Parhaat antioksidanttien lähteet

Elimistö tarvitsee runsaasti antioksidantteja, koska ne kumoavat vapaiden happiradikaalien haitallisia vaikutuksia.

tiistai 7. heinäkuuta 2015 teksti KUNTOPLUS

Parhaiten happiradikaalien aikaansaamia vaurioita vastustavat ravinnosta saadut luonnolliset antioksidantit.

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että antioksidanteista ei ole yhtä paljon hyötyä lisäravintoaineina kuin ravinnosta saatuina. Monissa ruoka-aineissa saattaa olla tuhansia yhdessä vaikuttavia antioksidantteja. Lisäravintoaineissa taas on usein vain yhtä tai kahta antioksidanttia.

Kosolti antioksidantteja sisältävä ravinto voi auttaa ehkäisemään tai hidastaa monien sairauksien etenemistä. Antioksidanteista oletetaan olevan etua esimerkiksi syövän, sydän- ja verisuonitautien sekä Alzheimerin taudin torjumisessa. Eniten antioksidantteja on sisältävät luomuhedelmät ja marjat.

Antioksidanttien lähteitä ruokavaliossa:

Kaikki hedelmät ja vihannekset

Kasvifenoleilla yksinään ei ole osoitettu olevan merkittävää antioksidatiivista vaikutusta elimistössä, mutta fakta on, että hedelmien ja vihannesten syöminen voi auttaa elimistöä suojautumaan syövältä ja sydäntaudeilta mm. niiden sisältämien kuidun ja vitamiinien vuoksi. Vitamiinit säilyvät parhaiten, kun syöt hedelmät ja vihannekset kypsentämättä niitä.

Näin optimoit antioksidanttien saannin

Parsakaali, lehtikaali, ruusunmarja, paprika ja mustaherukka sisältävät erityisen runsaasti vitamiineja. Herne, palsternakka ja päärynä taas ovat oivia kuidun lähteitä.

Tomaatti ja porkkana

sisältävät mm. karotenoideja, jotka muuttuvat elimistössä A-vitamiiniksi. A-vitamiini on tärkeää näkökyvylle, ja Düsseldorfin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että lykopeeni, joka on eräs karotenoideista, suojaa ihoa vaarallisilta UV-säteiltä.

Näin optimoit antioksidanttien saannin

Karotenoidit ovat rasvaliukoisia, joten ne imeytyvät porkkanasta ja tomaatista elimistöön paremmin esimerkiksi keitoista ja muista kypsennetyistä ruuista kuin raakana syödyistä vihanneksista.

Pähkinät, kananmuna ja kasviöljyt

sisältävät alfa-tokoferolia, yhtä E-vitamiinin muodoista, joka suojaa mm. elimistön rasvaisia rakenteita, kuten hermosolujen solukalvoja, ja auttaa näin neurologista järjestelmää toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Näin optimoit antioksidanttien saannin

Erityisesti mantelit, rapsiöljy ja hasselpähkinät sisältävät runsaasti E-vitamiinia.

Tee ja suklaa

sisältävät katekiineja, jotka ovat antioksidanteista kaikkein helpoimmin elimistöön imeytyviä ja voivat ehkäistä tulehduksia.

Muita antioksidanttien vähempiarvoisia lähteitä:

Antioksidantteja sisältävät ravintolisät

ovat tutkimuksissa osoittautuneet lähes hyödyttömiksi, ja joskus niistä saattaa olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Ravintolisissä on useimmiten vain yhtä tai kahta antioksidanttia, kun taas luonnon omissa antimissa on rutkasti erilaisia antioksidantteja, jotka toimivat keskenään yhteen eivätkä vahingoita elimistöä.

Mausteyrtit

saattavat sisältää runsaasti antioksidantteja 100 grammaa kohti, mutta pitsan päälle pitää ripotella kourakaupalla oreganoa, jotta sen sisältämillä antioksidanteilla olisi elimistöön mitään vaikutusta. Siksi mausteyrteillä ei ole kummoisia terveysvaikutuksia.

Kalliit ulkomaiset marjat

sisältävät kyllä hyviä antosyaaneja, mutta tutkimuksissa niiden on todettu virtaavan saman tien ulos elimistöstä.

Punaviini

on hyvistä ominaisuuksistaan huolimatta silti alkoholijuoma, joka heikentää immuunipuolustusta ja kasvattaa sydäntautien ja syövän riskiä. Jos juot 3-6 alkoholiannosta viikossa, rintasyöpäriskisi lisääntyy 8 prosenttia, eikä sillä ole väliä, juotko siideriä, olutta vai viiniä. Se, että Välimeren maissa elettäisiin pidempään punaviinin juomisen vuoksi, on ikävä kyllä vain tarua. Pidempi elinikä selittyy viinin sijaan ruokavalion hyvillä rasvoilla.

Antioksidanttien lähteitä ruokavaliossa
Tyyppi Ruoka-aine
Marjat Mustikka, karhunvatukka, mansikka ja vadelma
Pavut Kidneypapu, pintopapu, adsukipapu ja mustapapu
Hedelmät Omena (kuorineen), kirsikka ja avokado
Vihannekset Artisokka, punakaali ja pinaatti
Pähkinät Saksanpähkinä, pistaasipähkinä ja pekaanipähkinä
Mausteet Jauhettu neilikka, jauhettu kaneli ja jauhettu inkivääri
Viljat Kaurapohjaiset tuotteet

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Missä juokset mieluiten?

KUNTO PLUS suosittelee