Halkeilevat kantapäät – näin hoidat ne kuntoon

Kuivuuko kantapäittesi iho helposti halkeilevaksi koppuraksi? Lue täältä jalkaterapeutin parhaat vinkit kantapäiden hoitoon. Pienellä vaivalla hellit kantapäät jälleen kuntoon ja ehkäiset halkeilua jatkossakin.

Nainen rasvaa kuivia kantapäitään.

HALKEILEVAT KANTAPÄÄT | Kantapäiden halkeilua voi parhaiten ehkäistä jalkojen hellävaraisella hoidolla. Lue jalkojenhoitajan parhaat vinkit.

© iStock

Kantapäiden halkeilu ei ole aina ole pelkkä kosmeettinen haitta. Pahimmillaan kantapäiden halkeamat voivat muuttua kivuliaiksi ja jopa tulehtua.

Etenkin ennen kesän sandaalikautta kannattaa vilkaista, mitä jalkojen iholle kuuluu, sillä talven jäljiltä jalkapohjat voivat olla kuivat ja täynnä kovettumia.

Jos kantapäiden iho jo halkeilee, kannattaa toimia ripeästi, ennen kuin halkeamat syvenevät – bonuksena saat somat ja siloiset sandaalijalat.

1 Mistä kantapäiden halkeilu johtuu?


Kantapäiden ihon halkeilun pääsyynä on yleensä kosteuden ja rasvauksen puute sekä kova rasitus. Miltei kaikkialla ihossa on talirauhasia, joiden tuottama rasva suojaa ihoa ja pitää sen kimmoisana. Jalkapohjissa ei kuitenkaan talirauhasia ole, joten niiden iho jää luontaisesti vaille huoltavaa rasvakerrosta.

Askeleen pitävyyden kannalta on tarkoituksenmukaista, etteivät jalkapohjat olekaan luonnostaan rasvaiset. Jalat joutuvat kuitenkin alttiiksi kuormitukselle, hautoville jalkineille ja talvikaudella myös kuivalle sisäilmalle, joten niiden ihoa on syytä helliä ja hoitaa, sillä muutoin se joutuu turvautumaan muunlaisiin suojakeinoihin. Jos jalkojen ihoa ei hoideta, se kovettuu ja menettää kimmoisuuttaan, mikä aiheuttaa lopulta halkeamia. Mitä paksumpia kovettumat ovat, sitä syvemmältä iho myös halkeilee.

2 Mitä tapahtuu, jos halkeilua ei hoideta?


Jos halkeamia ei hoideta, ne voivat syvetä verinahkaan asti. Tällöin halkeamat tulehtuvat helposti ja voivat aristaa kävellessä ja jopa vuotaa verta. Halkeamiin kannattaa siis suhtautua vakavasti: ne eivät katoa itsestään, mutta onneksi niitä voi sekä hoitaa että ehkäistä.

Kantapäät, joissa on syviä halkeamia.

HALKEILEVAT KANTAPÄÄT | Jos kantapäiden halkeilua ei hoideta, halkeamat voivat syvetä ja tulehtua.

© iStock

3 Kannattaako halkeilevia kantapäitä raspata?


Moni on tottunut hoitamaan kuivia kantapäitä raspilla, mutta tämä voi itse asiassa vain pahentaa tilannetta. Kovettumat ovat nimittäin ihon keino suojautua kulumista vastaan, ja raspin aiheuttama hankaus ja kitka ainoastaan kiihdyttävät ihon kovettumisreaktiota, sanoo koulutettu jalkaterapeutti Julie Vilhelmsen. ”Iho uusiutuu normaalisti noin 7–10 päivässä, mutta raspin tuottama lämpö ja kitka aiheuttavat suojareaktion, jonka vuoksi kovettunut iho uusiutuu jo 2–3 päivässä”, Vilhelmsen sanoo.

4 Miten kantapäiden halkeilua voi ehkäistä?


Kantapäiden kuivumista ja halkeilua kannattaa ehkäistä säännöllisellä, hellävaraisella hoidolla.

Hiero kantapäiden ihoa hellästi hohkakivellä tai karkealla hamppukäsineellä – myös suihkussa.

Voitele jalat riittävän rasvaisella voiteella mieluiten sekä aamuin että illoin.

Tehosta voiteen vaikutusta laittamalla muovipussit jalkoihin sukkien alle. Anna vaikuttaa tunnin ajan.

Älä käytä liian pieniä kenkiä, ja vältä myös avokantaisia puukenkiä sekä remmi- ja rantasandaaleja.

© iStock

Kuori suihkussa kovettumia hellästi hohkakivellä.

5 Millainen jalkavoide on paras kovettumien ehkäisyyn?


Jalkavoiteen pitää olla riittävän rasvaista, mutta sen olisi lisäksi myös hyvä kosteuttaa ihoa. Liian kevyt, vetinen emulsio ei riitä, sillä kuivaksi päässyt iho kaipaa rasvaa. Toisaalta täysin rasvainenkaan voide ei ole hyväksi, sillä se muodostaa ihon pinnalle kalvon mutta ei imeydy. 40–50 on hyvä rasvaprosentti. Vilhelmsen vinkkaa myös geelipehmusteista, jotka voi sujauttaa kenkien sisään kantapäiden alle pehmentämään askelten iskuja.

Nainen voitelee jalkojaan ja kantapäitään.

HALKEILEVAT KANTAPÄÄT | Valitse jaloille voide, jonka rasvaprosentti on 40–50.

© iStock

6 Milloin kannattaa hakea asiantuntijan apua?


Jos kantapäihin on jo syntynyt halkeamia, hoito kannattaa aloittaa jalkojenhoitajan tai jalkaterapeutin vastaanotolta. Asiantuntija osaa poistaa kovettumia siten, että iho ei vahingoitu, eikä jalkaraspiin tarvitse turvautua. Näin ihon omaa solutuotantoa ei kiihdytetä suotta, ja iho alkaa tervehtyä eikä enää kovetu. Jalkojen säännöllinen rasvaus takaa hoitotulosten pysyvyyden.

7 Mitkä tekijät altistavat kantapäiden halkeilulle?


Jalkojen hoito on erittäin tärkeää varsinkin diabetesta sairastavalle, sillä diabetes saattaa heikentää jalkojen tuntoa. Tällöin vaikeitakaan halkeamia ei välttämättä tule itse huomanneeksi, ja iho voi altistua tulehduksille. Jalkojen säännöllinen hoitaminen ja tutkiminen ovat siksi oleellinen osa diabeteksen oikeaa hoitoa.

LUE MYÖS: Mitä jalkasieni on?