Pitäisikö kipeänä olla treenaamatta?

Kun tauti iskee, voi olla vaikea itse arvioida, onko liian kipeä treenaamaan. Kerromme muutaman nyrkkisäännön, jotka auttavat valitsemaan kotisohvan ja lenkkipolun välillä.

Treeniä kipeänä?

KUUMEESSA EI OLE MITÄÄN ASIAA SALILLE. Kuumessa on parasta antaa elimistön levätä. Pieni nuhanpoikanen tai kurkkukipu ei kuitenkaan vielä välttämättä estä treenaamista.

© iStock

Treeniä olotilan ja oireiden mukaan

Jos olo on lievästi nuhainen ja kurkku hieman kipeä mutta sinulla ei ole kuumetta tai särkyä, voit kokeilla treenata kevyesti (syke alle 120) 30–45 minuuttia pväissä.

Jos oireet tuntuvat sen sijaan kunnolla kurkussa ja siitä alaspäin ja sinulla on esimerkiksi yskää, kuumetta, viluinen olo tai paineen tunnetta rinnassa, kannattaa suosiolla pitää taukoa treenistä ja jatkaa vasta yhden kuumeettoman päivän jälkeen. Treenin palatessa kannattaa aloittaa hyvin kevyesti ja lisätä kuormitusta vähitellen yhtä monen päivän ajan kuin olet ollut sairaana.

Onko minulla angiina? Lue, miten lievität oireita!

Terveenä taas

Jos oireet eivät enää pahene seuraavien päivien aikana eikä kuume nouse ja olo on muutenkin hyvä, voit treenata kohtuullisella kuormituksella (syke alla 150) 30–45 minuuttia päivässä. Jos olo on jo vallan reipas, voit palata normaaliin treeniohjelmaasi.

Onko tauti kaatanut vuoteeseen ja epäilet keuhkokuumetta? Kokosimme kysymyksiä ja vastauksia viheliäisestä taudista.

Ei mitään asiaa salille

Jos treeniin paluun jälkeen ilmenee sydämentykytystä, hengenahdistusta, rintakipuja, huimausta tai kovaa väsymystä, kannattaa treeni jättää sikseen. Virus voi aiheuttaa sydänlihastulehduksen, jota epäiltäessä on aina syytä kääntyä viipymättä lääkärin puoleen.


LUE MYÖS: Voinko käydä töissä ja treeneissä, jos minulla on influenssa?