Miten makeutusaineet vaikuttavat verensokeriin?
Sokeri, stevia ja keinotekoiset makeutusaineet vaikuttavat eri tavoin verensokeriin.
Sokeri, stevia ja keinotekoiset makeutusaineet vaikuttavat eri tavoin verensokeriin.
Sokeri imeytyy verenkiertoon nopeasti ja käynnistää pienellä viiveellä veren sokeria alentavan insuliinintuotannon, sitä nopeammin, mitä puhtaampaa sokeria on syönyt.
LUE MYÖS: Makeutusaineet – pelastus vai vaaraksi?
Steviakasvin lehdistä uutettavat stevioglykosidit (E 960) – joita joskus virheellisesti markkinoidaan stevia-nimellä – eivät kohota verensokeria.
Useimmat makeutusaineet eivät nosta veren sokeripitoisuutta, mikä on hyvä asia erityisesti diabetesta sairastaville, joiden haima ei eritä riittävästi insuliinia laskeakseen verensokeria riittävästi. Sokerialkoholien vaikutus verensokeriin on niin pieni, että useimmat diabeetikot voivat käyttää niitä.
Sokeri, stevia ja muut makeutusaineet – mitä eroja makeuttajilla on? Me kerromme