Onko runsas veden juominen pahaksi munuaisille?

Suositusten mukaan pitäisi juoda 1,5–2 litraa vettä päivässä, mutta kannattaako juoda enemmänkin – vai onko elimistölle suorastaan vaarallista juoda ylenpalttisesti nestettä?

Lasiin lasketaan hanasta vettä.

VESI – Juomisen lisäksi nestettä saa myös esimerkiksi hedelmistä ja vihanneksista.

© iStock

Ihmisiä muistutetaan vähän väliä juomaan riittävästi nestettä, mutta harvoin varoitellaan siitä, että liialliseen vedenjuontiinkin voi liittyä riskejä. Terveelle ­ihmiselle kohtuudella nautittu vesi ei kuitenkaan ole vaarallista.

Elimistö pystyy tarpeen mukaan väkevöittämään tai laimentamaan virtsaa. Jos on juonut liian vähän, munuaiset voivat pidättää nestettä elimistössä, ja jos taas juo liikaa kerralla, munuaiset poistavat elimistöstä runsaasti nestettä mietona virtsana. Siksi esimerkiksi istuttaessa iltaa tavallista kosteammissa merkeissä – oli kyse sitten oluesta, siideristä tai ihanasti lämmittävästä pannullisesta teetä – on juostava tavallista useammin vessassa, kun elimistö pitää huolta neste- ja suolatasapainostaan.

Terveelle ihmiselle ei siis ole haitallista juoda hieman enemmänkin kuin suositellut 1,5–2 litraa nestettä päivässä, koska hyväkuntoiset munuaiset suoriutuvat kyllä ylimääräisestä nesteestä.

Vettä on kuitenkin turhaa juoda yli tarpeen, eikä varsinkaan saa juoda liikaa vettä kerralla. Ylimääräinen vesi vain kulkeutuu elimistön läpi eikä edistä sen hyvinvointia, ja yhtäkkinen liika vesi voi laimentaa elimistön nesteitä liikaa. Jos treenaa kovaa tai oleskelee lämpimässä, jolloin hikoilee ja menettää nestettä, kannattaa toki juoda tavallista enemmän mutta yhden ison annoksen sijaan mielummin jatkuvasti hiukan, ja veteen voi olla hyvä lisätä elimistön nestetasapainoa tukevia elektrolyyttejä.
Munuais-, sydän- tai maksasairauksissa on keskusteltava nesteensaannista lääkärin kanssa.

Pidä huolta munuaisista

Älä käytä liikaa lääkkeitä.

Kaikki lääkkeet imeytyvät verenkiertoon ja kulkevat aina munuaisten kautta, ja myös käsikauppalääkkeet, esimerkiksi ibuprofeenia sisältävät kipulääkkeet, rasittavat elimistöä.

Vähennä alkoholinkäyttöä.

Kostean illan jälkeen näkee yleensä jo peilistä, että elimistö on rasittunut, jolloin muun muassa munuaiset ovat olleet kovilla. Tee elimistöllesi palvelus ja korvaa edes joka toinen holillinen annos välivedellä.

Syö terveellisesti.

Ylipaino ja kohonnut verenpaine rasittavat munuaisia, jotka joutuvat paiskimaan ylitöitä pitääkseen elimistön tasa­painossa. Rajoita siis sokerinsaantia ja syö terveellisesti ja monipuolisesti, niin munuaisesikin kiittävät.

Tumppaa tupakat.

Tupakointi vahingoittaa keuhkojen lisäksi koko elimistöä ja siten myös munuaisia. ­Lisäksi se kasvattaa kaikenlaisten ­syöpien sekä muun muassa munuaissairauksien riskiä.

Lähteet: Erling Bjerregaard Pedersen, emeritusprofessori.