Älä anna itsesi masentua uutisvirrasta

Ilmastonmuutos, hinnannousut, syrjäytyneet nuoret, sota... Maailmassa riittää huolenaiheita, jotka alkavat helposti painaa mieltä. Onko mahdollista elää ahdistumatta, jos ei kuitenkaan halua kokonaan sulkea silmiään ja korviaan?

Nainen sulkee television

UUTISET – Niitä tulee kellon ympäri, mutta voit itse päättää, miten usein luet, katsot tai kuuntelet uutisia.

© Getty images

Harva odottaa televisiouutisten tai päivän lehden olevan viihdyttäviä ja nostattavan hymyn huulille, vaan useimmat seuraavat uutisia pysyäkseen ajan tasalla vakavista asioista ja seuratakseen maailman menoa.

Ahdistaako koko ajan? Tee KUNTO PLUSsan stressitesti täällä

Silti nykyään tuntuu kuin uutiset olisivat entistä masentavampia ja täynnä vain sotaa, ilmastohuolia ja taloudellisia kriisejä. Jotkin asiat todella menevätkin huonosti: maailmamme on ilmastokriisissä, Venäjän hyökättyä Ukrainaan Euroopassa on ensimmäistä kertaa 30 vuoteen sota ja inflaatiokin on pitkästä aikaa ennätyksellisen korkealla, mikä merkitsee ­entistä kalliimpia ostoksia, suurempia sähkölaskuja ja korkeampia asumiskuluja.

On kuitenkin hyvä muistaa, että monessa asiassa maailma myös menee parempaan suuntaan. Maailmanlaajuisesti keskimääräinen elinikä on noussut, lapsikuolleisuus on laskenut ja puhdasta vettä juo nykyään useampi ihminen kuin koskaan ennen.

”Ihmiset nyt vain automaattisesti kiinnostuvat siitä, mitä heidän ympärillään tapahtuu, ja reagoivat siihen tunteella lukevatpa he sitten kirjoja, seuraavat uutisia tai katsovat televisiota. Pohjimmiltaan se on hyvä asia, mutta kaikessa on kuitenkin aina kaksi puolta. Myötätunnon kokeminen on hyvästä, mutta se voi myös mennä yli”
— Psykologi, K. Kalinowska

Mutta mitä pitäisi tehdä, jos ikävät uutiset alkavat kalvaa mieltä eikä tulevaisuus enää tunnu valoisalta? Entä onko uutisvirrasta ahdistumisestaan edes sopivaa valittaa, kun omassa elämässä kaikki kuitenkin on melko hyvin?

”Ihmiset nyt vain automaattisesti kiinnostuvat siitä, mitä heidän ympärillään tapahtuu, ja reagoivat siihen tunteella lukevatpa he sitten kirjoja, seuraavat uutisia tai katsovat televisiota. Pohjimmiltaan se on hyvä asia, mutta kaikessa on kuitenkin aina kaksi puolta. Myötätunnon kokeminen on hyvästä, mutta se voi myös mennä yli”, selittää psykologi Kasia Kalinowska.

Ei pidä lannistua, jos huonojen uutisten tulva tuntuu ylivoimaiselta kestää. Sehän kertoo, että kykenet empatiaan, mikä on sinänsä positiivista.

Uhkaako huolestuminen karata hallinnasta?

Jos on taipumusta ottaa uutiset liian raskaasti ja huolestua suhteettomasti maailman tapahtumista, se voi laukaista masennuksen. Jos ahdistut, kärsit väsymyksestä ja elämäsi on muutenkin vaikeaa, hae apua. Kiinnitä erityisesti huomiota seuraavanlaisiin oireisiin itsessäsi – tai muissa:

  • Eristäytyminen ­sosiaa­lisista tilanteista

  • Työtehtävien laiminlyönti

  • Vaikeudet selvitä ­tavallisesta arjesta

  • Vetäytyminen kanssakäymisestä ja yhteydenottoyritysten huomiotta jättäminen

  • Univaikeudet

  • Synkissä ajatuksissa vellominen ja negatiivisista asioista puhuminen.

Uutisia tulee ruuduista tulvimalla

Ehkä uutiset ovat muuttunut entistä masentavammiksi viime vuosina, mutta Kasia Kalinowska muistuttaa, että myös tapamme seurata niitä ovat muuttuneet. Siksi voi olla aiempaa vaikeampaa etäännyttää itseään niistä.

”Moni viettää nykyään keskimäärin 7,5 tuntia päivässä erilaisten näyttöjen äärellä, ja melkoinen osa siitä ajasta kulutetaan seuraamalla tai vähintäänkin silmäilemällä uutisia. Sen sijaan ennen vanhaan vain katsottiin puolen tunnin iltauutiset televisiosta tai luettiin aamun lehti, jos ehdittiin. Kun maailman huonot asiat tulevat eteen koko ajan, ne tuntuvat myös olevan enemmän läsnä, mikä ei ole hyvä asia.”
Siksi voi olla hyvä pohtia, miten, miksi ja milloin itse kohtaa uutisia arjessaan.

Listasimme psykologin avustuksella muutamia ohjeita, jotta uutisista verkkokalvoille syöksyvät ikävyydet eivät painaisi mieltä liian mustaksi. Uutisia voi seurata, mutta niille ei pidä antaa yliotetta.