Pitääkö keitinpussissa oleva riisi huuhdella?

Riisi suositellaan pestäväksi ennen kypsennystä, mutta miten kannattaa toimia keitinpussiin pakattua riisiä käytettäessä?

Riisiä keitinpussissa.

VALMIIKSI KEITINPUSSIIN PAKATTU RIISI voi helpottaa arjen ruoanlaittoa, mutta valmistustavalla voi olla väliä terveyden kannalta.

© iStock

Riisi kerää itseensä luonnostaan maaperästä myrkyllistä arseenia, joka ihmisen elimistöön päädyttyään voi lisätä esimerkiksi syöpäriskiä. Riisin turvallisesta käytöstä on tehty Pohjoismaissa tutkimusta, ja vaikka yleisesti ottaen riisi on turvallinen elintarvike, arseenialtistuksen vähentämiseksi esimerkiksi Ruokavirasto suosittelee pesemään riisin ennen käyttöä ja kaatamaan keitinveden pois. Myös esimerkiksi Tanskan elintarvikevirasto on antanut suosituksia riisin keittämisestä – niissä kehotetaan huuhtelemaan riisi hyvin, liottamaan riisiä ennen keittämistä ja keittämään riisi runsaassa vedessä.

Mutta entäpä keitinpusseissa kypsennettävä riisi – miten arseenia saa vähennettyä sitä käytettäessä?

”Jos käytät keitinpussiin pakattua riisiä, on suositeltavaa keittää riisipussi runsaassa vedessä”, sanoo Henrik Dammand Nielsen, Tanskan elintarvikeviraston osastopäällikkö.

”Tällä tavalla myrkylliset aineet liukenevat veteen ja poistuvat, kun vesi kaadetaan pois keittämisen jälkeen. Arseenia ei saada kokonaan poistettua, mutta sen määrä vähenee huomattavasti.”

Mitä arseeni on?

Arseeni on luonnossa esiintyvä alkuaine, ja arseeniyhdisteitä on kahta päätyyppiä, orgaanista ja epäorgaanista. Epäorgaaninen arseeni on syöpää aiheuttava aine, joka lisää erityisesti keuhkosyövän, virtsarakkosyövän ja ihosyövän riskiä.

Epäorgaanista arseenia esiintyy maaperässä ja pohjavedessä. Pohjavedessä olevan arseenin määrä vaihtelee kuitenkin alueittain. Siksi ei voida sanoa, mikä riisi sisältää eniten arseenia – eikä sitä, onko pitoisuus suurempi tavanomaisessa vai luomuriisissä.

Vinkit riisin keittämiseen

Kokosimme alle vinkit siihen, miten riisistä saa poistettua arseenin mahdollisimman perusteellisesti.

Kaikkea konsteja ei toki tarvitse käyttää kerralla – yksi käsittely riittää.

Liotus kylmässä vedessä

Liota riisiä kylmässä vedessä jääkaapissa muutaman tunnin ajan ennen kypsennystä. Kaada liotusvesi pois ja keitä riisi uudessa vedessä.

Liotus kuumassa vedessä

Toinen vaihtoehto on kaataa riisin sekaan kiehuvaa vettä ja antaa riisin liota 15–30 minuuttia.

Kaada vesi pois liotuksen jälkeen ja keitä riisi tämän jälkeen uudessa vedessä.

Huuhtelu

Huuhtele riisi huolellisesti ennen keittämistä.

Keittäminen runsaassa vedessä

Keitä riisi runsaassa vedessä pastan tapaan.

Kaada vesi pois juuri ennen kuin riisi on valmista.

Anna riisin hautua muutama minuutti kannen alla.

ASIANTUNTIJA: Tanskan elintarvikeviraston osastopäällikkö Henrik Dammand Nielsen