Stoppi keittiön virtavarkaille

Myös sähkövatkaimen voi jättää kaappiin ja käyttää käsivarsiaan kerman, valkuaisten ym. vatkaamiseen.

Nainen keittiössä

SÄHKÖ – maksaa. Näin säästät keittiössä.

© Getty Images

Jos tuntuu siltä, että sähkömittari pyörii kotona aivan liian vinhaa vauhtia, keittiö saattaa hyvinkin olla yksi syyllisistä. Jo pelkästään jääkaappi ja pakastin voivat viedä pahimmillaan viidenneksen kotitalouden sähköstä.

Valot on ohjeistettu sammuttamaan aina huoneesta poistuttaessa ja lämpöä huoneistossa laskemaan. Sähkösaunan käyttöäkin on vähennetty. Jos sähkönkäyttöään haluaa oppia hillitsemään lisää, on syytä opetella kokonaan uudenlaisia tapoja myös keittiössä. Sähkönkulutus kun muodostuu myös niistä "pienistä puroista", varsinkin keittiössä. Hyvällä tuurilla sähkön säästöstä voi saada myös lisää liikuntaa arkeen.

1. Älä aina kuumenna

Ole luova ja valmista ruokia, joita ei tarvitse kuumentaa. Parina päivänä viikossa voit syödä salaatteja, riisipaperirullia, kerrosvoileipiä tai tapaksia.

2. Älä heitä ruokaa hukkaan

Kun ruuan valmistukseen on käytetty energiaa, ei ole järkeä heittää ruokaa roskiin, koska silloin tuhlaa sekä ruokaa että energiaa.

3. Laita ruokaa moneksi päiväksi

Kun laitat lieden tai uunin päälle, kannattaa ruokaa tehdä kaksinkertainen annos. Se ei ilahduta vain myöhemmin, kun voit ottaa ruokaa pakastimesta, vaan säästää myös runsaasti sähköä, jos ruuan voi kuumentaa mikrouunissa tai jopa syödä kuumentamatta. Seuraavat ruokalajit maistuvat hyviltä kuumentamattominakin:

  • Suolaiset piirakat
  • Pizza
  • Paistettu kala
  • Pyörykät
  • Pasta ja riisi salaateissa
  • Paisti

4. Juomat ulos jääkaapista

Viini, virvoitusjuomat ja mehut täyttävät jääkaapin äkkiä, ja täysi jääkaappi kuluttaa enemmän sähköä. Säilytä kylminä kuukausina juomia viileässä varastossa, ulkona tai parvekkeella, kun lämpötila sen sallii. Kesällä voit laittaa juomia jääkaappiin vain sitä mukaa kuin käytät niitä – näin et myöskään kannusta itseäsi juomaan kylmää limsaa tämän tästä.

5. Kun leivot

Uuni on yksi suurimmista sähkönsyöjistä keittiössä, mutta aivan ilman sitä ei synny ruokaa eikä leivonnaisia. Sitä on kuitenkin mahdollista käyttää järkevästi, ja säästää siten sähköä.

  • Käytä kiertoilmaa. Pane uuniin samanaikaisesti useampia ruokia, jotta käyttöaika lyhenee. Muista myös laskea lämpötilaa, kun käytät kiertoilmatoimintoa.
  • Hyödynnä jälkilämpö. Sammuta uuni 5–10 minuuttia ennen ruuan valmistumista ja anna uunissa jo olevan lämmön kypsyttää ruoka loppuun.
  • Heti uuniin. Kun paistat esim. lihaa, saat ­paremman lopputuloksen, kun se lämpenee hitaasti etkä kuumenna tyhjää uunia ensin.
  • Pidä luukku kiinni. Lämpötila putoaa 25 asteella joka kerta, kun uunin luukku avataan, jolloin tarvitaan lisää sähköä uunin kuumentamiseksi uudelleen paistolämpötilaan. Koeta siis malttaa olla aukomatta luukkua turhaan.

6. Käytä mikroa

Ruokaa lämmitettäessä säästää 70 ­prosenttia sähköä, kun käyttää mikrouunia lieden uunin sijasta. Puuroja, kalaa ja munia (ilman kuoria) voi niitäkin kypsentää mikrossa.

7. Käytä paahdinta

Jos pidät paahtoleivästä tai haluat lämmittää sämpylän, tarvitset jopa 90 prosenttia vähemmän virtaa, kun käytät leivänpaahdinta uunin sijaan.

8. liesituuletin hyötykäyttöön

liesituuletin hyötykäyttöön
Paistokäryt heikentävät sisäilmaa, joten ne on tuuletettava pois tavalla tai toisella. Liesituuletinta voi kuitenkin käyttää myös järkevästi, jolloin sähköä kuluu kohtuullisemmin.

  • Käytä liesituuletinta. Liesituuletinta ei tarvitse laittaa täysille, vaan pienempikin imu riittää. Korkeimmalla teholla se käyttää miltei 1,5 kertaa niin paljon energiaa kuin matalimmalla teholla.
  • Sulje ovi. Liesituuletin toimii tehokkaimmin, jos sen poistama ilma korvataan raikkaalla ilmalla. Avaa siis ikkuna tai sulje ainakin keittiön ovi.
  • Puhdista suodatin. Kun tuuletin tukkeutuu liasta ja rasvasta, sitä on käännettävä suuremmalle teholle, jotta se toimisi. Se sekä lisää melua että kasvattaa sähkölaskua. Puhdista siksi suodatin kerran kuukaudessa. Jos suodatin on alumiinia tai terästä, se kestää hyvin konepesun 60 asteessa. Sen voi myös laittaa leivinpellin päälle ja kaataa sille kiehuvan kuumaa vettä.

9 Kansi päälle

Vesi kiehuu nopeammin ja vähemmällä energialla, jos kattilan päällä on tiivis kansi sen sijaan, että rahat häviäisivät höyrynä suoraan liesituulettimeen.

10. Kokkaa yksinkertaista

Mitä vähemmän patoja ja kattiloita käytät, sitä vähemmän kuluu energiaakin. Yhden astian pastat ovat erinomainen valinta.

11. Valitse oikea astia

Suuri astia tarvitsee enemmän energiaa lämmitäkseen, joten käytä sopivan kokoista pataa tai kattilaa. Silloin ruoka myös valmistuu nopeammin.

12. kun käytät jääkaappia

Monia ruokia täytyy säilyttää viileässä, mutta hyytävän sähkölaskun voi välttää käyttämällä jääkaappia järkevästi ja taloudellisesti.

  • Pidä lämpötila 5 asteessa. Jos jääkaappi on liian lämmin, ruoka säilyy huonosti. Liian kylmä kaappi taas kuluttaa turhaan sähköä. Jokaisesta asteesta alle 5 asteen sähkönkulutus kasvaa keskimäärin 5 prosentilla, joten hanki lämpömittari.

  • Ovi kiinni. Älä pidä ovea auki pitkään kerrallaan ja pyri pitämään kurissa myös ovenavauksien määrä.

  • Sulata jääkaapissa. Sulata pakastettu ruoka jääkaapissa, kun sitä on sulatettava. Jääkaapissa säästyy silloin virtaa, koska pakasteet pitävät kaappia viileänä.

  • Siivoa pölyt. Jos jääkaapin takana olevassa ritilässä on pölyä, ei kondensaattori pysty luovuttamaan liikaa lämpöä, jolloin jääkaappi toimii tehottomasti ja kuluttaa enemmän sähköä.

  • Tarkista oven tiiviys. Jääkaapin oven reunassa olevan kumilistan on tarkoitus sulkea ovi mahdollisimman tiiviisti, jotta kylmä ei karkaa kaapista ulos.

13. Kun pakastat

Jos kotona on vanha arkkupakastin, siitä kannattaa hankkiutua eroon. ­Pakastin on kuitenkin useimmille tarpeellinen, muun muassa siksi, että se auttaa vähentämään ruokahävikkiä.

  • Sulata säännöllisesti. Onko pakasteiden seurana enemmän kuin 5 mm jäätä? Silloin on aika sulattaa pakastin. Mitä enemmän huurretta, sitä enemmän pakastin tarvitsee energiaa pysyäkseen kylmänä.

  • Sijoita väljästi. Pakastin tarvitsee tilaa ympärilleen voidakseen poistaa lämpöä, joten jätä sen ympärille riittävästi tilaa ilman vaihtumiselle.

  • Täytä huoletta. Täysi pakastin ei käytä enempää energiaa kuin tyhjä, joten käytä ja täytä pakastintasi!