Pitääkö keitinpussissa oleva riisi huuhdella?
Riisi suositellaan pestäväksi ennen kypsennystä, mutta miten kannattaa toimia keitinpussiin pakattua riisiä käytettäessä?
Riisi suositellaan pestäväksi ennen kypsennystä, mutta miten kannattaa toimia keitinpussiin pakattua riisiä käytettäessä?
Riisi kerää itseensä luonnostaan maaperästä myrkyllistä arseenia, joka ihmisen elimistöön päädyttyään voi lisätä esimerkiksi syöpäriskiä. Riisin turvallisesta käytöstä on tehty Pohjoismaissa tutkimusta, ja vaikka yleisesti ottaen riisi on turvallinen elintarvike, arseenialtistuksen vähentämiseksi esimerkiksi Ruokavirasto suosittelee pesemään riisin ennen käyttöä ja kaatamaan keitinveden pois. Myös esimerkiksi Tanskan elintarvikevirasto on antanut suosituksia riisin keittämisestä – niissä kehotetaan huuhtelemaan riisi hyvin, liottamaan riisiä ennen keittämistä ja keittämään riisi runsaassa vedessä.
Mutta entäpä keitinpusseissa kypsennettävä riisi – miten arseenia saa vähennettyä sitä käytettäessä?
”Jos käytät keitinpussiin pakattua riisiä, on suositeltavaa keittää riisipussi runsaassa vedessä”, sanoo Henrik Dammand Nielsen, Tanskan elintarvikeviraston osastopäällikkö.
”Tällä tavalla myrkylliset aineet liukenevat veteen ja poistuvat, kun vesi kaadetaan pois keittämisen jälkeen. Arseenia ei saada kokonaan poistettua, mutta sen määrä vähenee huomattavasti.”
Arseeni on luonnossa esiintyvä alkuaine, ja arseeniyhdisteitä on kahta päätyyppiä, orgaanista ja epäorgaanista. Epäorgaaninen arseeni on syöpää aiheuttava aine, joka lisää erityisesti keuhkosyövän, virtsarakkosyövän ja ihosyövän riskiä.
Epäorgaanista arseenia esiintyy maaperässä ja pohjavedessä. Pohjavedessä olevan arseenin määrä vaihtelee kuitenkin alueittain. Siksi ei voida sanoa, mikä riisi sisältää eniten arseenia – eikä sitä, onko pitoisuus suurempi tavanomaisessa vai luomuriisissä.
ASIANTUNTIJA: Tanskan elintarvikeviraston osastopäällikkö Henrik Dammand Nielsen