Mitä elintarvikkeita kannattaa välttää, jos kärsii usein päänsärystä

Tuskailetko usein päänsäryn kanssa? Onko kipu toisinaan melkein sietämätön? Tiettyjen elintarvikkeiden välttäminen saattaa auttaa.

Nainen kärsii päänsärystä

Kovin helposti ei tule ajatelleeksi, että pahan päänsäryn taustalla voivatkin olla väärät ruokailutottumukset. Katso, mitä ruokia ja juomia on syytä välttää, jos pää on usein kipeä.

LUE MYÖS: Miksi päätä särkee?

Alkoholi

Olutta, viiniä ja vahvoja alkoholijuomia on jo pitkään pidetty yhtenä syynä pahaan päänsärkyyn. Jos kärsit migreeneistä, kannattaa todella punnita, onko baari-ilta järkyttävän päänsäryn arvoinen. Migreenipotilaiden kohdalla päänsäryn todennäköisyys kasvaa 36 prosenttia alkoholia nautittaessa.

LUE MYÖS: Mitä on migreeni?

Lihajalosteet

Lihajalosteiden valmistajat lisäävät tuotteisiin runsaasti erilaisia lisäaineita saadakseen tuotteet maistumaan paremmilta ja säilymään kauemmin. Lisäaineet voivat aiheuttaa päänsärkyä joillekin ihmisille. Erityisesti nitraatti ja nitriitti voivat olla syypäitä päänsärkyyn - varsinkin, jos kärsit muutenkin migreeneistä.

Pitkään kypsyneet juustot

Pitkään kypsyneissä juustoissa, kuten briessä, gorgonzolassa, parmesaanissa ja cheddarissa, on runsaasti tyramiini-nimistä ainetta, joka voi aiheuttaa joillekin päänsärkyä. Kokeile siis vaihtaa pitkään kypsyneet juustot muihin juustoihin.

LUE MYÖS: Mitä Hortonin syndrooma on?

Sokeri

Esimerkiksi hedelmien sokeri ei aiheuta päänsärkyä, mutta valkoinen, lisätty sokeri voi olla syypää pääkipuun. Valkoista sokeria lisätään kaikenlaisiin elintarvikkeisiin, emmekä usein edes huomaa, että ruoka sisältää lisättyä sokeria. Valkoinen sokeri on tavallinen päänsäryn aiheuttaja varsinkin niiden kohdalla, jotka kärsivät usein särystä.

Lisää näitä ruokavalioosi

  • Makrillia ja lohta

  • Cashew-pähkinöitä, manteleita ja kurpitsansiemeniä

  • Kaurahiutaleita

  • Pinaattia

  • Runsaasti vettä

LUE MYÖS: Jännityspäänsärky – miten sitä voi lievittää?