Pitäisikö sairaana syödä?
Kipeänä ei ruoka tahdo maistua, mutta olisiko syömisestä kuitenkin apua taudin selättämisessä?
Kipeänä ei ruoka tahdo maistua, mutta olisiko syömisestä kuitenkin apua taudin selättämisessä?
Harvalle ruoka maistuu taudin kourissa tavalliseen tapaan. Nyt tutkimus on osoittanut, että sairaana voi olla hyväksikin kuunnella kehoaan ja jättää syöminen vähemmälle, jos ruokahalu on nollassa.
"Syö, niin vahvistut." Sängyllä pohjalla ulisevia raasuja on perinteisesti kannustettu syömään edes jotain, jotta olo paranisi. Voi kuitenkin riippua taudinaiheuttajasta, milloin syöminen kannattaa ja milloin ei.
LUE MYÖS: Flunssa – mitä sille voi tehdä?
Yale yliopiston tutkimuksessa selvitettiin, miten hiiret reagoivat syömiseen, kun näillä oli joko viruksen tai bakteerin aiheuttama infektio. Tulokset osoittivat, että syöminen oli hyödyksi silloin, kun infektio oli viruksen aiheuttama, mutta heikensi vointia, kun aiheuttajana oli bakteeri.
Jos taudin takana on virus, kuten flunssassa, kannattaa yrittää syödä ainakin jotain, jotta olo vahvistuu.
Sen sijaan bakteerin aiheuttaman infektion, esimerkiksi vatsataudin, aikana voi olla hyödyksi jättää syöminen sikseen ja huolehtia vain riittävästä nesteytyksestä.
Solut tarvitsevat eri ravintoaineita eri tehtävien suorittamiseen, joten tietyt ruokamieltymykset voivat myös olla elimistön tapa ilmaista, mikä kussakin infektiossa olisi sille tarpeen taudin selättämiseksi. Omaa kehon viestejä kannattaa siis kuunnella sairasvuoteellakin.
Kysymyksiä ja vastauksia influenssasta: Mitkä ovat influenssan oireet?
Näyttäisi siltä, että bakteerin aiheuttaman infektion aikana pieni paasto on paikallaan, mutta virusinfektion aikana kannattaisi yrittää syödä ainakin jotain.