Pähkinät: joulun terveellisin naposteltava

Pähkinöitä voi - ja kannattaa - syödä kourallinen päivässä.

Nainen tonttulakki päässä ja joulupallot käsissä

Tee itsellesi palvelus: syö kourallinen pähkinöitä päivittäin.

© iStock

Tee itsellesi palvelus: syö kourallinen pähkinöitä päivittäin.

Tämä on brittiläisen tutkimusanalyysin tulos. Tarkastelussa käytiin läpi 29 tutkimusta (yli 800 000 koehenkilöä) pähkinöiden vaikutuksesta.

Lontoon Imperial Collegen tutkimusanalyysin mukaan 20 g pähkinöitäpäivässä voi laskea sydän- ja verisuonitautiriskiä jopa 30 % ja joidenkin syöpien riskiä jopa 15 % sekä varhaisen kuoleman riskiä 22 %.

Joidenkin tutkimusten mukaan pähkinöiden syöminen voi pienentää myös kakkostyypin diabeteksen riskiä jopa 40 %:lla, mutta tätä tulosta ei ollut kaikissa analysoiduissa tutkimuksissa.

Terveysvaikutukset saa kaikista pähkinöistä

Tutkimusten osallistujat olivat syöneet kaikenlaisia pähkinöitä: manteleita (jotka eivät itse asiassa ole pähkinöitä), hasselpähkinöitä, saksanpähkinöitä, cashewpähkinöitä, pistaaseja, pekaanipähkinöitä, parapähkinöitä ja maapähkinöitä, ja kaikki olivat terveellisiä.

Tutkimusanalyysin tekijät suosittavat sekalaisten pähkinöiden syömistä, koska jokaisella lajilla on omat erityisvaikutuksensa.

Vaikka pähkinät ovat terveellisiä, niitä ei kannata syödä yli 20 grammaa päivässä. Terveysvaikutukset eivät kasva annosta suurentamalla, mutta energiaa kertyy useimpien tarpeeseen nähden liikaa.

20 g pähkinöistä sisältää noin 106 kcal, mikä kuluu aktiivisessa arjessa suit sait.

Terveellisimpiä ovat käsittelemättömät pähkinät, joita ei ole paahdettu eikä suolattu tai savustettu.