Miksi on terveellistä olla epäitsekäs

Selv om du ikke gjør det for å vinne på det selv, får du flere gode ting ut av å gjøre gode gjerninger. Sjekk disse fire helsegevinstene.

Nainen vastaanottaa kukkia.

EPÄITSEKKYYS – Kukkia rakkaalle tai lahjoitus hyväntekeväisyyteen tuovat hyötyjä myös sille, joka toisia ilahduttaa.

© iStock

Olet varmaan kuullut "runner's high" -tilasta eli endorfiiniryöpystä, jonka voi kokea juostessa ja saada lisää energiaa.

Mutta mikä kumma on "helper’s high"? Tätä ilmaisua käytetään mm. psykologiassa kuvaamaan tilaa, jonka voi kokea auttaessaan muita.

Hyvät teot nimittäin vapauttavat oksitosiinia ja dopamiinia, jotka saavat ihmisen kokemaan olonsa hyväksi. Eivätkä siinä ole hyväntekemisen ainoat hyödyt – ohessa kolme lisää:

TESTI: Onko sinulla stressi?

Stressitaso laskee

Ihmisillä, jotka lahjoittavat rahaa toisille, on tutkitusti alhaisemmat stressihormoni kortisolin tasot. On myös havaittu, että vapaaehtoistyön tekemisen ja matalamman verenpaineen välillä on yhteys. Tämä tosin voi johtua siitäkin, että ihmisillä, joilla on normaali verenpaine, voi paremmin riittää energiaa myös vapaaehtoistyön tekemiseen.

Onnellisuus kasvaa

Harvardin yliopistossa tehty, 136 maata koskenut tutkimus osoitti, että rahaa lahjoittavat tai vapaa- ehtoistyötä tekevät ovat 42 prosenttia todennä- köisemmin onnellisia.

Toisessa tutkimuksessa, jossa 10 000 henkilöä vastasi työtään koskevaan kyselyyn, kävi ilmi, että onnellisimpia olivat ja työssään pisimpään pysyivät ne, jotka käyttivät eniten työajastaan toisten auttamiseen.

Ahdistus ja masennus lievittyvät

Ohion osavaltionyliopiston tutkimuksessa 122 ahdistuksesta ja masennuksesta kärsinyttä koehenkilöä jaettiin kolmeen ryhmään.

Kahta hoidettiin tavanomaisin keinoin, kolmannen piti tehdä kolme hyvää tekoa päivässä pari kertaa viikossa. Esimerkiksi leipoa kaverille, tarjota kyyti tai antaa kivoja viestejä ystävilleen.

Viiden viikon kuluttua kaikkien vointi oli parantunut, parhaiten hyviä tekoja tehneen ryhmän koehenkilöiden, koska heidän yhteenkuuluvuuden tunteensa muiden kanssa parani ja vei huomion pois kivuista ja vastoinkäymisistä.

Kuntoplus nr. 12/2023