Miten makeutusaineet vaikuttavat elimistöön?
Sokeria, steviaa vai muuta makeutusta? Eri makeutusaineiden ominaisuudet poikkeavat toisistaan, ja niiden vaikutukset verensokeriin, hampaisiin ja painoon vaihtelevat.
Sokeria, steviaa vai muuta makeutusta? Eri makeutusaineiden ominaisuudet poikkeavat toisistaan, ja niiden vaikutukset verensokeriin, hampaisiin ja painoon vaihtelevat.
Stevia on yrttikasvi, jonka lehtiuutteesta valmistettava makeutusaine, steviaglykosidit, on 200–300 kertaa sokeria makeampaa ja kaloritonta. Stevia ei myöskään juurikaan vaikuta verensokeriin. Stevioliglykosidit katsotaan lisäaineiksi, joilla on oma E-koodinsa, E 960.## Muut keinotekoiset makeutusaineet
Keinotekoisia makeutusaineita käytetään monissa tutuissa elintarvikkeissa, kuten jogurteissa, purukumeissa ja virvoitusjuomissa. Yleisimmin käytettyjä ovat esimerkiksi sukraloosi (E955), sakariini (E954), aspartaami (E951), asesulfaami (E950) ja syklamaatti (E952) sekä Sorbitoli (E420) ja ksylitoli (E967).## Makeutusaineiden vaikutus elimistöön
Selvitimme, miten eri makeutusaineet vaikuttavat elimistöön. Lue, miten makeutusaineet vaikuttavat painoon tai verensokeriin. Entä mitä makeutusaineet tekevät hampaille, ja miltä ne maistuvat? Ja voiko makeutusaineita käyttää säilöntään? LUE MYÖS: Makeutusaineet – pelastus vai vaaraksi?