1. Valitse milloin luet tai katsot uutiset.
Jos et ole uutistoimittaja, sinun ei tarvitse seurata kaikkia uutisia kaiken aikaa. Kysy itseltäsi: Onko sinun todella välttämätöntä seurata kaikkia mahdollisia uutisia? Riittäisikö, että kuuntelet vain yhden uutislähetyksen aamuisin tai podcastin työmatkalla tai luet yhden sanomalehden päivässä? Moni kokee, että uutisia on pakko seurata, mutta vähempikin riittää; suuret uutiset ehtii kyllä kuulla niinkin.
2. Harjoittele keskittymistä.
Muista, että paha mieli ei muuta maailmaa mutta voi pilata päiväsi. Pyri vaikuttamaan asioiden tilaan rakentavasti, kun voit, mutta älä vaivu synkkiin ajatuksiin, sillä se ei hyödytä ketään. Aina ei tietenkään voi päättää, mitä mieleen nousee, mutta on mahdollista opetella keskittymään ja antaa itselleen lupa olla huolehtimatta. Aivan kuten teatteriesityksessä et voi muuttaa tapahtumia, mutta voit itse päättää, minkä katsomiseen näyttämöllä keskityt ja katsotko ylipäänsä.
3. Luota vakiintuneisiin medioihin.
Jos päädyt rajoittamaan seuraamiesi uutisten määrää, keskity uutisiin, joita tuottavat mediat ovat sitoutuneet Julkisen sanan neuvoston periaatteisiin ja Journalistin ohjeiden noudattamiseen.
4. Käytä energiaasi rakentavaan toimintaan.
Jos sinulla on aikaa tai taloudellisia mahdollisuuksia, voit myös tehdä hyvää. Etsi järjestö, jonka arvot vastaavat omiasi, ja tue sen toimintaa osallistumalla itse sen toimintaan tai rahallisesti, olipa se sitten eläinsuojeluyhdistys, urheiluseura tms. Jokainen voi vaikuttaa ainakin yhteen itselle tärkeään asiaan.
5. Älä selaa otsikoita.
Mikään ei tuo tuomiopäivän tuntua niin lähelle kuin jatkuva medioiden verkkosivujen selailu ja kauhuista ja kuolemista kertovien otsikoiden lukeminen. Muista, että otsikot muotoillaan tahallaan dramaattisesti, jotta niitä klikattaisiin mahdollisimman usein, ja pelko ja sensaatiot ovat parhaita klikkausten kerääjiä. Toinen toistaan karmeampien otsikoiden selaamisen sijaan on parempi lukea 3–4 artikkelia kokonaan, niin saa selville tarinan koko kuvan ja kaikki sävyt.
6. Keskustele jonkun kanssa.
Puhu tai vaihda ajatuksia kuulemastasi ja lukemastasi somessa. Se antaa mahdollisuuden tuulettaa omia ajatuksiaan ja huoliaan sekä tarjoaa tilaisuuden kuulla, miten toiset ovat uutisia tulkinneet. Ihmisillä on taipumus keskittyä siihen, mikä vahvistaa omaa maailmankuvaa, mutta toiset näkökannat voivat avartaa ajattelua – saatat todeta, ettei kaikki ehkä olekaan niin hullusti kuin luulit.
7. Varaa tietty aika uutisten lukuun.
Milloin ehdit pelkän otsikoiden selailun sijaan paneutua uutisiin kunnolla? Toisille paras aika on aamulla, toisille taas vasta työpäivän jälkeen esimerkiksi kotimatkalla. Mieti, mikä on sinulle sopivin aika, ja lue tai kuuntele uutiset vain silloin sen sijaan, että silmäilisit otsikoita netistä vähän väliä.
Asiantuntija: psykologi K. Kalinowska