisi olla eri mieltä. Usein he myös suhtautuvat torjuvasti ideoihin, joilla heidän ongelmansa voisi ratkaista. Tällaisessa tapauksessa valittamisesta tulee epätervettä ja tarkoituksetonta”, lopettaa Wetlesen.