Mustikan terveyshyödyt
Mustikka on terveellistä ja kevyttä herkkua. Tutustu mustikan moniin hyviin vaikutuksiin.
Mustikka on terveellistä ja kevyttä herkkua. Tutustu mustikan moniin hyviin vaikutuksiin.
Nauti mustikkaa
Antioksidatiivisen mustikan terveyshyötyjen saamiseksi kannattaa nauttia noin 20 grammaa pakastettuja tai 1½ dl tuoreita metsämustikoita päivässä.
Miksi mustikkaa?Mustikkaa on perinteisesti käytetty kansanlääkinnässä hoitamaan keripukkia, tulehduksia ja ripulia sekä mustikanlehtiä diabeteksen hoitoon. Nykylääketiede tunnustaa seuraavat mustikan vaikutukset:
LUE MYÖS: Mihin mustikka sopii?
Näin löydät mustikoita
Mustikoita löytyy metsistä (ja torilta) heinäkuusta syyskuuhun. Muulloin mustikoita saa pakastettuna.
Käytä mustikat sellaisenaan
Saat eniten terveyshyötyjä, kun syöt marjat heti poimimisen jälkeen. Voit myös nauttia ne kokonaisina maidon, puuron tai jogurtin kera tai smoothien ja salaatin seassa. Kuumentaminen verottaa antosyaaneja ja vitamiineja. Ellet jaksa syödä kaikkia tuoreita marjoja, pakasta loput talven varalle. Kun marjat pakastetaan, vitamiinien ja antioksidanttien hajoaminen keskeytyy. Tämän ansiosta pakastetut mustikat ovat likipitäen yhtä terveellisiä kuin tuoreet.
Muita antosyaanin lähteitä
Mustaviinimarja, munakoiso, vadelma, punakaali, luumut, tummat rypäleet ja mansikka. Koska erilaiset hedelmät ja marjat sisältävät erilaisia antosyaaneja, fenoleita ja kuituja, niitä ilmeisesti kannattaa syödä vaihtelevasti yhdistellen. Parhaan tehon saat irti, kun syöt antosyaaneja joka päivä. Tutkimusten mukaan veren antosyaanipitoisuus on erityisen suuri noin tunnin kuluttua siitä, kun on juotu mustikkamehua, mutta pitoisuus laimenee noin 10 tunnissa.