Näin usein lakanat pitää pestä

Sängyssäsi vilisee kutsumattomia vieraita, ihosoluja, jätöksiä ja pölypunkkeja. Siksi lakanat kannattaa pestä usein.

Vaikka nukkuisitkin yksin, sinulla on runsaasti seuraa sängyssä.

Sieni-itiöitä, bakteereja, eläinten karvoja, pölypunkkeja, siitepölyä, hiekkaa, väriaineita, ruuantähteitä, ihosolukkoa, hikeä, sylkeä, virtsaa, siemennestettä sekä erittteitä niin emättimestä kuin peräsuolestakin.

Luettelossa on vain osa vuodevaatteissa piilevistä asioista, kertoo mikrobiologi ja patologi Philip Tierno New Yorkin lääketieteellisestä yliopistosta Tech Insider -julkaisulle.

Sängyssäsi lymyävät kutsumattomat vieraat eivät ainoastaan nuku kanssasi, vaan ne voivat myös vaikuttaa terveyteesi.

Petikaverit voivat aiheuttaa allergioita

Yksi kuudesta ihmisestä kärsii jonkinlaisesta allergiasta, ja petivaatteissa piileskelevät otukset voivat toimia allergeeneinä, jotka joko aiheuttavat tai voimistavat allergioita.

Philip Tiernon mukaan ei ole lainkaan epätodennäköistä, että jotkut ihmiset saavat allergian tai että heidän allergiansa pahenee esimerkiksi vuodevaatteissa olevien pölypunkkien ja niiden ulosteen vuoksi, sillä ihminen viettää noin kolmasosan elämästään sängyssä.

Sienet viihtyvät tyynyssä

Vuonna 2015 brittitutkimuksessa todettiin, että höyhentäytteiset ja tekokuitutäytteiset tyynyt voivat jo puolentoista vuoden käytön jälkeen olla jopa 17 eri sienilajin koti.

LUE MYÖS: Mitä jalkasieni on?

Philip Tierno toteaa, että sängyn puhtaus on tärkeä asia, sillä muuten sängyssä nukkuja altistaa itsensä turhan monelle allergeenille.

Yhdysvaltalaisasiantuntija suosittelee, että lakanat pestään noin kerran viikossa.