Ensiapua flunssan uhrille
Kannattaisiko jäädä kotiin vai olisiko sitä kuitenkin ihan työkunnossa? Lue, milloin flunssaa kannattaa jäädä potemaan sängynpohjalle.
Kannattaisiko jäädä kotiin vai olisiko sitä kuitenkin ihan työkunnossa? Lue, milloin flunssaa kannattaa jäädä potemaan sängynpohjalle.
Flunssaiseen aamun herätessä on tehtävä päätös: lähteäkö reippaasti töihin, vaikka vaarana on taudin tartuttaminen muihin, vai jäädäkö punkanpohjalle toipumaan. Annamme vinkit flunssastrategiaan empiville nuhanenille.
Jos joudut jatkuvasti niistämään ja aivastelet ja yskit tauotta, on parasta pysyä suosiolla kotona, jotta et tartuta tautia työkavereihisi.
Ahkeran niistäjän kannattaa myös olla tarkkana käsihygienian kanssa.
Kömmi takaisin peiton alle, pidä jalat lämpiminä ja kokeile taudin taltuttamiseen auringonhattuvalmistetta. Auringonhatun (Echinacea purpurea) on joissain tutkimuksissa todettu voivan lyhentää flunssan kestoa.
Juo runsaasti nestettä, ja kokeile vaikkapa klassista nuhanenien ruokaa eli kanakeittoa. Nenän tukkoisuutta voi helpottaa myös nenäsuihkeella tai nenänhuuhtelukannulla.
Tämä ei tosin päde tietenkään silloin, jos tukkoisen nenän ohella esiintyy kuumetta, yskää tai jatkuvaa aivastelua tai olo on muuten surkea.
Työpaikalla kannattaa kiinnittää erityishuomiota käsihygieniaan. Kädet on hyvä pestä jokaisen niiston jälkeen. Jos käsienpesu tahtoo unohtua, käy niistämässä vessassa, jolloin kädet on kätevä pestä saman tien. Älä yski käsiisi tai muita päin vaan mieluiten nenäliinaan tai sen puutteessa kyynärvarteen.
Hemmottele itseäsi kuumalla juomalla työpäivän mittaan ja kokeile helpottaa tukkoisuutta kotona nenäsuihkeella tai nenänhuuhtelukannulla.