Riittääkö 30 astetta?

Pyykki suositellaan pestäväksi alhaisissa lämpötiloissa, mutta voiko kaiken noin vain heittää 30 asteen pesuun? Lue lisää tästä.

Pesukone, naisen kädet

PYYKKÄYS – alhaisissa lämpötiloissa kuluttaa vaatteita vähemmän.

© iStock

Ne ajat ovat onneksi takanapäin, kun kaikki pyykki keitettiin!

Peseminen tarpeettoman kuumassa lämpötilassa kuluttaa turhaan vaatteita ja tuottaa enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin pesu matalissa lämpötiloissa.

Pesuaineteollisuuden lanseeraaman I prefer 30° -kampanjan mukaan pesulämpötilojen madaltaminen keskimäärin kolmella asteella johtaisi jo yksin Tanskassa yli 11 000 auton kulutusta vastaavaan hiilidioksidipäästöjen vähenemiseen.

Suuri osa pyykistä voidaan tosiaan pestä 30 asteessa, ja joskus jopa vain 15–20 astettakin riittää, sillä niin pesukoneet kuin -aineetkin ovat kehittyneet niin paljon, että pyykistä tulee nykyisin puhdasta ja raikasta jo matalissa lämpötiloissa.

Ihan kaikkea ei silti kannata nykyisinkään heittää vain 30 asteeseen, vaan jos esimerkiksi perheessä on ollut oksennustautia tai pestävänä on siivousrättejä, pyykit on hyvä pestä 60 asteessa.

Ohjenuoraa pesulämpötilan valintaan saa oheisesta kaaviosta, mutta aina kannattaa tarkastaa pesuohjeet ja käyttää omaa harkintaa.

Lähde: I prefer 30° -kampanja