Chili voi pidentää ikää

Chili voi auttaa ehkäisemään monia sairauksia ja auttaa näin elämään pidempään.

Chilipaprikoita rivissä

CHILI Säännöllinen chilin syöminen voi olla terveydelle eduksi.

© iStock

Hyviä uutisia chilin ystäville: chilin syönti voi pidentää ikää tai auttaa laskemaan joidenkin sairauksien riskiä.

Vermontin yliopiston tutkijat ovat nimittäin löytäneet yhteyden chilin syönnin ja pitkän iän välillä: tutkimuksessa todettiin chiliä käyttävillä aikuisilla kuolleisuuden olevan jopa 13 prosenttia pienempi kuin niillä, joiden lautasilla chili loisti poissaolollaan. Tutkijat eivät ole varmoja, mistä chilin vaikutus johtuu, mutta yhteys saattaa perustua chilin kapsaisiiniin, polttavaa tunnetta aiheuttavaan yhdisteeseen, joka toimii miltei lääkkeen tavoin. Kapsaisiini stimuloi solujen TRP-proteiinia, joka edistää solukalvojen kanavissa tärkeiden aineiden kulkeutumista soluihin ja niistä pois.

Muissa tutkimuksissa on havaittu, että kasvanut TRP-proteiinin määrä auttaa pitämään painon kurissa, mikä taas auttaa ehkäisemään muun muassa sydän- ja verisuonitauteja sekä aineenvaihduntaan liittyviä sairauksia.

Tutkijat korostavat, että aiheesta tarvitaan edelleen lisää tutkimusta ennen kuin chili voidaan julistaa todelliseksi terveysmausteeksi, mutta kenties tulevaisuudessa uusien tutkimustulosten myötä suuta polttava herkku mainitaan myös ravitsemussuosituksissa.

Näin kesytät poltteen

  1. Mitä enemmän syöt chiliä, sitä paremmin siihen totut, sillä tällöin sen elimistössä aiheuttamat kipuviestit vähitellen vaimenevat.

  2. Juo mausteisen ruuan kyytipoikana maitoa tai olutta. Kapsaisiini liukenee rasvaan ja alkoholiin, vesi ei sen sijaan juuri auta poltteeseen.

  3. Jos ruokaan on hulahtanut liikaa chiliä, sekoita joukkoon jogurttia tai sokerivettä.

Onko tauti kaatanut vuoteeseen ja epäilet keuhkokuumetta? Kokosimme kysymyksiä ja vastauksia viheliäisestä taudista.

No nyt on yksinkertaista elää terveellisesti!

KUNTO PLUSsan keskeisin tavoite on tehdä terveellisistä elämäntavoista helppoja toteuttaa. Tätä tavoitetta silmälläpitäen olemme uudistaneet nettitarjontamme niin, että se sisältää välineet ja kannustusta hyvinvointia edistävään elämäntapaan nyt ja aina.
Tilaajana saat käyttöösi sivuston ja sovelluksen kaikki palvelut.
Tutustu uuteen KUNTO PLUSsaan

  • 10–30 min treenivideot
  • Pääsy satoihin terveellisiin resepteihin
  • Viikon ruokalista resepteineen sähköpostilla
  • Suosikit kätevästi saataville omalle sivulle

Juuri nyt: Kokeile 30 vrk ilmaiseksi


Newsletter background